Variabilní móda pro ženy

Variabilní móda pro ženy
06/03/2024

Kdo za značkou Estampada stojí a kdy vznikla?

Jmenuji se Ivana a značku Estampada jsem založila v polovině roku 2020. Fungujeme především na českém trhu, ale hodně zákaznic máme i ze Slovenska. Já jsem vlastně Slovenka, takže je to asi i pochopitelné. I když slovenský e-shop zatím ještě nemáme, ale třeba někdy v budoucnu bude. 

Proč jste se rozhodla k založení vlastní značky oblečení?

V průběhu mateřské s prvním synem jsem začala šít. Nejdříve pro něj, ale pak mě napadlo, že zkusím ušít i něco pro sebe. Vznikly první návrhy, některé nepoužitelné, některé alespoň trochu nositelné. Ale hlavně se zrodila vášeň pro šití a tvorbu obecně. Milovala jsem to. Značku Estampada jsem založila asi po 4 letech od prvních pokusů.
A co se mi na tom nejvíce líbilo? Že jsem si konečně pro sebe šila šaty v délce, jakou potřebuji. Měřím jen 159 cm a popravdě, všechno oblečení jsem si vždy musela nechávat zkracovat. Koupit si dlouhé letní šaty, bylo tak akorát nesplněným snem. Všechny jsem tahala metr za sebou, protože se asi všude šije pouze na výšku od 165 cm. Kalhoty to samé. Nikdy jsem si nekoupila kalhoty, se kterými bych pak nemusela za švadlenkou s prosbou o zkrácení. A najednou to tady bylo! Sama jsem si ušila oblečení v délce, jakou jsem potřebovala. Nekonečná úleva!

 

Co podle vás Estampadu odlišuje od ostatních tvůrců oblečení?

Především náš systém a myšlenka nešití na sklad. Nešijeme přece na duchy, ale na reálné ženy. Vyrábíme modely, u kterých si každá žena zvolí variantu, jaká jí vyhovuje. Uvedu vám příklad třeba na šatech. Zákaznice si zvolí, jaký chce výstřih (kulatý, véčkový, lodičkový), pak si vybere typ rukávů (krátké, dlouhé nebo tříčtvrteční) a nakonec se rozhodne pro model sukně a celkovou délku šatů.
Vím, jaké to je, když se vám nějaké šaty líbí, ale jsou prostě moc krátké, protože jste vysoká 185 cm. Nebo se vám líbí, ale mají lodičkový výstřih, jenže vy máte opravdu větší prsa a víc se vám hodí véčkový. U nás tyhle starosti zákaznice nemají. Šetříme jim hodně času tím, že nemusí běhat po obchodech a hledat to správné oblečení, které častokrát vlastně ani nenajdou. U nás si to za 5 minut naklikají a mají hotovo. Pak se již jenom těší na to, až bude kousek ušitý. Já myslím, že tohle je to opravdové "slowfashion". Jednak tím, že jsme lokální značka a používáme eko, bio materiály, ale hlavně tím, že opravdu vyrábíme jenom to, co je potřeba. To je největší rozdíl oproti všem značkám. S tímto jsme na trhu první a jediní.

Který z vašich produktů je váš bestseller a proč?

Určitě šaty. Asi proto, že já jsem hodně "šatová" a navrhuji je nejčastěji, protože mě baví nejvíce. A asi si pak přitahuji zákaznice, které taky rády nosí šaty.

 

Systém, kterým přijímáte objednávky je vcelku neobvyklý, mohla byste ho našim čtenářům vysvětlit?

Ano, určitě a moc ráda. Jak jsem již zmiňovala, nešijeme na sklad. Přijímáme objednávky, na základě kterých vyrábíme. Nemáme tedy nikdy vyprodáno. Zákaznice si zvolí přesně takovou velikost, barvu, model, atd., jaký chtějí. Tak nemusí mít obavy, že se jejich velikost vyprodá. To se u nás nestane, protože my na sklad předem našité nemáme. Objednávky tak přijímáme jenom ve specifický předem oznámený termín, takže doporučuji sledovat buď naše sociální sítě, nebo se přihlásit k odběru newsletteru, kde tyhle informace sdělujeme, a tak se dozvíte o všem včas.

Jaké materiály nejraději používáte a proč?

Nejvíce používáme bio bavlnu a tencel. A vlastně ještě EcoVero Lenzing viskózu. Jsou to všechno certifikované a přírodní materiály. Já tyhle látky miluji a zákaznice taky. Myslím, že jsou jedinou možnou udržitelnou cestou do budoucna. 

Jaké jsou vaše plány do budoucna, chystáte nějaké novinky?

Určitě. My máme těch novinek hodně každý měsíc, protože stále vydáváme nové kolekce. Takže novinek bude pořád dost.

 

Jarního Dyzajn marketu se zúčastníte poprvé, co od účasti očekáváte a jak se těšíte na setkání se zákaznicemi?

Strašně moc se těším a zákaznice také. Mnohé z nich již hlásily, že přijdou. Offline setkání jsou vždy nezapomenutelná a dobíjí baterky. Zároveň se ale těším i na případné nové zákaznice, které tam Estampadu objeví a doteď ji neznaly. Těším se vlastně na všechno! Bude to skvělá akce!


 

Jestli i vás zaujaly modely od autorky Ivany, tak není nic lepšího, než si přijít vše prohlédnout, vyzkoušet a pobavit se se zakladatelkou Estampady přímo na stánku na prvním letošním Dyzajn marketu.