Z Čech na sever a zase zpátky...

Z Čech na sever a zase zpátky...
02/11/2020

Kdo za vaší značkou stojí konkrétně? Představte se nám, prosím.
To budu já, Pavlína Nilsson Grofová. Jsem česká zlatnice a designérka z Pardubic, která se nakonec usadila v Praze na Vyšehradě. Tady zúročuji inspiraci nasbíranou během cest a delších i kratších pobytů v cizině z předchozích let a pracuji na špercích pod značkou Grofova Design. Zatím je to do značné míry „one man show“, kde já vytvářím všechno od návrhu designu, přes výrobu, grafiku, fotky, sociální sítě, prodej atd. Vše držím v malém měřítku s ohledem na dlouhodobou udržitelnost jak právě procesu výroby tak i vynaložené práce. Používám hlavně tradiční ruční zlatnické techniky.
Pro podnikání ve šperkařine jsem se rozhodla po zkušenosti ve velké zlatnické firmě, kde je výrobní proces nastaven úplně jinak a pro začínajícího zlatníka je nemyslitelné, aby dělal něco zajímavého a zábavného. Zlatničina je opravdu hodně těžká profese, a dokud člověk neposbírá 10leté zkušenosti, tak stále vlastně nic neví a neumí. Na druhou stranu je ale problém v tom, že se nikdo o ty zkušenosti nechce dělit, protože si je sám těžce vydřel. Mě na tom nejvíc fascinuje to, že ty základní ruční techniky a nástroje jsou známé už od doby bronzové a od středověku se prakticky nezměnily a ani teď s nejlepším vybavením ruční práci prostě nenahradíte. 

Vystudovala jste uměleckou či šperkařskou školu? Nebo jste samouk?
Já vlastně celoživotně studuji pouze umělecké školy. Začala jsem s tím už na střední. Z Pardubic jsem se přestěhovala na internát v Železném Brodě a zamilovala jsem se do skla a šperku zároveň. Studovala jsem tam obor Design skleněné bižuterie a prožívala bouřlivá léta v Jizerských horách. Na vysoké v Ústí nad Labem jsem přesedlala na grafiku a vizuální komunikaci, ale za pár let jsem se opět vrátila ke sklu a šperku.
Skleněnému šperku jsem se věnovala hlavně po dobu mého života ve Skandinávii a svou studijní kariéru jsem nakonec završila ve svých 33 letech výučním listem ze Zlatnického učiliště v Praze. Navíc jako zlatník samouk ani pracovat nemůžete, protože je to vázaná živnost a musíte tedy mít výuční list či jinak splňovat tato pravidla.

Dříve jste se věnovala navlékaní korálků, co vás přimělo vaši tvorbu více ucelit a začít pracovat s drahými kovy?
Navlékání korálků jsem se nevěnovala nikdy nebo bych to tak určitě nenazývala. Na tom prehistorickém počátku vývoje značky Grofova Design, kdy jsem žila na finském souostroví Åland, jsem se potřebovala nějak kreativně uchytit a zároveň jsem vždycky toužila mít vlastní značku. Handmade výrobky jsou v celé Skandinávii ceněny hodně vysoko, a tak jsem se rozhodla založit si značku přímo tam. To bylo okolo roku 2013 a jediným materiálem, se kterým jsem měla hodně zkušeností, bylo sklo. Rozhodla jsem se proto pro výrobu šperků z vinutých perlí a rokajlu. Vinuté perle jsem si jezdila vyrábět i nakupovat do Železného Brodu a na Ålandu z nich pak tvořila designově originální kolekce k prodeji. Pro místní byly tyto barevné a občas až extravagantní kousky velmi atraktivní, nové a krásné. Až později jsem ale pochopila, že se do místní krajiny prostě nehodí a díru do světa s tím neudělám. Tím začala moje transformace jak po stránce estetické, tak i té řemeslné. Chtěla jsem umět udělat šperk od začátku až do konce, být pyšná na svoji zručnost a kreativitu a svou práci povznést drahým materiálem, ze kterého je vyrobena. Po půl ročním cestování po Asii a Austrálii jsem se přihlásila na učňák v Praze a začala se učit.

Prozradíte nám příběh vzniku vaší nejnovější kolekce Berries? 
Určitě. Tahle kolekce se se mnou táhne totiž už od samého začátku. Začíná to být takový můj „signature“. Když jsem se ocitla na Ålandských ostrovech, kam jsem se stěhovala za svým budoucím manželem, bylo pro mě všechno nové a jiné. Krajina, lidé, jazyk, podnebí, prostě všechno. Byla tam ale jedna jediná věc, co mně ten nový svět propojila s tím mým, který znám z chalupy od nás ze Železných hor, a to byly právě ostružiny. Mraky nádherných, slaďoučkých ostružin, které rostly všude a pořád. Když jsem potom vymýšlela, jak se místním svými šperky přiblížím, byly to právě ostružiny, které mi otevřely cestu. Moje první náušnice Blackberries Minimal vznikly právě tam ještě ze skla. Staly se ale natolik populární, že jsem se je po vystudování zlatnictví rozhodla vyrobit i ve stříbře a v pozlacené verzi a udělat z toho celou kolekci, kterou vlastně vykopávám se svými šperky opět zde v Čechách. Je to vlastně takový cyklus života. 

Co přijde po kolekci Berries?
Mám v rukávu pár nápadů, musím ale přiznat, že vysoká poptávka po mých stávajících věcech mi zabírá dost času a na vývoj těch nových už ho tolik nezbývá. Určitě budu chtít tuhle ostružinovou éru završit několika luxusnějšími kousky ve stříbře i ve zlatě a v limitovaných edicích. Například se chystám vyrábět celou ostružinovou větev a podle toho jak to půjde, i třeba náramek a náhrdelník ve stejném duchu. Určitě ale také plánuji novou kolekci na příští rok, která bude nějak spojená se Skandinávií a přírodou.

Jaký máte vy vztah ke šperkům, nosíte ty své nebo jste „kovářova kobyla“?
Já mám ke šperkům velmi kladný vztah. Šperky miluju a moc ráda je nosím všechny, nejenom ty své. Mám ráda variace a šperky vybírám podle oblečení. V poslední době se to ale většinou stáčí k praktickému a rychlému výběru, a tak dost často sahám právě po náušnicích Berries v pozlacené verzi. 

Pro koho jsou vaše šperky vhodné? Dejte nám tip, komu je můžeme koupit jako vánoční dárek?
Než jsem začala prodávat kolekci Berries, hodně jsem přemýšlela, že potřebuji konkrétní cílovou skupinu s určitým stylem a věkem. Čím více lidí ale chodí na moje Facebookové stránky, tím více si uvědomuji, jak různorodí jsou. Ty šperky nejsou nijak extravagantní, a přesto již zaujaly spoustu dam i slečen. To je také důvod, proč mám všechny druhy náušnic ve dvou velikostech, průměr hlavy náušnice 8 mm a 10 mm. Může se to zdát jako velmi malý rozdíl, na uchu je z toho ale najednou buď jemná pohodlná náušnice, ve které můžete i spát anebo náušnice okázalejší a výraznější. Určitě se hodí ke každé ženě, co má ráda kvalitu, krásu jednoduchosti, přírodu, Skandinávii a dobrý design. 

Jak se vám líbilo na Dyzajn marketu? Poprvé jste se na podzimní edici 2020 zúčastnila jako prodejce. Proč jste se přihlásila a naplnilo to vaše očekávání?
Byl to pro mě opravdu úžasný zážitek a moje očekávání byla naplněna až po okraj. Zároveň to byla moje první prodejní zkušenost v Čechách na trzích! Byla jsem až zaskočená tou vlnou pozitivity a milých, krásných lidí, kteří se u mě zastavili i nakoupili. Osobní kontakt žádné sociální sítě prostě nenahradí, a to byl rozhodně jeden z důvodů, proč jsem se na Dyzajn market přihlásila. Chtěla jsem se potkat s lidmi osobně, pozorovat jejich reakce, slyšet kritiku i chválu a navázat kontakt. Dalším důvodem je i veliká popularita Dyzajn marketu u zákazníků a kdo by nechtěl prodávat na akci, kam zaručeně přijde hodně lidí, kteří jsou všichni naladěni na podobnou vlnu a milují dobrý design. 

Je pro vás zajímavější prodej naživo, v kamenném obchodě nebo přes internet? Jakou výhodu spatřujete v živém prodeji?
Živý prodej je pro mě zajímavější než ten přes internet. V kamenném obchodě, kde vám věci prodává někdo jiný, je to zase úplně o něčem jiném. Na internetu ale spousta věcí prostě zapadne nebo se informace nepředá tak, jak je myšlena, a i když se to třeba nezdá, za mě je ten online prodej mnohem náročnější na přípravu. Máte asi tak 3 vteřiny na to, abyste zákazníka na sítích zaujali. Musíte umět ovládat spoustu profesí najednou. Jste zároveň fotograf, kameraman, copywriter, storyteller, online marketingový startég a já nevím, co všechno ještě. V živém prodeji naštěstí tohle všechno odpadá. Jsou tam samozřejmě zase jiná úskalí, odnášíte si ale i spoustu dojmů z přímého kontaktu s lidmi a máte hned zpětnou vazbu od zákazníků. Můžete ty nabyté informace zpracovat a posunout svou značku dál. Navíc vás ten živý prodej neuvěřitelně nabije energií a pozitivní vírou, že to, co děláte, má cenu. Současná situace živému prodeji bohužel zrovna nepřeje, a tak si myslím, že jsme všichni rádi, že tu ta možnost online prodeje vůbec je a spousta z nás díky tomu přežije.

Přivezete na zimní a vánoční Dyzajn market nějaké novinky? 
Na zimní Dyzajn market chystám novinky v rámci kolekce Berries, protože hodně lidí se ptá po provedení náušnic ve visací verzi. Chystám i náramky a nový druh náhrdelníků. Na vánoční Dyzajn market bych ráda přivezla kousky z plánované limitované edice, tak uvidíme, jak to všechno dopadne.

---dyzajnmama---