Fascinace 3D tiskem se začíná měnit v práci snů

Fascinace 3D tiskem se začíná měnit v práci snů
05/11/2019

Báro, pokud se nepletu, vaše značka je hodně mladá. Kdy jste vyrobila první 3D šperk a od kdy lze říct, že existuje značka 3d Bara?

Máte pravdu. Svou značku jsem založila doslova před pár týdny. Ale svůj první 3D šperk jsem vyrobila už asi před rokem.

Výrobou šperků se nyní živíte? Jaká je vaše původní profese? A co bylo pro vás tím impulsem změnit takhle zásadně svůj způsob obživy?

Zatím se výrobou šperků neživím, ale mám chuť zkusit něco nového. Původní profesí jsem stavební inženýr – projektant. Svou práci mám ráda, ale s přibývajícím věkem čím dál hůř snáším všechny stresy, které naše profese přináší. 
A souhrou okolností se objevila příležitost pustit se do něčeho jiného. Úplně prvním impulsem pro mě byl rozhovor s Josefem Průšou (úspěšným výrobcem 3D tiskáren), který jsem před několika lety viděla na internetu. Tam jsem poprvé sledovala 3D tiskárnu v akci a hrozně se mi to líbilo. Ale teprve před dvěma lety mi můj manžel se synem koupili k Vánocům mou první „stavebnici“ 3D tiskárny. A byla to láska na první pohled. Modelovat objekty ve 3D jsem se částečně naučila už díky své profesi. Občas jsem navrhovala i interiéry, k čemuž jsem používala program pro 3D zobrazení a moc mě to bavilo. Takže možnost, že si mohu svůj objekt vytvořit od skici na papíře, přes 3D model v počítači až po konečný tisk, mne doslova nadchla a záhy zcela pohltila. A protože děti už se o sebe starají samy a můj příjem není pro naši domácnost tak zásadní, rozhodla jsem se zariskovat a zkusit se živit tím, co mě baví. 

V čem zatím vidíte výhody, ale také nevýhody, práce na volné noze, v porovnání s vaším předchozím zaměstnáním?

Základní výhodou práce na volné noze je svoboda. Ale pro mne to není nic nového, protože takto pracuji i jako projektantka. Po těch mnoha letech už si ani jiný způsob práce neumím představit. 

Proč jste se rozhodla právě pro šperky? Předpokládám, že to začalo výrobou pro vás samotnou a pro vaše blízké. Je to tak?

Abych řekla pravdu, začínala jsem vším možným. Ale velmi brzy mě nadchla možnost vyrobit si šperky a doplňky podle momentální potřeby a přesně na míru. Vyráběla jsem sobě a svým blízkým hlavně náušnice a prstýnky k předem vybranému oblečení. Takové, které jim chyběly v obchodech. Postupem času jsem zjišťovala, že se mé věci líbí i dalším lidem a tak se staly i oblíbenými dárky.  

Čím se necháváte při vymýšlení nových tvarů inspirovat? Viděla jsem, že dáváte přednost geometrickým tvarům. Hledáte je například v přírodě, nebo vycházejí čistě z vašeho osobního vkusu?

Čisté geometrické tvary jsou mi blízké díky mé profesi a hodinám stráveným nad rýsovacím prknem. Ale do budoucna se určitě nechci vyhýbat ani přírodním, organickým tvarům. Nakonec už teď s nimi různě experimentuji a zkouším, co všechno mi tiskárna dovolí. 

3D tisk je dnes velmi populární - v technologickém průmyslu, ve zdravotnictví, ale právě také v umění a designu. Čím to je? 

Určitě je to i tím, že 3D tisk umožňuje tisknout tvary, které jiným způsobem vytvořit nejdou. Ideální je pro výrobu na míru, pro vytváření prototypů a modelů. Navíc se technologie 3D tisku neustále vyvíjí, přibývají materiály, kterými se dá tisknout, například keramika, beton, kovy, a to všechno bez nutnosti vyrábět drahé formy nebo stavět tovární linky. Šíře možností je obrovská a nepřestává mě fascinovat.

O svých špercích píšete, že jsou ekologické. 3D tiskárny ale jako vstupní surovinu používají určité druhy plastu. V čem se tedy skrývá ekologičnost vašich šperků?

Pro výrobu svých šperků používám tiskové struny z PLA, což je biologicky rozložitelný polyester z rostlinných materiálů. To znamená, že je kompostovatelný. Navíc samotný provoz tiskárny je energeticky nenáročný a tento druh výroby umožňuje produkovat jen tolik kusů, kolik se spotřebuje, takže je ideální pro zakázkovou výrobu. Pro tisk používám českou 3D tiskárnu a také tiskové struny mám většinou z ČR, případně z EU.

Stačila jste už přemýšlet, jaký by byl takový váš designový sen? Máte touhu zkusit také něco dalšího kromě šperků?

Jak jsem již zmiňovala, od samého začátku zkouším tisknout spousty jiných předmětů, které mi mé tiskárny vzhledem ke své velikosti umožňují. Krabičky, nádobky, ale zkoušela jsem i figurky. Nejvíc mě baví vymýšlet šperky a doplňky na přání, přímo ke konkrétnímu oblečení, vzorům na látkách či ke specifickým příležitostem. Navíc se dají přizpůsobit i velikostí, typem, barvou, prostě přesně na míru pro každého. Tomu se chci určitě věnovat naplno.

Dyzajn marketu se budete před Vánoci účastnit úplně poprvé. Chystáte pro návštěvníky nějakou speciální kolekci, tipy na vánoční dárky?

Na Dyzajn marketu bych ráda představila své nejoblíbenější kousky, které se v mém okolí osvědčily nejlépe. Jedná se o kolekci prstýnků a náušnic jednoduchých tvarů, které se dají také kombinovat mezi sebou a které budu nabízet v široké škále barev. Jsou to kousky určené pro každodenní nošení. Zároveň bych chtěla nabídnout i možnost objednat si šperky na míru.

A co na vaše podnikání říkají vaši nejbližší?

Mám štěstí, že mám tolerantního manžela, který má pochopení pro mou novou vášeň a plně mě podporuje. I když si občas postěžuje, že je teď doma až na druhém místě za tiskárnou. Ale může si za to vlastně sám, že? Asi bych se neodvážila jít s kůží na trh, kdyby mě k tomu nepřesvědčili moje děti, blízcí a přátelé, kterým se mé výrobky líbí a kteří mi dodávají odvahu. Především syn s dcerou mi věnují spousty času a energie, aby se všechno hladce rozjelo.  Za což jim všem patří můj velký dík.

---katur---