Hatussa

Hatussa
18/11/2022

Kdo za vaší značkou jmenovitě stojí? A kdy vaše značka vznikla?
 
Volám sa Katarína Tothová a značka Hatussa je akoby moje dieťa. 😊 Výrobe sviečok sa venujem už takmer 15 rokov, takže v tejto oblasti nie som nováčik. Vždy som vedela, že raz by som túžila vyrábať sviečky aj pre verejnosť, ale pre strach z podnikania som dlhé roky odkladala toto rozhodnutie. Na jar v roku 2019 som sa však definitívne rozhodla, že idem do toho. Vďaka mojej dlhoročnej praxi som výrobu sviečok mala v malíčku a už bolo potrebné len doladiť ostatné.  Mala som jasnú predstavu ako by celý koncept a sviečky mali vyzerať.
Názvov značky je inšpirovaný mestom Hattusa v Turecku, ktoré bolo hlavné mesto Chetitskej ríše, veľmi inteligentného národa. Ten názov mi prišiel silný a dôstojný, v spojení s našim logom pôsobí dokonale. Logo je utvorené podľa posvätnej geometrie, zlaté prvky ako symbol zlata, názvy a prevedenie sviečok ako odkaz.. Hatussa má byť jedinečná a inšpiratívna a má prináša ľuďom pokoj a harmóniu vo svojom jedinečnom šate. Tak ako je Hatussa láskavá a súcitná, tak ju aj ľudia berú do rúk, s vierou, že im do ich života prinesie uzdravujúce svetlo. Je radosťou a šperkom harmonického domova.
 
 
Jaké byly začátky tvorby svíček? Jak a kde probíhaly první pokusy výroby svíček? Co vás v začátcích nejvíc zaskočilo? 

Sviečky a ich výroba boli súčasťou môjho života takmer od roku 2005. Boli to častokrát dlhé hodiny, dni a mesiace strávené v dielni a skúmanie rôznych technológií výroby akýchkoľvek sviečok. Bolo to krásne a tvorivé obdobie. V tej dobe som vyrábala sviečky v prevažnej väčšine z parafínu, keďže neboli tak známe a dostupné iné typy voskov, najmä tých prírodných. Sviečky boli počas všetkých tých rokov únikom do môjho sveta, relaxom a záľubou. Na akúkoľvek sviečku, na ktorú sa pozriem napríklad aj dnes, viem presne ako bola vyrobená. 

Čím se odlišujete od ostatních lokálních tvůrců svíček?

Bolo pre mňa dôležité, aby celý koncept Hatussa dával zmysel. Chcela som niečo exkluzívne a elegantné postavené na pilieroch udržateľnosti, čisto prírodných materiáloch a surovinách, bez plastu. Trvalo takmer viac než rok kedy som dolaďovala nielen materiály a suroviny, ktoré sú telom sviečky, ale dôraz som kládla aj na samotné kolekcie, aby všetko ladilo a dávalo zmysel. 
Sviečky sú výnimočné nielen svojim premysleným elegantným dizajnom, ale najmä kvalitou. Našim patrónom vo výrobe je bezpochyby kokosový vosk, ktorý je prírodný, biologicky odbúrateľný, vegan friendly, bez sóje a bez palmy. Radí sa medzi najudržateľnejšie vosky na svete. Má množstvo benefitov vrátane žiarivo bielej farby, dlhej doby horenia a krásne spolupracuje s éterickými olejmi. Tým, že sa vosk taví pri nízkej teplote, éterické oleje vmiešavané do neho si zachovajú svoju aromaterapeutickú hodnotu a naviac ich vie zafixovať a vstrebať väčšie percento, vďaka čomu sviečky skutočne voňajú intenzívnejšie a svoju vôňu si zachovajú niekoľko rokov.
Aby to celé dostalo ďalší zmysluplný rozmer, prišiel nápad zalievať sviečky do upcyklovaných pohárikov z vinných fliaš, ktoré by inak skončili v odpade. Vďaka tomu fľaša dostáva nový život a začína jej ďalší príbeh v podobe našej sviečky. 
Sviečky Hatussa sú teda skutočne výnimočné nielen svojím prevedením a kvalitou, ale aj ich unikátnou eleganciou v súlade s prírodou.   

Která z vašich svíček je u zákazníků nejoblíbenější a proč? 

U mojich zákazníkov je najviac obľúbená kolekcia Sacrum. Domnievam sa, že je to jej čistým dizajnom, dymovými pohármi a názvami sviečok. Kolekcia Bohemian má krásne vône, pestré farby a tiež náznak minimalizmu, avšak sviečky z kolekcie Sacrum vedú na plnej čiare. 
V kolekcii Sacrum sú kombinácie éterických olejov namiešané tak, aby vystihovali názov sviečky a zas v kolekcii Bohemian kombinácia éterických olejov korešponduje s farbami sviečok. 

 

Jaké materiály používáte?

Keď som objavila kokosový vosk, začala som robiť všetko preto, aby som si tú najekologickejšiu formu kokosového vosku dala priviezť na Slovensko v niekoľkých tonách. Primárne tak sviečky vyrábame z kokosového vosku, ktorý je naším patrónom vo výrobe. V ponuke máme aj sviečky z palmového vosku  s certifikátom RSPO, tzn., že je to vosk z kontrolovaného hospodárstva. Pre vôňu sviečok používame skutočne čisté éterické oleje. 
Kokosový vosk sa získava prirodzeným spôsobom. V súčasnosti je takmer najekologickejší vosk na svete a je vyrobený primárne z vysoko taveného kokosového oleja a teda kokosovej drene. Spaľuje sa pomaly, čisto, je žiarivo biely a mimoriadne dobre drží vôňu éterických olejov. Zmes kokosového vosku, ktorú používam nebola testovaná na zvieratách, neobsahuje ani neprichádza do styku v ktorejkoľvek fáze výroby so žiadnymi živočíšnymi alebo GMO produktami, naviac pochádza z prostredia ktoré je kontrolované.
Sviečky zalievame do pohárikov z vinných fliaš, tie však u nás nevyrábame. Mám však už niekoľkoročné veľmi dobré vzťahy s naším dodávateľom, ktorý tieto fľaše zbiera a dáva im druhý dych, nový život. Momentálne všetky sviečky z kokosového vosku sú zalievané  práve do týchto pohárov vyrobených z upcyklovaných nevratných vínových fliaš. Kúpou týchto sviečok podporia naši zákazníci  nielen našu ručnú prácu a hodnotný poctivý produkt, ale aj tento skvelý nápad a prácu ľudí ktorí stoja za samotnou výrobou pohára.


Pořádáte workshopy výroby svíček?

Tento rok som spustila workshopy pre tvorivé duše, ktoré sa chcú naučiť vyrábať sviečky. Pár workshopov už mám za sebou a ohlasy boli skvelé, ľudia namotivovaní a prekvapení koľko vedy je okolo výroby sviečok. Do konca roka ma čaká ešte jeden workshop, lebo časovo to v sviečkovej sezóne nie je jednoduché. 


Co pro vás osobně znamená svíčka?

Nie je tajomstvom fakt, že ak stavíme na svetlo sviečky, zaručene nám vytvorí nádhernú atmosféru v akomkoľvek priestore. Symbol ohňa máme zapísaný tisíce rokov v našich podvedomiach. Oheň akoby znamenal domov a sviečka je teda nielen symbolom ohňa, ale aj  akoby pripomínadlom domova. Táto skutočnosť spôsobuje to, že po zapálení sviečky sa naozaj môžeme skutočne cítiť lepšie. Čo mňa osobne fascinuje najviac je fakt, že oheň je jediným doposiaľ známym a najúčinnejším prostriedkom likvidácie energo-informačných štruktúr v prostredí a taktiež bioplazmatického znečistenia. Sviečka ako taká nám veľmi efektívne vie vyčistiť nielen prostredie, ale aj tzv. bioplazmatické znečistenie. To znamená, že vieme so sviečkou aj krásne čarovať, a samozrejme si spríjemniť akýkoľvek okamih v akomkoľvek prostredí.


Dyzajn marketu se zúčastníte na zimní edici poprvé.  Proč jste se přihlásila a co od účasti očekáváte?

Keď som sa v minulosti dozvedela, že Dyzajn market je jedným z najväčších marketov v celej Českej a Slovenskej Republike, vedela som že raz sa prihlásim. Toto rozhodnutie umocnila aj chvála marketu od mojích spolutrhovníkov, ktorí boli vždy spokojní s účasťou na Dyzajn markete. Tento rok prišiel teda ten správny čas. 


Plánujete do budoucna rozšířit porftolio vašich produktů?

V blízkej budúcnosti plánujem rozšíriť ponuku o éterické oleje pod našou značkou. Som otvorená novým spoluprácam, prípadne ďalším produktom v našej ponuke, ktoré by zapadli do konceptu. V budúcom roku taktiež plánujem vyjsť s novou kolekciou sviečok a v neposlednom rade rozšíriť naše veľkoobchodné spolupráce, aby tak naše sviečky priniesli svetlo do ďalších domovov.