Na Vánoce kolem světa

Na Vánoce kolem světa
20/11/2018

Vánoční čas je plný kouzel. Na různých místech planety se ale liší. Víte, že jsou místa, kde si čas rozdělování dárků můžete užít i dvakrát v roce? Vánoce, tak jak je známe, se slaví především v Evropě a anglosaských zemích. Ale i jinde ve světe o Vánoce nepřijdete, i když jde o jiné varianty. Pojďte s námi procestovat svět, alespoň na papíře a zjistit, jak se Vánoce slaví od Grónska přes Mexiko až po polární základnu Amundsen/Scott na Antarktidě.  

Evropa
Tradičně vychází z křesťanských a pohanských tradic a zvyků. Že u nás nosí dárky Ježíšek, to všichni víme, ale nejvíce práce odpracují během Vánoc skřítkové. V červené a bílé můžete potkat dánského skřítka jménem Nisser. Pokud od něj dostanete, dárek není lehké se do něj dostat, neboť je obalen několika vrstvami papíru, případně v dřevěné krabici. V Norsku se objevuje během Vánoc skřítek Misen, kterému pomáhá roznášet dárky koza. Běžně dostanete dárek od skřítka také ve Finsku, tam mu ale pomáhá dědeček Joulupukki. Nejméně práce má ve Švédsku dědeček Jultomten, kterému kormě již zmíněných skřítků pomáhá slaměný kozel. Dalším dědečkem, který obdarovává děti během Vánoc, je nám dobře známý děda Mráz. Pokud chcete od něj dostat dárek, musíte si chvíli počkat, neboť přichází až 6. ledna podle pravoslavných zvyků. Ve stejnou chvíli se v Itálii objevuje čarodějnice Befana. Befana je žena velmi ošklivá s protáhlým nosem, velkou bradavicí a pravděpodobně umazaná od popela, protože přiletí komínem, bát se jí ale nemusíte, má dobré srdce a přinese vám dárky. Koho se ale bát můžete je svatá Lucie, která zvědavým dětem sype do očí popel, proto je lepší její příchod nevyhlížet. Svatá Lucie chodí už 13. prosince, a pokud jste byly hodní, pak i vám přinese dárek. 
V Jižní Evropě ještě chvíli zůstaneme. V některých částech Španělska můžete oslavit Vánoce také dvakrát. Navštívit vás může papa Noel, který je další z řady hodných dědečků. Speciálně v Katalánsku dárky rozdává Kakánek. Je to postavička, která nesmí chybět v žádném z pořádných betlémů. Svého Kakánka si děti můžou také vyrobit z dutého polena, které si v adventním čase přinesete domů. Polínko je dobré vyzdobit, můžete mu namalovat obličej a opatřit ho oblečením, na Štědrý den se vám bohatě odmění. A kdo byl celý rok hodný, dostane dárek také od tří králů. V Portugalsku nic připravovat nemusíte, stačí vám obyčejná bota, do které vám přinese dárek Pai Natal. 

Amerika, Austrálie a Afrika
Tradice bot pokračuje v Argentině, kde můžete potkat tajemného koně Magia. Obuv řeší také ve Venezuele, kde od 16. prosince až do Štědrého dne jezdí věřící do kostela na bruslích. Musí kvůli tomu po ránu uzavřít silnice. To se ale neděje v blízké Brazílii, i když i zde si během Vánoc protáhnete nohy. Brazílie je sice známá svou křesťanskou tradici, dárky však nenosí Ježíšek pod stromeček, ale musíte je najít, neboť jsou dobře schované. Jedny z nejdelších Vánoc můžete slavit v Mexiku, oslavy zde začínají 12. prosince a končí až 6. ledna. V Mexiku rozdává dárky Ježíšek nebo Santa Klaus.  Santa Klaus má hodně práce, musí obletět mnoho států, v USA mu proto nechávají na talířku cukroví a sklenici mléka na posilněnou. Mezi státy, které musí navštívit, patří také Kanada, Austrálie, Kolumbie, Zimbabwe a zavítá také do některých rodin v Číně. 

Asie
Díky historickému vývoji se Vánoční svátky v Asii běžně neslaví. Výjimkou jsou Filipíny, které začínají oslavovat již v září. Filipínci tedy slaví Vánoce s přehledem nejdéle. Výjimečně ale můžeme Vánoce oslavit také v Indii. Historicky je v Asii nejdůležitější období Vánoc pro obyvatele Izraele. Zde slaví Chanuku neboli svátek světel. Jde o posuvný svátek, který se vypočítává podle Židovského kalendáře. Chodí se do synagog, kde se postupně zapalují svíčky na tradičním svícnu a v Betlémě se pořádají průvody.

Antarktida
Specialitu ve vánočních oslavách mají na Antarktidě. Zde obyvatelstvo tvoří pouze tým vědců na základně Amundsen/Scott a rozsáhlá populace tučňáků. Vědci, kteří zde pobývají během prosince, podnikají na Štědrý večer tzv. Závod okolo světa. A ani nemusí opustit Antarktidu. Okruh měří 4 km a protne všechna časová pásma, na běžkách tak pomyslně objedou celý svět.

Vánoce na Dyzajn marketu
Inspirovat těmito celosvětovými tradicemi se mohou i vaše děti při návštěvě dětského koutku a pod vedením našich zkušených lektorek si vyrobit pravého polárního tučňáka, soba s červeným nosem, skandinávského skřítka, italskou čarodějnici Befanu nebo obrázek s exotickými vánočními botami, do kterých dostávají dárky děti v některých částech latinské Ameriky. Vánoční putování v dětském koutku pak zakončí tradičně, doma na sněhu u Ladovských obrázků a koláží.
Tvůrčí dětský koutek je mírně vyhřívaný a pro děti zcela zdarma. Otevřen je po celou dobu konání akce od 10 do 19 hodin. „A pokud máte hodné děti, rádi vám je i pohlídáme,“ slibují organizátorky koutku.

Foto: Jiří Hurt a Kateřina Brabcová