Měsíční alchymie

Měsíční alchymie
20/04/2024

Jak a kdy vznikla myšlenka založit značku moon.alchemi a co bylo hlavním podnětem k jejímu vytvoření?

Myšlenka vytvořit značku moon.alchemi přišla s projektem, na kterém jsme tehdy, ještě s kolegyní Alex, pracovaly, a tím bylo vytvoření cyklického diáře s vykládacími kartami pro ženy. To byl začátek. Chtěly jsme vložit duchovní přístup do něčeho více hmatatelného a propojit ženy s jejich vlastní cykličností, proto moon.alchemi. Ale ukázalo se, že je to na nás celkem velké sousto, protože nejdříve otěhotněla Alex a pak za několik měsíců i já. Takže to byl dlouhý proces, během kterého jsme naznaly, že na diář ještě nepřišel čas a já pokračovala v projektu sama. Teď je to asi 3 a půl roku, kdy se můj záměr, otiskávat do produktů kus měsíční alchymie, která je součástí každé jedné z nás, děje a zároveň se neustále mění a proměňuje svou podobu, stejně jako my ženy.

Jaká je role astrologie, měsíce, cyklu a duchovního přístupu ve spojení s vašimi produkty? Jakým způsobem podle vás tyto prvky přispívají k celkovému pocitu pohody a harmonie?

Všechno je energie a vše je se sebou neviditelně propojeno. Stejně jako žena, i měsíc má svůj 28denní cyklus. Také v přírodě můžeme během roku vidět měnící se periody, které připomínají fáze našeho cyklu. Mohly bychom si možná na chvíli myslet, že je to jen náhoda… Jenže co když ne?
Když jsem se ponořila do větších hloubek sebe sama a do svého ženství, otevřel se mi nekonečný prostor moudrosti a napojení na cykly a Zemi. A právě to jsem chtěla přinést i sem, do každého produktu a pokaždé třeba jinak.
Cítím to tak, že pokud jsme ve spojení samy se sebou, máme větší přístup k lepšímu vnímání a porozumnění si s venkovním světem a naopak. Proto, aby se tohle všechno mohlo dít, je potřeba vytvořit prostor. Příležitost pro zastavení, pro kouzlo moon.alchemi, které se může ukrývat v každém jednom okamžiku. A potom zjistíme, že ty nejkrásnější prožitky se dějí spontánně, když jsme "v proudu". Dalo by se říct, že skrze astrologii, duchovní přístup a cykly měsíce vedu ženu ke spojení se sebou sama. A je jedno jestli to bude prostřednictvím karet, oblečení nebo šperku, který je rozzáří a podtrhne jejich jedinečnost.

 

Co vás přivedlo na tuto cestu, kde se "vzděláváte"?

Umění se věnuju již od malička, v 15 letech se k tomu přidalo i tetování, a to nějak postupně otevřelo dveře k symbolismu a spirituální a duchovní cestě. Ta mě vedla přes studium rostlinných medicín, psychospirituální krizi až k otevření světů, které jsem před tím vnímala pouze okrajově. Začala jsem být potom hodně citlivá na jemné vlivy a energie a už jsem nemohla nevnímat dopady, které mezi sebou astrologie, duchovní principy i "obyčejný" život na Zemi mají. Myslím, že mi to "vzdělání" přichází tak nějak do cesty samo pokaždé, když je potřeba.

Máte zkušenosti, že byly zákaznice třeba zprvu skeptické k vašim produktů, ale nakonec jste od nich měla pozitivní ohlasy?

Určitě ano. Myslím, že to jde hlavně vidět u vykládacích karet, které mohou budit dojem nějakého tarotu nebo "woowoo" čarodějnictví, ale tak to není. Mají nádherné ilustrace a poselství, vedou ženy různého věku k zamyšlení se nad tím, jak to mají v určitý moment ony. Kolikrát se pak zákaznice vrací pro další karty ségře, kámošce nebo jiným blízkým. To je pro mě velká alchymie, vidět, jak málo někdy stačí pro to, aby se lidem postoj k dané věci změnil.

 

Jaký je váš nejprodávanější produkt a proč?

Nejprodávanější jsou právě tyto karty. Je to prvotní produkt, který jsem vymazlila do posledního detailu. Craftový recyklovaný papír se zlatými okraji, vlastní krásné ilustrace doplněné o poselství v přiložené brožurce, a jako bonus je sem tam nějaká meditace, praxe nebo hudební playlist. Někomu může být balíček ženských karet hodně vzdálený, nicméně i mnohé ženy, které by původně ani nenapadlo si takový produkt pořídit, si ho zamilovaly a je jejich průvodcem na cestě životem. Navíc nádherně reflektuje barevnost a rozmanitost každé ženy i to, jak na ni působí. A mně se moc líbí idea, že bude na světě jen v omezeném množství, dotisk nebude.

 

Pro mnohé je možná obtížné si přesně představit, co se pod vašimi produkty skrývá, chcete svou tvorbu popsat vlastními slovy?

Já bych řekla, přijďte se podívat a nadechnout se k nám ke stánku. Moon.alchemi je přesně to, co z toho stánku ucítíte. Pro někoho to bude "jen" hezký šperk, keramika, pečující olej nebo kus oblečení, někdo jiný ale ucítí ten přesah. Jako kdyby každý jeden produkt měl dar hovořit a ke každé ženě pak promlouval svým vlastním jazykem.
Pro mě tvorba z mé dílny znamená radost, krásu, jedinečnost, zpomalení, autenticitu a lásku k sobě samotné. Ale ať se každý přijde sám inspirovat a vyzkoušet si, jak působí na něj. A není třeba za tím něco hledat, ono to často přichází samo.

Odkud odebíráte komponenty, z kterých produkty vyrábíte a jak s nimi následně pracujete?

U komponentů je to různé, když jsem dělala kolekce oblečení spolupracovala jsem s Petrou, která založila značku Buga. Díky tetování jsme se spřátelily a ona mi pak zprostředkovala kontakt na svoje české dílny, a tak vzniklo v Česku šité a tištěné oblečení z přírodního bambusu, který je fakt skvělým materiálem.
Minerály a polodrahokamy nakupuji na burzách a výstavách, kam ale chodím jen k těm prodejcům, na které mám osobní doporučení a znám tak jejich zdroje a to, jak k celému světu minerálů přistupují, to je pro mě hodně důležité. Každý kámen sama vybírám a skrze to nechávám přijít inspiraci na jednotlivé šperky. Baví mě zkoušet a poznávat různé techniky, a tak se z moon.alchemi stává prostor pro alchymii celého tvoření.

 

Dyzajn marketu se budete účastnit poprvé, co od účasti očekáváte, na co se nejvíc těšíte?

Nejvíce se těším na návštěvníky, úsměvy i údivy jednotlivých žen vytahující si karty, na ženy prohlížející se v zrcadle, jak jim jednotlivý šperk sluší a hlavně, jak se v něm cítí. Přímý kontakt se ženami a zpětná vazba na stánek a jeho energii mi dodává velký smysl v tom, že to, co vytvářím, není jen o mém niterném pocitu, ale o zcela hmatatelné energii. A také se nemůžu dočkat dekorování celého stánku, i o tom je pro mě moon.alchemi. Ne jen jednotlivé produkty, ale celý prostor včetně lidí, kteří ho vytváří.

 

Je něco, na co jsem se nezeptala a měla jsem? 

Možná jen, až půjdete k našemu stánku, pošlete své muže, třeba i s dětmi, někam na hřiště nebo na limču, ať máte klid nasát tu atmosféru a energii, kterou tam vytváříme, a můžete si jí kousek odnést s sebou. A je jedno jestli bude otištěná v nějakém produktu, nebo jen ve vzájemném úsměvu, který si společně vyměníme. Zastavte se u nás a ochutnejte kousek té měsíční alchymie, která je součástí každé jedné z nás.