moon.alchemi

moon.alchemi
20/04/2024

Jak a kdy vznikla myšlenka založit značku moon.alchemi a co bylo hlavním impulsem k vytvoření této značky?

Myšlenka vytvořit značku moon.alchemi přišla s impulzem projektu, na kterém jsme tehdy ještě s kolegyní Alex pracovali. Impulzem pro založení bylo vytvoření cyklického diáře pro ženy s vykládacíma kartami. To byl začátek. Celkem velké sousto, při kterém nejdříve otěhotněla Alex a pak za několik měsíců i já. Chtěly jsme propojit duchovní přístup do něčeho více hmatatelného a propojit ženy s jejich vlastní cykličností, proto moon.alchemi. Byl to dlouhý proces, během kterého jsme naznaly, že na diář ještě nepřišel čas a já pokračovala s projektu sama. Je to asi 3 a půl roku a můj záměr otiskávat do produktů kus měsíční alchymie, která je součástí každé jedné z nás se děje a zároveň neustále mění a proměňuje svou podobu, stejně jako my ženy.

Jaká je role astrologie, měsíce, cyklu a duchovního přístupu ve spojení s vašimi produkty? Jakým způsobem tyto prvky přispívají k celkovému pocitu pohody a harmonie?

Všechno je energie a je se sebou neviditelně propojeno. Stejně jako žena i měsíc má svůj cyklus 28dní, v přírodě během roku můžeme vidět měnící se cykly, které připomínají fáze našeho cyklu. Mohly bychom si možná na chvíli myslet, že je to jen náhoda… Jenže co když ne? Když jsem se sama ponořila do větších hloubek sebe sama a ženství, otevřel se nekonečný prostor moudrosti, napojení na cykly a Zemi. To jsem chtěla přinést i sem, do každého produktu a pokaždé třeba jinak. Vnímám to tak, že pokud jsme ve spojení se sebou sama, máme větší přístup být ve spojení s venkovním světem a naopak. Proto, aby se tohle všechno mohlo dít, je potřeba vytvořit prostor. Prostor pro zastavení, pro kouzlo moon.alchemi, které se může ukrývat v každém jednom okamžiku. Právě potom zjistíme, že ty nejkrásnější prožitky se dějí spontálně když jsme v “proudu.” Dalo by se říct, že skrze astrologii, duchovní přístup a cykly měsíce vedu ženu ke spojení se sebou sama. A je jedno jestli to bude prostřednictvím karet, oblečení nebo šperku, který je rozzáří a podtrhne jejich jedinečnost.

Co vás přivedlo na tuto cestu, kde se “vzděláváte”?

Umění se věnuju již od malička, v 15letech se k tomu přidalo tetování a to nějak postupně otevřelo dveře k symbolismu a spirituální a duchovní cestě, která vedla přes studium rostlinných medicín, psychospirituální krizi k otevření světů, které jsem před tím vnímala pouze okrajově. Začala jsem být potom hodně citlivá na jemné vlivy a energie a už se nemohla nevnímat dopady, které mezi sebou astrologie, duchovní principy i “obyčejný” život na Zemi mají. Myslím, že to “vzdělání” přichází, tak nějak do cesty samo, pokaždé, když je potřeba.

Máte zkušenosti, že byly zákaznice třeba zprvu skeptické k vašim produktů, ale nakonec jste od nich měla pozitivní ohlasy?

Určitě ano. Myslím, že to jde hlavně vidět u vykládacích karet, které mohou budit dojem nějakého tarotu, nebo “woowoo” čarodějnictví, ale tak to není. Mají nádherné ilustrace a poselství vedou ženy různého věku se zamyslet nad tím, jak to mají v určitý moment ony. Kolikrát se pak vrací pro další karty ségře, kámošce nebo jinému příslušníkovi. To je pro mě velká alchymie, vidět, jak málo někdy stačí pro to, aby se postavení k dané věci změnilo.

Jaký je váš nejprodávanější produkt a proč?

Nejprodávanějším produktem budou právě tyto karty. Je to prvotní produkt, který jsem vymazlila do posledního detailu. Craftový recyklový papír se zlatými okraji, vlastní krásné ilustrace doplněné v brožurce o poselství a jako bonus je sem tam nějaká meditace, praxe nebo hudební playlist. Pro někoho může být balíček ženských karet hodně vzdálený, nicméně i mnohé ženy, které by nenapadlo si takový produkt pořídit si ho zamilovaly a je jejich průvodcem na cestě. Nádherně reflektuje barevnost a rozmanitost každé ženy, to jak na ni působí, navíc se mi líbí idea, že bude na světě jen v omezeném množství, dotisk nebude.

Pro mnohé je možná obtížné si přesně představit, co se pod vašimi produkty skrývá, chcete vaši tvorbu popsat svými slovy?

Já bych řekla, přijďte se podívat a nadechnout se k nám ke stánku. Je to přesně to, co z toho stánku ucítíte. To je pro mě moon.alchemi. Pro někoho to bude “jen” hezký šperk, keramika, pečující olej nebo kus oblečení, někdo jiný v něm ucítí ten přesah, jako kdyby určitý produkt měl dar promlouvat. A ke každé ženě promlouvá svým vlastním jazykem. Pro mě jsou produkty z mojí dílny radost, krása, jedinečnost, zpomalení, autenticita a láska k sobě samotné. Ať si přijde každý nadechnout a vyzkoušet si, jak působí tvorba na něj a nemusím za tím hledat nic, ono to často přichází samo, když nehledáme.

Odkud odebíráte komponenty, z kterých produkty vyrábíte a jak s nimi sama následně pracujete?

U komponentů je to různé, když jsem dělala kolekce oblečení spolupracovala jsem s Petrou, která založila značku Buga. Díky tetování jsme se spřátelily a ona mi pak pomohla zprostředkovat skrze svoje české dílny v česku šité a tištěné oblečení z přírodního bambusu, který je materiálově fakt skvělé. Minerály a polodrahokamy pak chodím osobně vybírat na burzy a výstavy, kde chodím jen k těm prodejcům na které mám osobní ohlasy od jiných a znám tak jejich zdroje a to, jak k celému světu minerálů přistupují, to je pro mě hodně důležité. Každý kámen pak ručně osobně vybírám a skrze to nechávám přijít inspiraci na jednotlivé šperky. 
Pro komponenty ze stříbra jsem si našla rodinou firmu z Polska, která má dlouholetou tradici a vyrábí pouze na objednávku a je otevřená osobním úpravám. Většina šperků začíná u kamene, tam se pak rouzhoduji jestli ho zasadím do pozlacených komponentů nebo se vydám cestou galvanistiky (poměďování). Baví mě zkoušet a poznávat různé techniky a tak se z moon.alchemi stává prostor pro alchymii celého tvoření.

Dyzajn marketu se budete účastnit poprvé, co od účasti očekáváte, na co se nejvíc těšíte?

Nejvíce se těším na návštěvníky, úsměvy i údivy jednotlivých žen vytahující se karty, ženy prohlížející se v zrcadle, jak jim jednotlivý šperk sluší a hlavně jak se v něm cítí. Přímý kontakt se ženami a zpětná vazba na stánek a energii z něho mi pak dává velký smysl, že to co vytvářím není jen o mém niterném pocitu, ale o energii která je pak hmatatelná. A nemůžu se dočkat na dekorování celého stánku, i o tom je pro mě moon.alchemi. Ne jen jednotlivé produkty, ale celý prostor včetně lidí v něm. kteří ho vytváří.

Je něco, na co jsem se nezeptala a měla jsem? 

Možná jen, až půjdete k našemu stánku, pošlete své muže třeba i s dětma někam na hřiště nebo na limču, ať máte klid nasát tu atmosféru a energii, kterou tam vytváříme a odnést si kousek sebou. A je jedno jestli bude otištěná v nějakém produktu, nebo jen vzájemném úsměvu, který si společně vyměníme. Zkuste se přijít zastavit a ochutnat kousek té měsíční alchymie, která je součástí každé jedné z nás.
 

 

Dyzajn newsletter

Do you like to go to Dyzajn market shopping, eating or simply enjoying the unique atmosphere? Don't want to miss the next one? Two weeks before the event, we will be happy to send you a reminder with the date, place of the event and news that awaits you, just fill in your e-mail address.

 

Don't worry, your email address is safe with us. Want to know more? You can find our personal data processing conditions here.