Řemeslné pivo i pro toho, kdo běžné pivo nemusí

Řemeslné pivo i pro toho, kdo běžné pivo nemusí
07/02/2022

Kdo za vaším pivovarem jmenovitě stojí? Kdy byl založen?
Náš pivovar vznikl v roce 2012 v malé vesničce Zichovec kousek od Slaného. Společně se svojí rodinou ho založil Ivan Husák, který obci tehdy starostoval. A tak na Zichovci kromě pivovaru vznikla i dnes už vyhlášená restaurace a společenské centrum. Po čtyřech letech jsme se z kapacitních důvodů přestěhovali do pivovaru v Lounech, který jsme vybudovali na místě bývalé tankové střelnice. Dnes už se naše pivovarská rodina rozrostla na třicet členů a v čele pivovaru stojí synové pana zakladatele, Ondra a Honza.

Představte nám krátce svá piva / pivovar a čím jsou jedinečná.
Od počátku klademe důraz především na kvalitu a poctivé množství vstupních surovin, to znamená nejen chmelu, ale i všech dalších jako je ovoce, kokos, nebo káva, které velmi často a rádi pro naše piva používáme. Kromě ležáků a svrchně kvašených piv máme také svoji barelovou edici, což jsou piva, která staříme ve vybraných dřevěných sudech po whisky, rumu, bourbonu, ale také po víně. To je taková naše srdeční záležitost. V následujících týden se také chystáme představit náš první cider.

Co je to pivní „kyseláč“ (ano, jsem pivní neználek)?
Naše SOUR ALE, neboli kyseláče, vyrábíme metodou kettle sour. To znamená, že mladinu nejprve naočkujeme čistou kulturou laktobacilů, které svojí aktivitou vytváří kyselinu mléčnou, čímž se snižuje pH, podobně jako při výrobě kefíru. Při dosažení potřebné úrovně kyselosti pak laktobacily eliminujeme dalším varem. Poté pivo znovu zakvasíme, tentokrát již standardními pivovarnickými kvasnicemi. Hotové pivo pak infuzujeme různými druhy ovocného pyré. Náš nejznámější je Sour Passion Fruit, který vaříme už pět let a patří tak k našim stálicím. Rádi ale používáme i další druhy ovoce jako mango, černý rybíz nebo maliny, ale také méně obvyklé suroviny jako například byliny do ginu, které nám dodává řemeslná palírna Landcraft. 

Jaký rozdíl je mezi pivotékou, pivním barem a pivnicí?
V pivotéce většinou najdete pestrou nabídku pivních značek z celého světa, a to jak na čepu, tak převážně v lahvích a plechovkách. Zároveň s tím i fundovaný personál, který by měl umět poradit s výběrem. Pivní bar může být více specializovaný, zaměřuje se spíše na nabídku čepovaných piv. A pivnice, tak tam se, kulantně řečeno, zaměřují hlavně na kvantitu, než na kvalitu.

Bude u vás něco chutnat nepijákovi piva (mně)? 
Naše portfolio je tak obsáhlé (ročně uvaříme více než 60 druhů piv), že si stoprocentně vybere každý. Jde tak o velmi pestrou paletu chutí, od silně chmelených piv, které ale překvapí tóny tropického ovoce, tmavé stouty, ke kterým přidáváme kakao, kávu, pražený kokos, javorový sirup nebo arašídy. Velké oblibě se pak těší už výše zmiňované kyseláče, kde ovocem opravdu nešetříme – do třiceti hektolitrové várky přidáváme až sedm set kilogramů ovoce. 

Jak ovlivnila pandemická doba vaše podnikání? Bylo na ní pro vás i něco pozitivního (kromě pozitivních testů)?
Nejvíce nás ovlivnila v tom, že jsme většinu naší produkce, která do té doby zahrnovala převážně sudy, začali stáčet hlavně do lahví a plechovek. Díky pivotékám, a také našemu e-shopu, který jsme v té době spustili, jsme tuto dobu přežili beze ztrát. Začaly se také ozývat supermarkety, které chtěly podpořit malé craftové pivovary a paradoxně i distributoři ze zahraničí, takže se nám v krizové době paradoxně dobře rozjel i export. 

Víte už co budete mít během Dyzajn marketu na čepu? Budete mít s sebou i lahve „na doma“?
Konkrétní line-up ještě nemáme, ale rozhodně bude na co se těšit. Návštěvníci budou mít možnost ochutnat jak novinky, tak naše hvězdné stálice, kromě piv na čepu si budou moci zakoupit i plechovky. Rádi bychom také představili naši službu pivního předplatného. 

Jaké velké plány máte do budoucna?
Plány máme opravdu velkolepé. Už brzy rozjedeme výstavbu třetího pivovaru, který bude nedaleko našeho stávajícího v Lounech. Chtěli bychom ho pojmout jako místo, kde se bude potkávat nejen pivní, ale i gastro a umělecká scéna. Do budoucna přemýšlíme i o vlastních hospodách. Kromě toho po celý rok pořádáme různé akce po celé republice, např. Tap Takeovery, pop-upy společně se zajímavými zástupci gastro scény, Street food víkendy u nás v pivovaru v Lounech a vrcholem je pak pro nás velký zářijový Beer Fest, který tento rok budeme pořádat už popáté. Obecně můžeme říct, že i do budoucna chceme vařit dobré pivo a obklopovat se skvělými lidmi. 

Jsou vaše lahve zálohované? Jak se díváte na zálohované plechovky v zahraničí? Jste pro?
Naše lahve zálohované nejsou, protože pro nás jako minipivovar není v našich možnostech vybudovat distribuční síť pro vratné lahve. Preferujeme plechovky, a to z několika důvodů. Jako obal jsou nejlepší pro uchování čerstvosti a kvality craftových piv, která jsou v drtivé většině napasterovaná a nefiltrovaná, tudíž stále „živá“. Oproti lahvi se do plechovky nedostane světlo ani kyslík, který může způsobit degradaci piva. Dalším důvodem je skladnost a nízká váha obalu, což je důležité při přepravě. A v neposlední řadě jde o recyklaci, která v porovnání se sklem opět mluví pro plechovky. Proto jsme se také spojili s iniciativou Každá plechovka se počítá a rádi bychom v této otázce spolupracovali na osvětové kampani ke sběru a recyklaci plechovek. Co se týče zálohování plechovek, jde podle nás o krok zpátky vzhledem k tomu, jak pokročilá je infrastruktura pro třídění a recyklaci. Obzvlášť v dnešní době, kdy se investuje do technologií, které automaticky třídí energeticky využitelné materiály přímo z komunálního odpadu. 

Proč jste se přihlásili na Dyzajn market a co od něj očekáváte?
Jak už jsme se zmínili výše, velmi rádi spolupracujeme s umělci a designéry, například na podobách našich etiket nebo merche. Toto prostředí je nám tak blízké a vlastně i samotný vznik našich piv je kreativní proces, do kterého vkládáme svoje originální nápady, párujeme chutě jednotlivých chmelů s dalšími ingrediencemi, a tak má naše pivo svůj osobitý rukopis. Očekáváme a doufáme, že si užijeme skvělou akci ve společnosti úžasných lidí. 

---dyzajnmama---