Low carb v srdci

Low carb v srdci
28/09/2022

Kdo za vaším podnikem jmenovitě stojí? Kdy jste vznikli?
 
Jsem žena Hanka Martinková, která pečení nikdy příliš neholdovala a nebojím se to přiznat. Do svých 40 let jsem upekla jeden jediný dort. Co mě nyní činí opravdu šťastnou je pečení a ne ledajaké. Vyrábím netradiční dorty, zákusky, řezy, vánoční (ne)cukroví, které nesou označení low carb, keto, cukrfree, dia. Low carb pečení se nadobro zabydlelo v mém srdci.💖


 
Setkáváte se s tím, že někdo neví, co si pod low carb představit? Mohla byste ve zkratce tento pojem vysvětlit?
 
Low carb neboli nízkosacharidové stravování je typ stravování, kde potraviny s vysokým obsahem sacharidů jsou omezeny a nahrazeny potravinami s vyšším obsahem tuků a bílkovin. Jídelníček by měl být složený z čerstvých, kvalitních, ne průmyslově zpracovaných potravin. Moje dobroty neobsahují žádný cukr, mouku, ani tu bezlepkovou, či škroby. Korpusy jsou pouze z mandlí, lískových a vlašských oříšků, pistácií, kešu či kokosu, doslazeny přírodním sladidlem Erythritol, který má nulový glykemický index a nulové cukry. Jsou tudíž vhodné nejen pro vyznavače zdravého životního stylu, ale i pro diabetiky a celiaky. Na krémy používám pravou živočišnou 40% smetanu, mascarpone a kvalitní vysokoprocentní čokoládu. Nechybí ani domácí low carb džemy a lyofilizované ovoce.


 
Co vás vedlo k tomu, že jste začala vyrábět low carb dorty?

Začátky nebyly tolik úsměvné, ale posunuly mě tam, kde jsem. Je to pár let zpět, kdy jsem prožívala špatné životní období a v tu dobu jsem celkem holdovala jídlu. Došlo to až tam, že jsem se vykrmila na 93 kilogramů, což pro mě nebyla nijak komfortní váha. Potřebovala jsem změnu a objevila nový životní styl – nízkosacharidovou stravu. Ze začátku jsem jen pozorovala, co to obnáší a jak funguje. Poté jsem zkusila uvařit své první cuketové lasagne, které byly tak výborné, že jsem se rozhodla vyházet všechno ze špajzu a začít novou "dietu". Už po několika dnech jsem se cítila skvěle, měla jsem výbornou, až euforickou náladu a mé myšlení nabralo pozitivní směr. V této době jsem si uvědomila, že low carb se stal mým životním stylem. Během 5 měsíců jsem zhubla 40 kilogramů bez drastických diet. Takto se stravuji od roku 2018 dodnes.


 
Píšete, že jste jediný low carb food truck v České republice, jak vás napadlo si ho otevřít? 
 
Kromě celých dortíků, které si můžete objednat na kterýkoliv den v týdnu, mám pravidelně otevřené tzv. Okýnko. Od pátku do neděle se můžete zastavit U Struhy 1285 v Poděbradech, kde si vyberete přímo na místě z vystavených dezertů. Zároveň každé Vánoce peču pro zákazníky skvělé NEcukroví. Na začátku letošního roku jsem si uvědomila, že se chci posunout k zákazníkům ještě blíž, ale nechtěla jsem se pouštět do nejistých pronájmů a food truck byla pro mě jasná volba.


 
Jaké jsou podle vás největší benefity low carb stravování?
 
Kromě snížení váhy se mi zlepšila pleť a kvalita nehtů a vlasů. Cítím se plná energie, optimismu a psychicky dobře. Jídlo jsem tak začala vnímat úplně jinak a i díky tomu si teď dokážu vychutnat jeho přirozenou chuť.


 
Co bylo ve vašich pečících začátcích nejtěžší?
 

Úplně všechno. Tím, že jsem do svých 40 let nepekla v podstatě vůbec, neměla jsem žádné ponětí o výrobě dortů a zákusků, což se zdá jako velká nevýhoda. Opak byl pravdou. Našla jsem si recepty a začala péct první pokusy, které jsem časem vymazlila k dokonalosti.

 
 
S jakou dobrotou jste začínala a co je vaším hitem teď?
 
Mými prvními dorty byly cheesecaky. V současné době se ke mně sjíždějí zákazníci z celých Čech na větrníky z odpalovaného těsta s několika neobvyklými náplněmi. Hitem je ten se slaným karamelem a 100% lískooříškovým máslem nebo vanilkový s domácím lemon curd a griliášem. Z dalších oblíbených dezertů mohu jmenovat luxusní čokoládové tartaletky plněné domácím černorybízovým džemem ovoněným skořicí, hřebíčkem a badyánem, pařížskou šlehačkou a ovocem.


 
Jakou máte zpětnou vazbu od zákazníků?


Mám dva typy zákazníků. První, kteří vidí třeba větrník, ochutnají a pak nevěří, že je bez mouky. Druzí, kteří si všimnou, že je bez mouky a cukru a myslí si, že je to jen nějaká umělá hora plná chemie. Pak je přijdou pochválit, že takovou dobrotu v životě nejedli. 
 
 
Máte v nabídce pouze sladké dobroty nebo si u vás pochutná i milovník slaných pokrmů?
 
Specializuji se na sladké delikatesy bez mouky a cukru, které jsou tematické k danému ročnímu období. Mým cílem je ukázat svět neomezených možností v tomto životním stylu jak chuťově, tak i designově. Ráda bych rozšiřovala nabídku v oblasti sladké tvorby. V hlavě mám do budoucna spoustu nápadů, na které se můžete postupně těšit. 


 
 
Proč jste se přihlásila na Dyzajn market a co očekáváte?
 
Mám ráda nové výzvy a každé osobní setkání se zákazníky je pro mě obrovská energie do dalšího tvoření.


 

 

---anna---