Šperk jako prostředek k vyjádření osobnosti

Šperk jako prostředek k vyjádření osobnosti
15/08/2019

Jaká byla představa vaší práce snů v dětství? A lišila se od té nynější?
Od třinácti let jsem si přála být módní návrhářkou. Už tehdy jsem oděv vnímala jako něco, čím navenek vyjadřujeme svou osobnost a přišlo mi to důležité. Dnes se věnuji tvorbě šperků, ale hlavní myšlenka zůstala stejná. Ostatně název značky yo_soy znamená v překladu „já jsem“. Vybrala jsem si jen drobnější médium a jsem za to ráda.


Pocházíte z umělecky založené rodiny? Podporovala vás rodina v tvůrčí činnosti?
Má rodina není umělecky založená, kulturní dění pro ni bylo ale vždycky důležité. Mám skvělé rodiče, které nás se sestrou podporovali v našich zájmech a dávali nám plnou důvěru. Mnou zvolené studijní obory, točící se okolo umění, sice neslibovaly nadějné perspektivy a jistoty do života, když se ale věnujete něčemu, co vás naplňuje, a přidáte úsilí, funguje to.


Kdy vás poprvé napadlo, že byste začala s podnikáním? Neváhala jste na začátku?
Živnostenský list jsem si založila před více než 10 lety. Ve 24 jsem byla studentkou vysoké školy a zároveň na rodičovské dovolené. Bylo to jednoduché. Na začátku žádná rizika a velké investice. Nejdřív to pro mě byl jen přivýdělek. Začala jsem šperky prodávat na internetu a design marketech, jako byl v té době i začínající Dyzajn market…


Jak dnes hodnotíte rozjezd vaší značky?
Byl to pro mě způsob seberealizace a zároveň zábava. Začátky byly samozřejmě amatérské. Tvorbu a značku jsem rozvíjela postupně. Pomalu, ale jistě. Po skončení rodičovské dovolené jsem ještě pár let kombinovala podnikání a zaměstnání. Až poslední rok se věnuji své značce naplno.


Co vás přimělo k výrobě právě takových šperků? Byl to pocit, že víte, co se vám líbí, ale nikde v obchodě to nemůžete najít? Pamatujete si ten moment, kdy jste si řekla: „tohle musím vyrobit!“?
Kolekce šperků Pure je motivovaná mou touhou tvořit minimalistický moderní šperk, který je zároveň cenově dostupný, a proto je třeba, aby byl vyrobitelný v malých sériích za pomoci moderních technologií.


Kde čerpáte inspiraci?
Inspirace je všude kolem nás – ve městě, v přírodě, v umění. Důležité je, aby ji člověk uměl vnímat a kreativně ji propojit s něčím novým. To je jeden z důvodů, proč považuji za důležité si v pracovním zápřahu udělat čas na cestování, vycházky, kulturu a relaxaci. K tomu propojení totiž často dochází v nečekaném okamžiku.
Když se zamyslím, kolekci Pure ve svém prvopočátku inspiroval rozhovor s psychologem, který vyzdvihoval důležitost uvědomování si dechu pro naši vyrovnanost (což jsem znala také z praktikování jógy). Nadchla jsem se pro myšlenku pracovat s materiálem, který bude průsvitný a bude působit takřka nehmotně, stejně jako dech. Vybrala jsem si sametově průsvitné akrylátové sklo, a to propojila se záměry, které jsem zmínila v odpovědi na předchozí otázku.


Mají Češi vkus? A kde mají podle vás, co se vkusu a designu týká, mezery? Kde ještě dělají přešlapy?
Vkus je normativní kategorie. Mám pocit, že co je a není vkusné, určuje v podstatě úzká část společnosti. Navíc se situace rychle mění v průběhu času, obzvláště v dnešní době.
Je mi sympatické, když je někdo autentický a má svůj osobní styl, byť na nás působí třeba podivně. Naopak nemusím rychlé podléhání trendům či tomu, co nosí nějaká známá osobnost. Pokud bych to měla zobecnit, byla bych ráda, kdyby Češi začali více vnímat kvalitu namísto kvantity. U módy více vnímali materiály a střihy.


Jaký stát či období je vám tvorbou a designem nejbližší?
Mám ráda severský design 20. století, který klade důraz na kvalitu a nadčasovost. Snoubí moderní minimalistický styl s láskou k přírodě a nebojí se hravosti. Navíc v severských zemích není „dobrý design“ nějakou výsadou, ale týká se běžných předmětů každodenní potřeby pro širokou společnost.


Jaký materiál máte nejraději? A proč?
Ve šperku mám ráda nerezovou ocel, plastické hmoty, textil a dřevo. V kolekci Pure pracuji s plastem. Ve společnosti nyní rezonuje kritický pohled vůči plastu, s čímž naprosto souhlasím, co se týká jednorázových obalů a jeho nadprodukce. Zároveň ale plast považuji za materiál v mnoha oblastech užití takřka nenahraditelný. Já osobně ho mám v oblibě hlavně kvůli optickým vlastnostem, možnostem tvarování a odolnosti (například akrylátové sklo dobře nahrazuje křehké sklo). Navíc používám akrylát vytvořený recyklací a kolekce Pure je zero waste, protože zpracovávám i drobné odřezky.


Kdo si vaše šperky kupuje nejčastěji?
Mám ráda minimalismus v oblékání a 90 % mého šatníku tvoří černá. Mé šperky osloví hlavně ženy, které to mají podobně, ale není to pravidlem. Vyberou si u mne třeba ženy, které chtějí doplnit konkrétní jednoduché šaty o zajímavý prvek.
Mám velkou radost, když si u mě vybere žena, která mi řekne, že šperky vůbec nenosí, ale ten ode mě je výjimkou. Mám také stálé zákaznice, které ode mě mají šperků hned několik. Těší mě, když se s nimi poznám osobně na  Dyzajn marketu – to je nenahraditelný zážitek a dodává mi spoustu energie do další tvorby.