jkjjkljklklj

jkjjkljklklj
07/09/2022

1. Kdo za vaší značkou jmenovitě stojí? A kdy vaše značka vznikla?

Zazoo: Em (Martina Pleskotová), Zazoo (Zuzana Kaplanová) a tým šikovných švadlenek.
Em: Ofiko se datujeme od roku 2018, ale prvotní pokusy byly už dříve, když jsem byla poprvé na mateřské.


2. Jak to všechno začalo? (pamatujete si na váš úplně první ušitý kousek, co to bylo? Jak reagovalo okolí, když jste přišly s myšlenkou založit si vlastní značku? Byly jste u zrodu obě dvě?)

Em: Úplně původně jsem začala vyrábět náhrdelníky z úpletu. Byla jsem tenkrát na mateřské a snila o vlastním podnikání. Miluju ten materiál a jeho vlastnosti. Nemusí se začišťovat, protože se nepáře a krásně ruličkuje. Náhrdelníky byly super, ale chtělo to něco víc. Navíc se ráda oblékám, a tak jsem si po druhém porodu zkusila „spíchnout“ volnou tuniku a z ní hned šaty. Byly boží a já v tu chvíli věděla, že se mi něco asi fakt povedlo. Našily jsme s mamkou pár kousků, které se hned prodaly a pak to šlo ráz na ráz. Ty šaty i tuniky ostatně prodáváme dodnes. Jsou to naši miláčkové. Daly jsme jim jména Adele po zpěvačce a Faith po kapele Faith no more. Tímto způsobem pojmenováváme všechny naše kousky.
Zazoo: Já jsem byla vždycky blázen do lokálních značek a doteď si pamatuji, jak Em přišla na oslavu mých narozenin v bílé tunice Faith a hned jsem se ptala odkud ji má. To jsem nevěděla, že černou mi nese jako dárek, že ji navrhla sama a za pár měsíců se stanu součástí značky. I když to chvíli trvalo, než mě přemluvila, protože na podnikání bych sama nikdy nenašla odvahu.


3. Čím se odlišujete od ostatních lokálních značek? (A je přesto nějaká, kterou se inspirujete?)

Em: Duhovou paletou. Máme na výběr obrovské množství barev a zákaznice si tak u nás můžou koupit v podstatě jakýkoliv kus oblečení v jejich oblíbené barvě. Pak také určitě osobním přístupem, humorem, možná až obyčejností. Neděláme z módy vědu, nemáme všechno profi, ale o to pozitivnější máme zpětnou vazbu od zákaznic. 
Zazoo: Inspirace od českých značek? Nejvíc peněz jsem nechala u Young primitive a Wolfgang, tyto dvě značky mám dodnes moc ráda. EM zase miluje Lull.


4. Který kousek je váš bestseller a proč? (Překvapilo vás, že se nějaký kousek tak dobře prodává, je po něm extrémní poptávka...)

Em: Uff těžko říct, ale ze začátku to byly určitě ty naše první šaty Adele, pak taky kalhoty Eilish z elastické teplákoviny. Je to pro to, a stejně tak u všech ostatních kousků, že jsou fakt pohodlné a můžete v nich „lítat“ celý den, aniž byste se musela bát trochu víc najíst, nebo že někde vykoukne něco, co zrovna nepotřebujete ukazovat. Zkrátka zakrývají to, co mají a vyzdvihnou vaše přednosti, což my matky v běhu vždy oceníme.
Zazoo: Teď nově se stávají totálním bestsellerem šaty Alanis. Ty snad sluší každému typu postavy a na posledním Dyzajn marketu se téměř vyprodaly.


5. Šijete i pro muže, budou u vás moct nakoupit i na Dyzajn marketu? (Jsou zákazníci převážně partneři vašich zákaznic nebo si k vám nacházejí cestu sami?)

Zazoo: Pro muže máme v nabídce jen pár kousků a většinou se k pánům dostávají skrz jejich partnerky. Není jich ale tolik, takže většinou pro pány šijeme na základě objednávky.


6. Máte ve standardní nabídce i plus size oblečení? Máte po něm poptávku? Měla by podle vás přijít dřív nabídka nebo poptávka?

Em: Všechny naše produkty šijeme standardně ve 3 velikostech, ale většina střihů je jednoduchá a není problém za příplatek ušít šaty větší, delší a naopak. Zákaznice jsou už zvyklé si o své úpravy na míru psát do objednávek. Dáme hodně na to, co potřebují a podle toho i navrhujeme nové modely. Díky Záze máme i perfektní zákaznický servis a vždy se snažíme poradit a individuálně řešíme podle toho, kdo má jaké míry, doladit správně velikost.


7. Čím to je, že nabízíte pouze jednobarevné modely? Chystáte se do budoucna vytvořit nějakou kolekci třeba s autorským potiskem?

Em: V jednoduchosti je krása a my máme rádi věci jednoduché, protože se dají jakkoliv kombinovat. Ale kdo ví, třeba i k potisku se někdy dopracujeme. V nabídce máme limitku puntík a už to u nás považujeme za výstřelek...
Zazoo: Jednoduše už nemáme čas trávit hodiny před zrcadlem a zkoušet co se k sobě hodí. Prostě vezmeme crop top Lana, kalhoty Lennon a letíme do práce.


8. Jak dlouho jezdíte na Dyzajn market a co vám účast přináší?

Em: Na Dyzajn marketu jsem byla poprvé už s náhrdelníky v roce 2016. Byl to pro mě úžasný zážitek a start podnikání. Zjistila jsem, že to asi půjde a začala jsem si získávat první zákazníky, kteří jsou s námi dodnes. Jelikož nemáme vlastní kamenný obchod, je pro nás důležité se setkávat se zákaznicemi osobně. Máme rádi, když můžeme osobně poradit, vidět, jak to těm našim ženám sluší a pokecat s nimi o tom, co by se jim ještě do šatníku hodilo. Ta zpětná vazba, pochvaly, připomínky, to je k nezaplacení! Navíc jednu dobu to byla pro nás také jediná reklama. Dyzajn je totiž boží komunita a dokáže přilákat spoustu milých lidí, kteří jsou pak našimi stálými zákazníky.
Zazoo: Pamatuji si jak jsem jela jako doprovod s těhotnou Em (asi v 8. měsíci) na předvánoční Dyzajn market, kde jsem málem umrzla. A ona prodávala náhrdelníky s úsměvem na rtech. Už tehdy měla můj obdiv. 


9. Jak byste popsaly vaši spolupráci, u čeho probíhá výměna názoru a na čem se naopak vždy shodnete? 

Em: Musím to zaťukat, ale k žádným ostrým výměnám názorů u nás nedochází…. A vlastně ani neostrým. (haha) Známe se z doby náct, vždy jsme měly podobný vkus a smýšlení. Společným podnikáním jsme se jen víc napojily a vzájemně se doplňujeme. Kolikrát říkáme stejné věty najednou. S humorem se nazýváme manželkami, protože mít firmu napůl je vlastně jako manželství.
Zazoo: Em je hnací motor, který žene věci dopředu a já se to snažím ukočírovat a zorganizovat. Každá ví, co má dělat a můžeme se na sebe spolehnout. Navzájem se respektujeme a věci rozhodujeme společně. I když je to kolikrát zbytečné se té druhé ptát, když už víme dopředu odpověď


10. Je něco, na co jsem se nezeptala, a měla jsem? 

Zazoo: Kde se vidíte za 5 let?
Em: Pokud ustojíme všechny covidové a energetické krize tak vás oblíkneme všechny. (haha)