Udržitelné věnce

Udržitelné věnce
12/04/2023

Kdo za vaší značkou jmenovitě stojí? A kdy vaše značka vznikla?

Jmenuji se Šárka Doskočilová a decoRING jsem původně založila ve spolupráci s mojí kamarádkou Veronikou. Ale někdy se to bohužel sejde a člověk si musí ujasnit priority, a tak už za značkou stojím jen já sama. Velkou pomocnicí mi ale nyní je moje malá dcerka a oporou je mi celá rodina. Když je potřeba, tak ruku k dílu přidají i kamarádky.
Tento unikátní projekt upcyklace (upcyklace je proces přeměňování nepotřebného nebo odpadového materálu v nové materiály či produkty lepší kvality) květin je na trhu velmi čerstvě. Vše odstartoval v září minulého roku Dyzajn market Babí léto a za takto krátkou dobu se podařilo získat stálou klientelu, která se nyní s nadšením vrací. 

Jak vznikla myšlenka na výrobu ozdobných věnců ze sušených květin?

Celá myšlenka decoRINGU vznikla na procházce s kočárky, kde od začátku bylo jasné, co chceme dělat a že to chceme dělat udržitelně. Následoval dlouhý proces testování rostlin, které jsou a nejsou vhodné pro tyto účely. Věřte, že v tu dobu známí nedostávali nic jiného než věnce :-).

 

Odkud pochází květiny a materiály, které na výrobu používáte?

Používáme květiny od českých farmářů a pěstitelů. Snažíme se do věnců zakomponovávat především sušené nebo stabilizované květy, což při REvazbě umožňuje tyto květy upcyklovat a umotat z nich něco nového. Druhý život dáváme i zeleni, která není stříhaná, ale je sbíraná pro naše věnce. Sbíráme ji v pravidelných intervalech na bio skládkách a u předem domluvených zahrádkářů.

Co vás v začátcích vaší tvorby nejvíc překvapilo a s čím jste třeba trošku bojovali?

Od začátku jsme věděli, že to bude těžké a může nastat mnoho složitých situací. Hodně jsme napřídklad bojovali s posíláním věnců přes e-shop. U každého věnce, který nám projde rukama, ladíme sebemenší maličkosti. Obávala jsem se, že přepravní společnosti nedoručí věnce ve stoprocentním stavu. Vše se důkladně testovalo a nakonec jsme balení dotáhli do posledního detailu, aby zboží dorazilo vždy v perfektní kondici.

 

Jak dlouho vám trvá výroba jednoho věnce?

Samotná výroba věnce trvá okolo jedné hodiny, záleží na velikosti. Avšak shánění materiálu, uskladňování, uklízení, rozmotávání použitých věnců a kompostování nepoužitelného materiálu zabere opravdu mnoho času.

Nabízíte i službu REvazby, popište nám prosím, jak to funguje? Využívají zákazníci tuto možnost?

Já sama jsem z REvazby nadšená, jelikož zákazníci ji hojně využívají a každá taková objednávka mě velmi potěší, protože mi dává zpětnou vazbu, že je zákazník spokojen.
Funguje to tak, že zákazník si zakoupí první věnec a když se mu už například nehodí do ročního období, tak si u nás objedná nový, který obdrží za zvýhodněnou cenu. Starý pošle zpět a o zbytek se postaráme my. Rozebereme ho do poslední větvičky. Některé komponenty znovu použijeme a ostatní zkompostujeme. Tímto procesem se vrací i krabice, které využíváme dále.
REvazbu je možné uplatnit i na Dyzajn marketu, kde si může zákazník vybrat i z věnců, co se na e-shopu neobjeví.

 

Kde se inspirujete, abyste nabízeli stále nové a originální věnce?

Největší inspirací je pro mě samotný Dyzajn market, jelikož osobní setkání s lidmi mi ukazuje, co se líbí a co ne. Potkávám zde samé kreativní tvůrce, se kterými se ráda na téma designu a zpracování bavím, což je pro mě obrovský přínos.

Máte nějakou stálou nabídku, nebo je u vás každý kus originál a tvoříte podle právě dostupných květin?

V každém ročním období se snažím vymyslet takové věnce, aby se do dané doby hodily a my je byli schopni uvázat. Z nabídky stahujeme především ty, které jsou spojeny se svátky, nebo je v nich použita dominantní barva specifická pro jiný čas.

 

Vyrábíte i nějaké další produkty?

Mimo naše klasicko-neklasické věnce vyrábíme i minimalistické interiérové kruhy, které jsou velmi oblíbené jako dárek nebo pozornost místo láhve vína, abyste nepřišli na návštěvu s prázdnou.
Poskytujeme ještě jednu službu, a tou je REkytka. Svatební kytice nebo kytice k významnému jubileu má své kouzlo a nikdo ji nechce vyhodit. Já osobně ráda dávám vzpomínky v jakékoliv podobě. Asi proto vznikla první REkytka – nádherný věnec ze sušených hortenzií, které dostala moje mamka ke kulatinám.
My si květiny vezmeme do své péče, přidáme k nim další materiál tak, aby vznikl vzpomínkový kruh v našem designu. Poskytujeme i poukazy, které se poslední dobou začínají prodávat především jako dárek pro nevěstu na rozlučku se svobodou.
 
Dle individuální domluvy pořádám i workshopy pro uzavřené skupiny a komunitní centra. Naposledy jsem vyráběla jarní dekoraci i s dětmi v mateřské škole.

 

Co pro vás znamená Dyzajn market, co vám účast na něm přináší?

Pro mě to znamená mnoho. Setkání se zajímavými lidmi, kteří chválí mou tvorbu a přátelské rozhovory s těmi, co přišli na REvazbu mi přináší energii, díky níž vše dělám s radostí, láskou a chutí.

--- anna ---