Decoring

Decoring
12/04/2023

Kdo za vaší značkou jmenovitě stojí? A kdy vaše značka vznikla?


Jmenuji se Šárka Doskočilová a decoRING původně vznikl ve spolupráci s Veronikou. Velkou pomocnicí mi je moje malá dcerka, celá rodina a momentálně i kamarádka.
Tento unikátní projekt upcycling (upcyklace je proces přeměňování nepotřebného nebo odpadového materálu v nové materiály či produkty lepší kvality) s kytkami je na trhu velmi čerstvě. Vše odstartoval v minulém roce Dyzajn market Babí léto a za takto krátkou dobu se podařilo získat stálou klientelu, která se nyní s nadšením vrací. 

Jak vznikla myšlenka na výrobu ozdobných věnců ze sušených květin?


Celá myšlenka decoRINGU vznikla na procházce s kočárky, kde od začátku bylo jasné, že to chceme dělat udržitelně. Následovalo dlouhodobé testování rostlin, které jsou a které nejsou vhodné pro tyto účely. Věřte, že známí nedostávali nic jiného než věnce. :-)

Odkud pochází květiny a materiály, které na výrobu používáte?


Používáme květiny od českých farmářů a pěstitelů. Snažíme se do věnců zakomponovávat především sušené nebo stabilizované květy, což při REvazbě umožňuje sušené květy upcyclingovat a umotat z nich něco nového. Druhý život dáváme i zeleni, která není stříhaná do našich věnců, ale je sbíraná pro naše věnce. Sbíráme ji v pravidelných intervalech na bio skládkách a u předem domluvených zahrádkářů.

Co vás  v začátcích vaší tvorby nejvíc překvapilo a s čím jste třeba trošku bojovali?


Od začátku jsme věděli, že to bude těžké a může nastat mnoho situací.  Popravdě, jsme ale dost bojovali s posíláním věnců přes e-shop. U každého věnce, který nám projde rukama ladíme sebemenší maličkosti. Obávala jsem se přepravních společností, že věnec nedorazí k novému majiteli ve stoprocentním stavu. Vše se důkladně otestovalo a balení jsme dotáhli k mé a snad i ke spokojenosti našich zákazníků.

Jak dlouho zhruba zabere výroba jednoho věnce?


Samotná výroba věnce trvá okolo jedné hodiny, záleží na velikosti. Avšak shánění materiálu je časově náročné. Veškeré uskladňování, uklízení, rozmotávání použitých věnců a kompostování nepoužitelného materiálu je čas, který stále nemám rozpočítán na jeden kus. 

Nabízíte i službu REvazby, popište nám prosím, jak to funguje? Využívají zákazníci tuto možnost?


Já sama jsem nadšená z REvazby, jelikož zákazníci ji hojně využívají a každá takováto objednávka velmi potěší. Pro mě je to zpětná vazba, že dotyčný zákazník je s mou prací spokojen.
Zákazník si zakoupí první věnec a až se mu například nehodí do ročního období, tak si u nás objedná nový, který má levnější. Vymění pouze v krabici nový věnec za starý a pošle zpět. My ho rozebereme do poslední větvičky a co se dá znovu použít, tak použijeme a ostatní zkompostujeme. Tímto procesem se vrací i krabice, které využíváme dále.
REvazbu je možné uplatnit i na Dyzajn marketu, kde si může zákazník vybrat i z věnců, které se na eshopu neobjeví.

Kde se inspirujete, abyste nabízeli stále nové a originální věnce?


Největší inspirací, je pro mě samotný Dyzajn market, jelikož osobní setkání s lidmi mi ukazuje, co se líbí a co ne. Mnoho lidí na marketu jsou podobně kreativní duše a velmi ráda se s nimi na téma designu a zpracování bavím, což je pro mě obrovský přínos.

Máte nějakou stálou nabídku nebo je u vás každý kus originál a tvoříte podle právě dostupných květin?


V každém ročním období se snažím vymyslet takové věnce, aby se do dané doby hodily a my je byli schopni uvázat. Z nabídky stahujeme především ty, které jsou spojeny se svátky, nebo je v nich použita dominantní barva specifická pro jiný čas. 

Vyrábíte i nějaké další produkty?


Mimo naše klasicko-neklasické věnce, vyrábíme i minimalistické interiérové kruhy, které jsou velmi oblíbené jako dárek, nebo pozornost místo lahve vína, abyste nepřišli na návštěvu s prázdnou.
 
Poskytujeme ještě jednu službu a to je REkytka. Svatební kytice, nebo kytice k významnému jubileu má své kouzlo a nikdo ji nechce vyhodit. Já osobně ráda dávám vzpomínky v jakékoliv podobě. Asi proto vznikla první REkytka – nádherný věnec ze sušených hortenzií, které dostala moje mamka ke kulatinám.
My si květiny vezmeme do své péče, přidáme k nim další materiál, tak aby vznikl vzpomínkový kruh v našem designu. Poskytujeme i poukazy, které se poslední dobou začínají prodávat především jako dárek pro nevěstu na rozlučku se svobodou.
 
Dle individuální domluvy pořádám i workshopy pro uzavřené skupiny a komunitní centra. Naposledy jsem vyráběla jarní dekoraci i s dětmi v mateřské škole. 😊

Co pro vás znamená Dyzajn market, co vám účast na něm přináší?


Pro mě to znamená mnoho. Setkání se zajímavými lidmi, kteří chválí mou tvorbu a přátelské rozhovory s těmi, kteří přišli na Revazbu mi přináší energii, díky které  vše dělám s radostí, láskou a chutí.