Boty z obnovitelných materiálů dobývají svět

Boty z obnovitelných materiálů dobývají svět
05/04/2021

Kdy vaše značka vznikla a kdo ji založil?

Značku Wildling Shoes jsem v roce 2015 založila já (Anna Yona) s manželen Ranem, protože když naše děti dorostly do věku, kdy už nemohly chodit bosky, nebyli jsme schopni najít takové boty, které by mohly přirozeně nosit.

Soustředíte se na barefoot boty pro dospělé i děti. Mají vaše boty ještě nějaká specifika?

Ano, téměř všechny naše boty jsou látkové. Používáme konopí, len, bavlnu, papír a mnoho dalších přírodních a recyklovaných materiálů. Naším cílem je používat pouze suroviny obnovitelného původu.

Jaký máte vztah k barefootové obuvi? Co se u vás (v těle, v životě) osobně změnilo, když jste ji začali nosit?

Celá moje rodina (manžel a mé tři děti) byla zvyklá chodit bosky prakticky pořád. Já jsem byla jediná, jejíž nohy na to byly hodně citlivé, a tak jsem ostatním jejich přirozenou chůzi a způsob, jakým mohli zažívat spojení s přírodou v mnohem intenzivnějším smyslu, trošku záviděla. I když jsem, jako hodně outdoorový člověk, nosila pohodlnou obuv vždy, ten zážitek, kdy jsem mohla poprvé obout boty Wildling, byl naprosto úžasný. Cítit tak intenzivně zem, kameny, klacky, měkkost louky, aniž by mě to bolelo – to mě neuvěřitelně napojilo na mé okolí. Mé nohy od té doby výrazně zesílily, a když se pokusím obout jiné boty, okamžitě toho lituji – s takovým nepohodlím už nejsem schopna se vyrovnat. Cítím také, že se mi také změnilo držení těla a ani po dlouhém, aktivním dni chůze v botách Wildling necítím bolesti v kolenou, v chodidlech ani v zádech.

V týmu máte 200 lidí, to úplně malá firma není. Jaké to je vést tak velkou firmu?

Když jsme Wildling zakládali, chtěli jsme jen vytvořit boty, které by umožnily lidem chodit přirozeně a zdravě. Nikdy jsme nečekali, že se z toho stane samotný podnik s rostoucím týmem, s mnoha novými a nečekanými výzvami, ale také s úžasnými příležitostmi. Wildling se nyní staly platformou, která může dále pomáhat. Snažíme se využívat naše znalosti, kreativitu a ekonomickou sílu k transformaci toho, o čem si opravdu myslíme, že se musí změnit. A to způsob, jakým spolupracujeme či způsob, jakým společnost zvládá své povinnosti vůči lidem, se kterými pracujeme, a vůči naší planetě.

Proč dáváte přednost výrobě bot v Portugalsku místo země, kde vaše značka sídlí?

Německo je pro výrobu bot bohužel příliš drahé a také mu v tomto odvětví chybí know-how a kvalifikovaná pracovní síla. Naše boty vypadají jednoduše, protože jsme je zredukovali na to nejnutnější, ale jejich výroba je složitá a komplikovaná. Portugalsko má dlouhou historii a zkušenosti s výrobou obuvi a také jsme v této zemi našli velmi dobré partnery, co se týče odhodlání, dovedností i pracovních podmínek.

Dají se někde v Čechách boty vyzkoušet a koupit?

Boty Wildling lze koupit online v našem obchodě Wildling Shoes, nabízíme skvělý servis a boty doručujeme během tří dnů. Vzhledem k tomu, že v současné době teprve pracujeme na budování trhu, nemáme v České republice zatím kamennou prodejnu, ale jakmile nám to situace ohledně pandemie dovolí, budeme se účastnit veletrhů a akcí, na kterých budeme boty českým zákazníkům představovat.

Vysvětlete našim čtenářům, jak si jde koupit boty online bez obav, že jim nebudou sedět.

Na naší webové stránce je možné najít velmi snadný nástroj s názvem FitKit, kde si můžete vytisknout šablonu požadované velikosti, stoupnout si na ni a poměřit, jestli velikost sedí. Pro ty, kteří nemají tiskárnu, jsou u každé velikosti k dispozici rozměry a pokyny, jak správně nohy změřit. Kromě toho na našich stránkách v sekci popisu u každého modelu uvádíme, na jaký typ nohy je vhodný, stejně jako další informace o tom, jak zacházet a jak se starat o daný typ materiálu, z něhož jsou boty vyrobeny. Pokud si zákazník není výběrem modelu či velikostí jistý, může navštívit naši mezinárodní komunitu ve Facebookové skupině, kde může požádat o radu. Víme, že najít správnou velikost na dálku může vést k určité nejistotě, a proto také nabízíme první vratku zdarma.

Jak vaši firmu ovlivnil covidový rok 2020?

Poslední rok byl velice náročný, ale spíše z hlediska stresu, který dopadl na náš tým. Hodně našich zaměstnanců má rodinu a vzhledem k tomu, že školky a školy byly po dlouhou dobu uzavřeny, museli rodiče žonglovat s prací a rodinou takovým způsobem, který se přiblížil práci ve dvou zaměstnání najednou. Snažili jsme se týmu pomoci. Zkrátili jsme pracovní dobu, ale zachovali platy, hradili jsme hlídání dětí, ale i přes to všechno jsme stále cítili zátěž, které byl tým vystaven. Ekonomicky jsme to zvládli docela dobře, takže bychom si neměli stěžovat. Hodně nám pomohlo, že náš tým už od založení firmy z velké části pracoval z domova, takže jsme byli na takový způsob již zvyklí a připravení. Náš hlavní příjem pochází z internetového obchodu, takže ani zavření našich obchodů v Kolíně nad Rýnem a v Berlíně nás příliš tvrdě nezasáhlo.

Budete se někdy v budoucnu účastnit Dyzajn marketu?

Dyzajn marketu jsme se chtěli zúčastnit již minulý rok na podzim, ale kvůli pandemické situaci a německým vládním doporučením jsme museli účast bohužel zrušit. Ale přijedeme rádi hned, jak to pandemická situace dovolí.

Takto velká značka asi nemůže fungovat bez plánování, což v dnešní době moc nejde. Ale i tak – máte nějaké výhledové plány / novinky / cíle?

Ano, do budoucna si klademe velké cíle. Chceme, aby v roce 2025 pocházely veškeré materiály pro naše boty z obnovitelných zemědělských zdrojů a chceme také se založením a financováním těchto druhů zemědělských projektů pomáhat. Spolupracujeme s organizací Rewilding Europe na přetváření velkých přírodních ekosystémů a během příštích deseti let bychom společně rádi vrátili původní divoký ráz 500 000 hektarů půdy. Plánujeme investice do oběhového hospodářství a technologií v oblasti klimatu, abychom pomohli nejen naší vlastní společnosti, ale aby se i průmysl jako takový stal udržitelnějším. Do roku 2031 chceme svým poselstvím oslovit 100 milionů lidí a pomoct si navzájem vytvářet budoucnost, ve které můžeme žít zdravý, spravedlivý a udržitelný život s rovnými příležitostmi pro všechny. Jsou to velké cíle, ale jak řekl Bill Gates: "Lidé přeceňují, co dokážou za rok, ale mají tendenci podceňovat to, čeho mohou dosáhnout za deset let.".

 Foto kredit

Fotky s Annou a Ranem jsou od Sarah Pabst, fotky tančící holčičky a sandálů od Nory Tabel a fotky dětských bot s motýlím potiskem od Kristýny Hadačové.

 

 

---dyzajnmama---