„Nastupte na pipkovou loď a staňte se kapitánem vlastního stylu!“

„Nastupte na pipkovou loď a staňte se kapitánem vlastního stylu!“
13/07/2020

Jak jste se propracovali od zaměstnání k podnikání?

S Áďou jsme spolu už nějaký pátek. Zažitý vzorce nám vždycky kázaly tunit kariéru. Já jsem pracoval jako vedoucí na ministerstvu. Áďa měla dokonce dvě práce. Výkon a splněný úkoly byly takovou naší mantrou. Potom se narodil Vojtík a nám pomalu začalo docházet, co je v životě opravdu důležitý. Práce jsme tehdy měli až nad hlavu a ministerskej moloch na nás začal dopadat plnou vahou. A nám to přestávalo dávat smysl.

Já jsem si vždycky rád maloval. Stejně jako táta, kterej vytvářel krásný obrazy. Nikdy mě to ale nenaučil. V práci jsem si během jednání začal čmárat takový malý kresbičky kolegů. Různý momenty. Občas se mě někdo zeptal, jaká aplikace tohle umí, že se jim to líbí. Žádná aplikace to nebyla – takhle vlastně vznikaly moje první akvarely. Brzy jsem zjistil, že můžu vlastně namalovat cokoliv, co vidím. Oči se začaly otevírat. Postupně jsem pronikal do opravdový techniky akvarelový malby. Potom jsem přidal ještě akvarelovou ilustraci a skicování.

Nejvíc mě baví malovat lidi. Tu obrovskou sílu každýho charakteru. Tu krásnou všednost. Každodenní šrumec. Můj milovanej sketching. Taky rád fotím. Hádej co? No lidi přece. Co jsem nestihl namalovat „on spot“, tak jsem maloval podle svejch candid fotek, kterejch mám tisíce.

Když jsme začali čekat příchod naší Medy, tak už byl v procesu náš plán: překopat životy a neztrácet už ani vteřinu. Začali jsme dělat to, co nás tak moc baví. Odstěhovali jsme se z Prahy na sever do Teplic, kde má Áďa kořeny. Rok jsme věnovali přípravě našeho projektu a těsně před Vánoci 2019 jsme spustili náš e-shop s prvníma kouskama z našeho barevnýho světa.

Jak vznikl název „Dekerski“ a co symbolizuje?

Barvy a tvary jsou součástí celýho mýho života. Když jsem byl mladší, tak jsem se věnoval graffiti. Nástřiky sprejema. Má to hodně forem, aspektů, pohledů a taky důsledků. O tom by mohl bejt klidně celej single rozhovor. Každopádně z tý doby mi zůstal můj nick, moje jméno, Dekerski. Na to jsme navázali a vznikl projekt Dekerski Design.

Adélo a Davide, kdo jakou činnost pro vaši značku děláte?

Já (David) se věnuju hlavně malování. Kromě toho vymýšlím, jak navázat dyzajny na jednotlivý produkty. A taky se starám o to, aby naši dodavatelé byli stejně tak cool, jako jsme my dva. J  Máme svoji malou dílnu, kde všechno vzniká. Do toho jsme si pořídili sítotiskový vybavení, takže si spoustu věcí můžeme tisknout sami. To mám na starosti taky já. Áďa je zase královna logistiky, propočtů a velitelka našeho e-shopu. Zároveň šéfuje šitejm věcem. Bez její pomoci bych to určitě nezvládnul.

Máte miminko Medu a většího Vojtu k tomu. Jak si péči o děti dělíte a jak to jde skloubit s podnikáním?

Jak by řekla Áďa: „Je to cesta“. Je to naše cesta. Naši prckové jsou hlavní prioritou, a to se odráží v kontaktním způsobu výchovy. Tu velkou změnu v pracovním životě jsme dělali i pro ně. Abychom s nima mohli bejt, jak to jenom jde. Takže si každej tejden děláme plán a podle toho se v práci střídáme. Ale střídavá péče to rozhodně není. J

Davide, co tě vede k tomu malovat převážně pipky? A přeju si upřímnou otevřenou odpověď! J

Mě snad z toho klepne pipka! J Určitě se ptáš na náš pipkovej dyzajn Yoni. Maluju převážně ženy. Estetika. Křivky. Ta přirozená elegance. Jejich jemnost. Tahle konkrétní malba vznikla jako menší studie. Jen tak. Pro zábavu. Nakonec jsme se rozhodli ozdobit tímhle dyzajnem naše věci, a to nás posunulo dál. Pomohlo nám to rozpracovat náš koncept pipinismu, kde každou ženu vnímáme jako pipku – ne však v tom spojení s jejíma spodníma partiema – ale v tom nejlepším slova smyslu. Ve spojení s její krásou a jedinečností. Způsobem myšlení. To je naše pipková optika. Každá pipka je prostě krásná. Když teda mluvíme o pipkách, tak tím myslíme všechny ženský bytosti. Dolní partie až jako jeden z mnoha jejich přirozenejch darů.

A to by ženy měly slyšet každej den! Naším projektem chceme podpořit (nejen) ženy. Oslavit ženskost a říct jim, jak moc na nich záleží. Chceme šířit osvobozující krásu ženskosti a zdůraznit její význam. Naše malby Yoni v mnoha tvarech a barvách potom otevírají témata, o kterých se často moc nemluví. A asi by se mělo.

Je v tom, malovat různé pipky, i potřeba přinést ženám v tomto ohledu sebevědomí? Všechny pipky jsou holé, plánuješ zapojit do akvarelů i porost?

Určitě je. A veliká. Naše rozhodnutí překopat naše životy a dělat to, co nás baví, nebylo jednoduchý, ale neskutečně nás osvobodilo. Ten pocit osvobození bohužel často u mnohých z nás chybí. Barevná akvarelová tvorba proto zachycuje ženskou krásu naší optikou. Skrze naše malby oslavujeme ženskost a tím ženám říkáme, jak moc na nich záleží. Jak jsou jedinečný a krásný. S každou věcí Dekerski Design zároveň posíláme novým majitelkám (a majitelům) i kousek naší svobody.

Je to tak. Naše malby pipek (těch dámskejch spodních partií) jsou „holý“. Těch skic jsem udělal víc, ale tyhle byly první. Vysloužili si tak místo na produktech. Nějaký skici, co jsou zatím v šuplíku, porost mají.

Budou taky „zvonečky“ (můj výraz z dětství pro mužské pohlaví)?

Tuhle otázku jsme čekali. J Poptávka po tomhle dyzajnu opravdu narůstá. Hlava mi to ale zatím nemůže zpracovat. Ale jak se říká, „nikdy neříkej nikdy“.

Adél, jak správně používat vaše lunch bagy? Řekneš nám něco víc o látce, z které jsou ušité?

Naše dyzajny si necháváme natisknout na kvalitní látky. Vznikne tak jedinečná autorská látka, ze který pak necháváme šít řadu čupr věcí. Na tašky, taštičky a lunch bagy používáme hustě tkanou vysokogramážní bavlnu, která unese i slona. Při rozhodování, jaký věci budeme šít, byl lunch bag jasnou volbou. Snažíme se žít udržitelně a v souladu s přírodou, co to jen jde. Látkovejch ubrousků a různejch krabiček máme fakt hodně. Ale pořád jsme to potřebovali dávat ještě do nějakýho pytlíku, aby to nelítalo po celým batohu.  A jednou kamarádka vytáhla podobnej šitej pytlík a v tu chvíli to bylo jasný. Trošku jsme to poladili a dodali posuvnej pásek z recyklovanejch matrošů. Takže ho můžeš naplnit až po okraj nebo srolovat do malý ruličky. Navíc se díky absenci plastu jídlo nezapařuje a bag může jít do pračky. Díky tomu všemu udělá hodně parády a vydrží roky. Další hřebíček do rakve plastovejm pytlíkům.

Plánujete k lunch bagům přidělat uši a mít tak nový produkt i jako kabelku?

Na novejch produktech pracujeme pořád, zejména těch šitejch. Menší kabelky se tam teď rýsují.

Skvělé, že jste stihli do letního Dyzajn marketu i cestovní hrnky. Hned jste nám hlásili i evropský původ silikonových víček. Jak těžké bylo, taková víčka najít?

Jednání s dodavatelem našeho tuzemskýho prémiovýho porcelánu je Davidova parketa. Potkal se tam s bezva lidma, kteří vyjdou vstříc i nám, malejm podnikatelům. Díky tomu a díky naší „severní“ poloze se podařilo náš novej cestovní hrnek opatřit víčkem vyráběným v Německu. Z toho jsme měli fakt radost.

Povíte nám, jaké produkty jsou vaše vysněné, které za každou cenu musíte v nabídce mít a jen k nim ještě neznáte cestu?

To je teda těžká otázka. Určitě víme, že Áďu dlouho baví šitý věcičky a ozdůbky. Je to pipka přece. J David se dost brání dělat přetisky svejch originálů. Říká, že origoš je prostě origoš. Možná ale zkusíme vydat nějaký limitky papírovejch potřebností.

Mohou vám čtenáři nějak pomoci, podpořit vás i jinak než nákupem? O co nejvíc od lidí stojíte?

Nákupy jsou důležitý. To je jasný. Za ty vám všem upřímně děkujem! Bez nich bychom to nemohli dělat. Co nás hodně nabíjí, je, když se k nám lidi vrací. Když se vytvoří pouto a vyprávějí nám svoje příběhy. Když nastoupí na naši loď pipkový optiky, kde je každej kapitánem vlastního stylu. Když jim naše věci pomáhají vystoupit z šedi a uvědomit si, jak jsou krásní. A svobodní. Tak jako my.

 ---dyzajnmama---