"Naučíme vás avokádo milovat!"

"Naučíme vás avokádo milovat!"
15/02/2022

Kdo za vaším podnikem jmenovitě stojí? Kdy jste vznikli?
Jsme dva mladí lidé (Kateřina Prejzová a Filip Fadrhons), co se rozhodli podnikat a vzít svůj život do vlastních rukou, vzít si svoji svobodu a udělat něco skvělého. Byla to dlouhá cesta, kdy jsme zabalili dva batohy a jeli s třiceti tisíci korunami do zahraničí pro svůj příběh, příběh pro naši značku, o které jsme ještě nevěděli, jak se bude jmenovat. Byli jsme v zahraničí asi rok, chtěli jsme utéct od něčeho z Čech, ale pak člověk zjistí, že nejde o to, kde je (a může být kdekoliv na světě), ale jde o to, co dělá a asi i s kým. Jeli jsme si i vydělat peníze na rozjezd podnikání, ale než jsme s tím po návratu začali, vše jsme utratili, takže jsme nakonec začínali s asi patnácti tisíci, se kterými jsme jeli 17. června 2017 na náš první food festival. Měli jsme stánek, co se ve vichru zlámal, lednici, pracovní stoly a jedno logo. Ale už půl roku předtím jsme připravovali, co naše podnikání vůbec bude. V zahraničí nás inspirovalo a fascinovalo, když je někdo zaměřený na jednu věc a dělá ji dobře, třeba obchod s hranolkami v Belgii nebo stánek v Japonsku, kde prodávají jen batáty, atd. Vybrali jsme si avokádo, protože milujeme barvy, kvalitní a zdravé věci. 


Kolik kamenných bister máte a kde?
Těsně před covidem jsme otevřeli první bistro v Nuslích v jedné zapadlé ulici (Spytihněvova 5). Lokalita to nebyla ideální, ale věřili jsme, že si lidé za dobrým jídlem zajedou kamkoli, i do Nuslí. A je to tak. Za dva měsíce nám bistro zavřel lockdown, ale zvládli jsme to, začali jsme nabízet rozvozy. Dnes za námi jezdí lidé z celých Čech, z Ostravy, dokonce i z Anglie a Polska. Prostor bistra není největší, ale přes léto máme zahrádku ve vnitrobloku, a to pak můžeme nabídnout téměř 40 míst k sezení. Vaříme v otevřené kuchyni, takže zákazník může sledovat, jak se jídlo připravuje, podobně jako na food festivalech, kde jsme začínali. Minulý rok v listopadu jsme otevřeli druhé bistro na Vinohradech, přímo naproti OC Flora (Chrudimská 5), kde máme krásný moderní prostor s 35 místy. V tomto bistru jsme chtěli nabídnout to, co nemáme v Nuslích - dokonalé prostory, větší výběr kávy a dokonce plně vybavený bar s velkou vinotékou, kde připravujeme naše signature koktejly. Takže na rychlý oběd nebo na zahrádku v létě do Nuslí, ale oslavit narozeniny, udělat si business schůzku nebo se stavit večer na drink na Vinohradech.


Čím jsou vaše bistra jedinečná? Co všechno nabízíte?
Jsme první avokádové bistro v České republice a všechna naše jídla obsahují avokádo. Někdo avokádo nejí nebo s ním má špatnou zkušenost, ale my ho naučíme avokádo milovat! Pokud nejste fanoušek avokádových toastů nebo čerstvých poke bowls, které se připravuji z čerstvých ryb sashimi kvality, tak připravujeme i maso, a to z českého chovu a té nejvyšší kvality. Maso udíme na bukovém dřevu několik hodin a děláme z něj třeba Hovězí Avo Burrito s Guacamole nebo nachos s trhaným hovězím, které je skvělé. Protože máme smysl pro krásu a uvědomujeme si, že člověk jí také očima, dáváme si hodně záležet na vizuálu jídla. Takže zdobíme jídla, jak to jde. Na ozdobu používáme také microgreens a jedlé květy. Člověk z toho má pak mnohem větší radost. Kvalita je pro nás číslo jedna, proto používáme ty nejlepší suroviny, co dokážeme sehnat. A čím jsme opravdu jedineční - na obou pobočkách je možné platit dokonce i bitcoinem.


Z jaké země avokáda odebíráte? Co děláte s peckami?
Avokáda máme z Mexika a Peru, z avokádových farem, které sice nejsou oficiálně bio, ale blíží se tomu. Náš dodavatel používá speciální zavlažovací systémy, které šetří vodu a životní prostředí, což je důležité zmínit. Sehnat kvalitní avokáda je dost složité, ale my máme ty nejlepší. Co se týče pecek – jeden čas je s námi měnila slečna za mandlové mléko a barvila s nimi trička. Pecky ale mají také hodně živin a dají se i upéct a například strouhat na saláty. Občas někomu pecky darujeme, ale není to tak časté, takže převážně je vyhazujeme do bioodpadu. Každopádně kdyby měl někdo nápad na jejich využití, rádi se s ním domluvíme. 


Jde vůbec v našich podmínkách vypěstovat avokáda?
Určitě vám vyroste rostlina, když ji budete hodně zalévat a starat se o ni, pár jich máme doma. Ale plod avokáda roste 9 měsíců při stejné tropické teplotě, takže to v našich podmínkách bohužel není možné.

S jakým jídlem jste začínali a co je vaším hitem teď?
Na prvním festivalu jsme měli croissanty s avokádem naslano (s česnekovými klíčky) a nasladko (s Nutellou, jahodami a mandlemi, to byla ale docela prasečinka…). Nebyly to ale obyčejné croissanty. Když jsme vymýšleli tento recept, jezdili jsme měsíc po pekárnách po celém Středočeském kraji a hledali ty, kde nám upečou top croissanty na míru. Pak jsme jeli na první akci, za 4 hodiny jsme vyprodali 100 croissantů a řekli si, že je vlastně super jednoduché podnikat. Další víkend jsme měli dvoudenní akci, kde jsme měli prodávat celkem 24 hodin. Logicky jsme si spočítali, že bychom tedy měli prodat 600 croissantů. Bohužel si ale na tomto festivalu každý dal klobásu a pivo a kolem nás procházeli s opovrženým výrazem, že jsme nějací sluníčkáři. Takže jsme hned dostali facku od života a šli hodně do mínusu, pak jsme dlouho jedli croissanty. Dloooouho! Teď patří mezi oblíbené Avo Burrito s Guacamole a Poke Bowls, hodně lidí říká, že děláme nejlepší Poke v Praze a pán, co žil na Hawaii nám tvrdil, že chutná stejně skvěle jako právě tam.


Je nějaké jídlo, které vás překvapilo, že zákazníci chtějí víc / míň, než byste čekali?
Poté, co jsme přestali prodávat croissanty, které nebyly ideálním produktem pro street food, jsme na food festivalech začali nabízet Avocado Toast s hummusem – ano, ten slavný avotoast. Snad každý se s ním fotil, byl to náš bestseller a brzy se stal i naším signature dishem. Počítali jsme, že se bude prodávat i na pobočkách ve velkém množství, ale tam to naopak takový hit není. Objednávají si ho spíše srdcaři a dlouholetí zákazníci, co ho znají právě z těch festivalů. Nevím proč. Asi se lidem nelíbí ten název Hummus avocado toast, když ho ale doporučíme, každý je velmi spokojen.


Máte i vlastní merch, jde o lokální výrobky, jaké to jsou?
Máme merch Avocado Hustle, protože hustlíme avokáda. Původně jsme chtěli udělat něco pro naše fanoušky a pro sebe, abychom mohli hrdě nosit svojí značku, ale šlo nám také o další vedlejší příjem, o vybudování nějaké online platformy, odpočinek od jídla a o to zkusit něco jiného. Ptali jsme se proto, kdo bude nosit snapback nebo tričko s logem avocado bistro, je tu někdo? Kdyby ano, určitě dejte vědět. Ale moc to nedávalo smysl, tak jsme udělali druhou značku a teď máme její první kolekci – zimní čepice (ty se vyprodaly hned), ponožky, mikiny, snapbacky a trička. Rádi bychom to posunuli dál, ale nemáme na to teď čas. Až se zajedou obě bistra do té podoby, co si představujeme, tak začneme pracovat na oblečení. Jinak vše vyrábíme v Česku, je to sice výrazně dražší, ale chtěli jsme podpořit lokální podniky a nabízet Made in Czech Republic produkt, který má své kouzlo.


Proč jste se přihlásili na Dyzajn market a co očekáváte?
Na Dyzajn market jezdíme snad od druhého roku, co fungujeme, a moc se nám tu líbí. Atmosféra je skvělá a je vidět, že akce je dobře zorganizovaná. A náš sortiment, kdy je jídlo naservírované skoro jako umění, se sem krásně hodí. A co očekáváme letos? No, byli bychom rádi, kdybychom se mohli hlásit na všechny Dyzajny, ale máme hodně práce s druhou pobočkou, každopádně pokusíme se. Food festivaly a venkovní eventy mají své kouzlo a atmosféru, je to uvolněné a jiné než v restauraci. Každopádně kombinace obojího je skvělá. A doufáme, že nasytíme co nejvíc hladových krků, lidem u nás zachutná a pak k nám budou jezdit na pobočky. 

---dyzajnmama---