Udržitelná móda pro každou situaci

Udržitelná móda pro každou situaci
05/11/2019

Danielo, četla jsem, že první kus oblečení jste ušila už v šesti letech. Od kdy lze ale říci, že existuje značka DAYA?

Od roku 2009, kdy jsem na podlaze obýváku v domě mého dětství ušila první kousky, „pověsila“ je na internet a ony se začali celkem rychle prodávat. 

Jaké je poslání značky DAYA? Kolik lidí za ní dnes stojí a jak se v průběhu proměňovala vaše role v ní?

Posláním značky je oblékat lidi pohodlně, z lokálních zdrojů a udržitelně. Snažíme se tvořit kousky, které nebudete chtít sundat. Kabáty, které vydrží desetiletí, košilové šaty, které oblečete do práce a večer v nich vyrazíte do divadla nebo do baru, mikiny, ve kterých budete chtít i spát. Za značkou dnes stojí kromě mě také můj manžel, moje maminka, čtyři doma šijící švadleny, externí výrobní dílny a mnoho dalších externích posil - od konstrukce oděvu, přes marketing a sociální sítě až po PR. Spousta těchto lidí se k našemu týmu přidala v posledních týdnech a dnech, protože jsme došli do bodu, kdy je potřeba delegovat práci a nechat ji na odbornících. Moje role se tedy změnila hlavně v poslední době, kdy se ze živnostníka stala firma a ze mě vedení firmy. Z podnikatelky, která vše zvládne sama, se učím práci rozdělovat, plánovat a automatizovat. 

Šijete oblečení z přírodních materiálů, vyznáváte slow fashion. Jaký je v českých podmínkách přístup k tomuto druhu látek? Podle čeho si vy sama vybíráte své dodavatele?

Dodavatele vybírám podle toho, co se u nás v České republice nabízí a postupně s těmito výrobci vyvíjíme materiály, o kterých sním. Prvním takovým materiálem je 100 % vlněná kabátovka z českých ovcí z Tkalcovny Strmilov a v hlavě mám ještě několik podobně úžasných projektů jako je "Poctivý český kabát", který z tohoto materiálu vzešel. Někteří čeští výrobci zatím v těchto materiálech nevidí potenciál a budoucnost, i když například na pařížském Premiére Vision nabídka udržitelných materiálů roste velmi rychle. Zájem klientů roste také. Z naší strany je potřebná neustálá komunikace příběhů materiálu i hotových kusů. Je radost vidět rozzářené oči žen, kterým popisujete příběh našeho "Poctivého českého kabátu". 

Máte poměrně velkou rodinu. Jak se vám daří skloubit práci, která asi nemá pevně ohraničenou pracovní dobu, s rodinným a osobním životem? Je to neustálý kompromis, nebo jste už našla tu správnou cestu?

Vždy, když si myslím, že jsem našla správnou cestu, přijde řada kompromisů. :) Jedinou jistotou v životě je změna - to si opakuji neustále a snažím se ji přijímat s radostí a lehkostí. 

Kdyby neexistovala DAYA, co myslíte, že byste dělala? Čím byste se nejspíš živila?

Nejspíš bych měla malé veganské bistro, ke kterému mě neustále nabádá můj manžel a okolí vždy, když něco uvařím nebo upeču. 

Po kolikáté se letos před Vánoci chystáte na Dyzajn market? Byla pro prodej vašeho zboží účast na něm nějak zásadní?

Dyzajn Marketu se budeme účastnit po osmé a ano, je to báječná příležitost se s lidmi setkat osobně. Mají možnost poznat, kdo za značkou stojí a okusit kousek jeho příběhu. To všechno má na prodej velký vliv, protože zboží s příběhem, jehož tvůrce byť jen na chvilku potkáte, si koupíte mnohem raději. 

Kde čerpáte inspiraci pro svou tvorbu? Máte nějaké oblíbené místo, nebo na sebe necháváte působit každodenní situace a příběhy?

Všechno dohromady :). Velmi mě inspiruje Praha a lidé v ní, spousta nápadů ke mě přichází také v meditaci. 

Můžete říci, že už máte okruh stálých zákazníků, kteří se za vámi vrací stále pro další kousky? Anebo za vámi chodí stále nové a nové tváře? A máte mezi svými zákazníky také nějakou známou osobnost?

Máme stálé zákazníky a neustále k nám proudí další nové tváře. Známé osobnosti naše věci také nosí. 

Chystáte pro návštěvníky předvánočního Dyzajn marketu nějakou novou kolekci, něco speciálního anebo prostě zejména velkou zásobu kabátů?

Chystáme spoustu kabátů, šál a jako novinku kabáty pro pány. 

Kdybyste měla zvolit jeden kus oblečení, ve kterém se cítíte nejlépe, pohodlně a svá, který by to byl? 

Mikina. 

---katur---