Shatna

Shatna
05/11/2022

Kdo za vaší značkou jmenovitě stojí? A kdy vaše značka vznikla?

Jmenovitě já, Petra Babinská a také Luci (Lucie Prášilová), díky které se moje přání oblečení pro jóga matky zhmotnilo. Lucie má pět holčiček a šije jim i sobě nádherné věci, je ikonou jedinečnosti, svobody a také slow módy tady v Táboře. Byla jsem šťastná, když za mnou přišla zrovna na mé narozeniny a povídá: “Tak Peti, co jdem tvořit?” A přinesla bednu úžasných látek. Věděla, že už 2 roky ve mě žije myšlenka..To byl začátek roku 2021 a značka jako taková vznikla v létě. Eshop teprve před rokem. 

Jak to celé začalo?

Impulsem byla má vlastní potřeba oblečení, které jsem nemohla sehnat. Moje citlivost na materiály a barvy, má představa dokonalé jednoduchosti, která mi v současném světě chybí. Impulsem byla i vzpomínka na mé mládí, kdy jsem si vše šila, protože jsem v obchodech nenacházela to, co jsem potřebovala. Občas se mi podařilo od českých značek něco ulovit, ale pořád ten pocit “Bože copak nikdo nestvoří co potřebuju a musím to udělat sama?! ”

Vůbec jsem nechtěla nikdy podnikat. Ale miluju tvoření. Ten proces zhmotňování přání. Pozorovala jsem, jak se to blíží. V roce 2019 jsem byla oslovena, abych vedla lekce jógy v jedné táborské oděvní manufaktuře, kde jsem mohla vidět tu manifestaci, ale šilo se tam oblečení pro kojící a nosící maminky. Tak jsem přišla s nápadem rozšířit portfolio pro jógamatky (rozuměj ženy, které milují jógu) a udělaly jsme s technoložkou nějaké kroky. Jenže přišla doba Covidu se vším tím likvidačním potenciálem, vše utichlo a firma byla prodána. Lucie byla s touto značkou spojená a věděla o mém záměru. Tak ho pak přišla pomoci naplnit o rok později. Vytvořily jsme tým s dalšími ženami a začaly šít. 

Jaký význam se skrývá pod názvem Shatna?

Ptáte se, jak to přišlo? No skrze zpívání manter! Dlouhé měsíce jsme byly beze jména a já jsem se jen čekala, až to přijde, jako když miminko v bříšku našeptá jméno rodičům. Ze Sat Nam v jeden moment přišlo porozumnění “šatnám” a z toho šatna. No kdybych si slovo šatna řekla bez toho předchozího proudu hlásek a meditace, bez porozumění té skryté moudrosti zvuku, nemělo by to ten náboj. Š je v univerzálním jazyce psáno jako SH a v jazyce duchovní vědy představuje sílu Božské Matky Shakti. To jméno ze sebe září vše, co jsme od počátku cítily, že značka potřebuje. Aby tomu oblečení dala speciální sílu a zároveň jasně ukazovala, co tvoříme. Shatnu spokojené ženy. Vždyť v šatně se odehrávají každé ráno vědomé či nevědomé volby, které nás ovlivní na celý den (pokud se nepřevlékneme). Otázka barvy a materiálu je klíčová. Stejně jako střihu. Umělý materiál vám celý den bude ubírat energii. Černá nebo naopak moc ostré barvy a jejich kombinace mohou vydráždit psychiku. Škrtící guma v pase způsobit bolest bříška.

Pro koho je móda, kterou šijete, určena?

Pro jogínky, tanečnice a všechny ženy, které se chtějí cítit svobodné v pohybu, v práci, venku, doma i při slavnostnějších chvílích. Já si například vezmu naší tuniku, když jdu do divadla, jen změním doplňky a ostatní kousky oblečení, ale pak si ji vezmu i na meditaci doma u krbu. Také pro ženy, které potřebují sem tam schovat bříško, boky (jako já :-) ) a běžná konfekce nesedí na jejich siluetu.

V nabídce máme hodně věcí na jógu, které jsou ale odlišné od těch, co koupíte na běžném trhu. Jóga je prastarý dokonalý nástroj seberealizace. Dnes je naštěstí dostupná pro všechny. Mnoho žen ji zná a praktikuje. Myslím na ně. I já jsem mnoho let v tomto poli, jako praktikující i jako učitel. Naneštěstí je ale západní pojetí jógy hodně o vzhledu těla a uplém, krátkém oblečení z umělých materiálů. Obojí se snažím nenásilně skrze svou misi vracet k původnímu záměru, kde je především dech a meditace, určitý způsob nahlížení na sebe sama a reality, pokora, skromnost, zpomaleí. a kde je prostor pouze pro přírodu, nikoliv syntetiku. Už jen elementární porozumění fyzickému tělu, že je přírodou, pokožka je přírodou, tak přeci potřebuje přírodu. V jedné z nejklíčovějších knih o Pránajámě od Lysebetha je psáno, že umělé materiály nedovolují práně (životní energii, se kterou jóga pracuje) proudit, protože vytvářejí nevhodný elektrostatický náboj. Take i v jemnohmotné úrovni nejsou fajn.  Neumím si představit opravdového východního jogína, který by na sebe oblékl polyamid nebo recyklovaný plast. Vždy je vidíte v bavlně, lnu, hedvábí… Tak asi tohle všechno vytváří ten magnetismus, komu je Shatna určena, nebo spíše čí pozornost si přitáhne. Vnímám u našich zákaznic citlivost, vnímavost a svobodu, která nechce být utlačována. Mám to stejně. tvořím Shatnu i pro sebe. Je to takový svobodný způsob myšlení, který je naplněn ležérností, minimalismem, ladností (ženskostí), taky láskou k přírodě, přirozenosti, barevnosti života, který není černobílý. Nedávno mi jedna kamarádka říkala, že prý to, co tvořím, je obecně znám jako “severský styl”. To se mi líbí, miluju Skandinávii…

Čím se odlišujete od ostatních lokálních značek?

Myslím, že všichni lokální tvůrci jsou úžasní a v mnohém velmi jednotní. V tom, jak tvoří s láskou a ze sebe, jak uchopují lokální zdroje, energii místa, blízkost zákazníkům, jak chtějí zkrátka tvořit krásnější svět. Já mám takové přemýšlení, že tolik nemyslím na odlišnosti, prostě tvořím co přichází. Ale když se mě ptáte, ta jedinečnost je v tvůrci, jeho energii, v tom jakou má představivost barev, tvarů a jaký má záměr.

Shatna jsou mé představy o oblečení, které jsem nikde neobjevila. Které je minimalistiské, jednoduché, podpoří sebevědomí ženy a pracuje dobře se siluetou. Moje oblečení má zakulacené tvary stejně jako květiny. Vydrží dlouho krásné a když si Shatnu pořídíte, nebudete muset stříhat ty cedulky, které škrábou i po odstřižení. My máme necedulky. To nejvíc, po čem mé srdce toužilo, aby bylo v těch skvělých střizích i spektrum barev, které nekřičí, ale přesto přinesou do života a do šatníku pestrost, takové většinou něžné barvy. \Černou jsme třeba do nedávna vůbec neměli. K tomu všemu máme v jemnohmotné úrovni podporující působení posvátného symbolu (květu života) a vložená přání ženám, která jsou naplněná láskou. V tvorbě je energie Tábora, našch rodin a domácího prostředí (Shatna se šije doma, ne v dílnách). je Shatna možná i v tom, že kromě filosofie slow-fashion představuje i inovativní filosofii slow-marketing a slow-company.

Který kousek je váš bestseller a proč?

Je to první náš kousek, yoga sukně. Je autorským střihem, jako vše ostatní, ale je skutečně ojedinělá. Především svým tvarem připomínajícím rozevírající se květ, který přináší neskonalou ženskost. Je promyšlená, pohodlná a umožňuje svobodný pohyb. Nosíme ji i na tance a jógu, a přesto je diskrétní. Jde krásně kombinovattřeba i k džínům a nosit ji můžete v jakémkoliv ročním období. Je ušita z bukové celulózy, což je naprosto jedinečný materiál, který ale už bohužel není možné v takové kvalitě sehnat. Proto jsou sukýnky skoro doprodané a nyní připravujeme její II.generaci. Trochu jí teď dohánějí naše mikinokabátky. Vymazlený, dokonalý a ryze ženský kabátek / mikinka, který nenajdete v žádném obchodě. Každý střih pečlivě promýšlíme, takže trvá měsíce, než vznikne nový kousek. Mikinokabátek jsme v detailech střihu ladily víc než půl roku. 

Jak byste popsaly vaši spolupráci?

Lucie se od léta přesunula do Španělska, tak teď tvořím bez ní, ale mám kolem sebe tolik úžasných žen, které mi pomáhají a radí. Vnímám, že přátelství jsou naplňující skutečně až když tam probíhá spolutvorba. Shatna prohlubuje spojení mezi mnou a ženami kolem mě ještě více, doplňuje naše spojení, které už máme skrze jógu, aromaterapii, celkovou životní filosofii, skrze děti, školu, místa kde působím a žiji. A je to navíc tak krásný pocit být ve stejnokrojích s těmi, které mám tak ráda!

S Lucií je tvoření velmi speciální a proto tak plodné, za krátký čas vzniklo víc, než jsem si uměla kdy představit. Na starosti měla focení produktů a grafiku, má skvělé tipy na zdroje materiálů, technologii a střihy pak už tvoříme spolu. Já zajišťuji veškerý prodej. Velmi dobře se doplňujeme. A známe se díky dětem a našemu jinému přístupu k jejich výchově a vzdělávání už od roku 2014. 

Máte ve standardní nabídce plus size velikosti a módu pro muže?

Naše střihy sluší ženám, které se právě možná nepovažují za cílovou skupinu většiny módních značek. Dalo by se říct, že plus size jsou přímo tím střihem a délkou naše tuniky i mikinokabátky a i když jsme ještě neušili jediný kus XL, tak ty věci nosí ženy, které jinde koupí tuto velikost a my jim můžeme nabídnout komfort v L. Také máme mezi zákaznicemi hodně vysoké ženy, které mají problém sehnat věci, aby jim nebyly krátké. Muže v následujících pěti letech potěšíme jen tím, že budeme sloužit jejich ženám, partnerkám, maminkám, dcerám. Máme tolik nápadů, které čekají na uchopení a technologii, ale času velmi málo. Takže pro pánské střihy a naciťování potřeb jejich těla zatím nezbývá prostor. 

Dyzajn marketu se zúčastníte poprvé 10. a 11. prosince, proč jste se rozhodly přihlásit a co od účasti očekáváte?

Dyzajn market si přitáhl mou pozornost teprve nedávno. Nechci říkat náhodou, protože náhody neexistují. Zjistila jsem, jak fantastická je to koncentrace všeho krásného, láskyplného, ryzího. Obrovská energie. A to já miluju. Radost z tvoření a také setkávání lidí, kteří cítí a vnímají realitu určitým způsobem, mimo ten low-budgetový bezduchý mainstream. Tak jsem si řekla, pokud má Shatna být na takové akci, tak tam bude, svým duchem tam patří. A přihlásila jsem nás. Nemám očekávání než, že mohu získat další životní zkušenost, nějaké další dovednosti, inspirovat se a rozšířit okruh spokojených žen, kterým Shatna bude sloužit. A třeba se zúčastnit zas a znova, když to zvládnu.

Díky za vaši tvorbu, za příležitost. Nemáme svůj obchod a značka se šíří zatím jen v kruzích, při jógových a dalších akcích. Díky Dyzajn marketu se o Shatně může dozvědět více žen.

Je něco, na co jsem se nezeptala, a měla jsem?

Tak třeba co je má nejoblíbenější mantra? :-) Přeci Shaaaat - naaaaa - Oooooommmm....