Jaká je barva taupe?

Jaká je barva taupe?
14/11/2023

Kdo za značkou TAUPE stojí a kdy vznikla?

Jmenuji se Kristýna a jsem zakladatelka a majitelka značky TAUPE, která vznikla v roce 2022 po více než ročních přípravách. Aktuálně jsou mou náplní práce prodeje, marketing a řízení výroby. Samotné šití jsem přenechala profesionálům, a tak spolupracuji s týmem šikovných švadlenek.
Dlouhodobě se věnuji i interiérovému designu, kde se zrodila moje láska k čisté estetice. Kdo mě zná, tak ví, že od malička stále něco v jednom kuse tvořím. Móda byla vždy můj velký koníček. Před několika lety se ke mně ze zahraničí dostal koncept "slow fashion" (pomalá móda) a "capsule wardrobe" (kapsulový / funkční / minimalistický šatník) a v tu chvíli získal můj koníček úplně nový rozměr. Plánování minimalistického šatníku a hledání nadčasových kousků mě naprosto pohltilo. Tyto dva principy nyní šířím mezi naše zákaznice, které mají často podobné smýšlení.

Co vás inspirovalo a motivovalo k tomu, založit vlastní značku oblečení?

V době, kdy jsem se začala zajímat o koncept minimalistického šatníku jsem zjistila, že sehnat základní kousky z přírodních materiálů je v podstatě nemožné. V klasických obchodech jsem na cedulkách se složením nacházela samý polyester a akryl. Rozhodla jsem se tedy, že vytvořím to, co mi na trhu chybí. Zároveň jsem chtěla šířit výše zmíněné koncepty a také myšlenku umírněnosti v nakupování oblečení. Dalším z mých cílů bylo vyzvat zákaznice, aby se ptaly, z čeho je oblečení ušité a za jakých podmínek.

 

Proč jste si pro svou tvorbu vybrala právě barvu taupe? 

Pro značku jsem hledala krátký vystihující název a přesně toto označení TAUPE splňuje. Taupe je název pro příjemnou šedou barvu s nádechem hnědé. V tomto duchu se nese také barevná paleta našich výrobků. Volíme vždy neutrální barvy od klasické bílé, přes krémovou, béžovou, hnědou, šedou, až po nestárnoucí černou nebo tmavě modrou. Tyto barvy považujeme za nadčasové a věříme, že mají potenciál ve vašem šatníku vydržet dlouhé roky.

Jaké byly začátky vašeho podnikání? Podporovalo vás vaše okolí nebo spíš odrazovalo? Na jaké problémy jste narážela?

Na začátky velmi ráda vzpomínám. Spoustu věcí jsem se musela naučit a celý proces mě neskutečně bavil. Okolí mě podporovalo od samého počátku, největší oporou je mi už od první myšlenky můj manžel. Kamarádi mi pak pomáhali s focením produktů, nastavováním webu a dalšími záležitostmi, bez kterých bych se neobešla. Za tuto podporu jsem jim neskutečně vděčná. Problém, na který bohužel narážím dodnes, je úpadek zájmu o krejčovské řemeslo a s tím spojený nedostatek švadlen a krejčových. Věřím ale, že s návratem oděvní výroby zpět k nám do Česka, vzroste i zájem o tyto studijní obory.

 

K výrobě používáte hlavně přírodní materiály jako jsou len, bambus, bavlna a tencel. Jaká je podle vás největší výhoda těchto látek? 

Pro naše basic trička a roláky volíme tencel a bambus, především kvůli jejich antibakteriálním vlastnostem, jemnosti na kůži a také menšímu dopadu na životní prostředí oproti konvenční bavlně. Pro šaty a košile je pro nás jasná volba 100% tencel, který je příjemný a zároveň chladivý v horkých měsících. Rádi ho používáme v kombinaci se lnem, dalším úžasným nadčasovým materiálem, co bude sloužit dlouhé roky. Organická bavlna nás baví ve formě pleteniny, kterou používáme na podzimní roláky a sety, ale pracujeme s ní také v podobě biobavlněného saténu, z nějž šijeme naše košile. Obě varianty materiálu jsou měkké, hebké a bez škodlivých látek.
 

Uvádíte, že látky, ze kterých šijete, mají certifikace Oeko-Tex a GOTS. Mohla byste jednoduše vysvětlit, co tyto certifikace znamenají a jaká je jejich přidaná hodnota?

Většina našich použitých látek má certifikát Oeko-Tex Standard 100 třídy 1. Tento certifikát říká, že materiál byl testovaný na přítomnost škodlivých látek. Oeko-Tex Standard 100 rozlišuje čtyři třídy produktů, především podle požadavků na kvalitu. My používáme látky třídy 1, která zahrnuje výrobky pro kojence a musí tedy splňovat ty nejpřísnější požadavky. Tuto certifikaci považujeme za naprosté minimum, co by zodpovědná značka měla používat.
Co se týče bavlny, používáme pouze organickou s nejvyšší textilní certifikací GOTS, která jako jediná zahrnuje ekologické i etické hledisko. Znamená tedy, že během celého procesu výroby látky nebyly použité žádné škodlivé chemikálie, ani využita dětská práce nebo zaměstnávání ve špatných podmínkách.

 

Jaký z vašich kousků je váš bestseller a proč?

Naším nejoblíbenějším produktem jsou jednoznačně šaty MAE. Jedná se o chytře zavinovací šaty ze 100% tencelu, kterým nechybí spodnička ani kapsy. Dělají krásnou ženskou postavu přesýpacích hodin.
 

Co plánujete do budoucna, chystáte nějaké novinky? Třeba rozšířit sortiment o nabídku oblečení pro muže?

Do budoucna bychom rádi náš sortiment doplnili tak, aby si u nás zákaznice mohly zařídit kompletní šatník. Rozšiřovat budeme nabídku kalhot a mým dlouhodobým cílem je zařadit do portfolia dobře padnoucí sako nebo klasický trenčkot.
Do pánské módy jsme lehce zabrousili na jednom z Dyzajn marketů, kam jsme přivezli pánská basic trička z našich materiálů. Následně jsme se ale rozhodli, že toto odvětví raději přenecháme značkám, které se na něj specializují a dělají svou práci skvěle.

 

Dyzajn marketu se účastníte již pravidelně, co vás na účasti nejvíc těší a jaký má přínos pro vaši značku?

Dyzajn market je pro nás pokaždé obrovský příval pozitivní energie, kterou nám dávají naše zákaznice a celková atmosféra akce. 
Sama se vždy těším, až se podívám, co je nového u ostatních značek, podpořím je nákupem a zároveň se dobře najím a dám si dobrou kávu. Za tuto akci organizátorům mnohokrát děkujeme.


 

Jestli vás příběh značky TAUPE zaujal, přijďte za nimi na zimní Dyzajn market 9. a 10. prosince na Výstaviště v Praze, Holešovicích, protože osobní zkušenosti se nic nevyrovná.