Móda pro ženy v běhu

Móda pro ženy v běhu
07/09/2022

Kdo za vaší značkou jmenovitě stojí? A kdy vaše značka vznikla?

Zazoo: Em (Martina Pleskotová), Zazoo (Zuzana Kaplanová) a tým šikovných švadlenek.
Em: Ofiko se datujeme od roku 2018, ale prvotní pokusy byly už dříve, když jsem byla poprvé na mateřské.


Jak to všechno začalo?

Em: Úplně původně jsem začala vyrábět náhrdelníky z úpletu. Byla jsem tenkrát na mateřské a snila o vlastním podnikání. Miluju ten materiál a jeho vlastnosti. Nemusí se začišťovat, protože se nepáře a krásně ruličkuje. Náhrdelníky byly super, ale chtělo to něco víc. Navíc se ráda oblékám, a tak jsem si po druhém porodu zkusila „spíchnout“ volnou tuniku a z ní hned šaty. Byly boží a já v tu chvíli věděla, že se mi něco asi fakt povedlo. Našily jsme s mamkou pár kousků, které se hned prodaly a pak to šlo ráz na ráz. Ty šaty i tuniky ostatně prodáváme dodnes. Jsou to naši miláčkové. Daly jsme jim jména Adele po zpěvačce a Faith po kapele Faith no more. Tímto způsobem pojmenováváme všechny naše kousky.
Zazoo: Já jsem byla vždycky blázen do lokálních značek a doteď si pamatuji, jak Em přišla na oslavu mých narozenin v bílé tunice Faith a hned jsem se ptala odkud ji má. To jsem nevěděla, že černou mi nese jako dárek, že ji navrhla sama a za pár měsíců se stanu součástí značky. I když to chvíli trvalo, než mě přemluvila, protože na podnikání bych sama nikdy nenašla odvahu.


Čím se odlišujete od ostatních lokálních značek? A je přesto nějaká, kterou se inspirujete?

Em: Duhovou paletou. Máme na výběr obrovské množství barev a zákaznice si tak u nás můžou koupit v podstatě jakýkoliv kus oblečení v jejich oblíbené barvě. Pak také určitě osobním přístupem, humorem, možná až obyčejností. Neděláme z módy vědu, nemáme všechno profi, ale o to pozitivnější máme zpětnou vazbu od zákaznic. 
Zazoo: Inspirace od českých značek? Nejvíc peněz jsem nechala u Young primitive a Wolfgang, tyto dvě značky mám dodnes moc ráda. EM zase miluje Lull.

 


Který kousek je váš bestseller a proč? 

Em: Uff těžko říct, ale ze začátku to byly určitě ty naše první šaty Adele, pak taky kalhoty Eilish z elastické teplákoviny. Je to pro to, a stejně tak u všech ostatních kousků, že jsou fakt pohodlné a můžete v nich „lítat“ celý den, aniž byste se musela bát trochu víc najíst, nebo že někde vykoukne něco, co zrovna nepotřebujete ukazovat. Zkrátka zakrývají to, co mají a vyzdvihnou vaše přednosti, což my matky v běhu vždy oceníme.
Zazoo: Teď nově se stávají totálním bestsellerem šaty Alanis. Ty snad sluší každému typu postavy a na posledním Dyzajn marketu se téměř vyprodaly.


Šijete i pro muže, budou u vás moct nakoupit i na Dyzajn marketu? 

Zazoo: Pro muže máme v nabídce jen pár kousků a většinou se k pánům dostávají skrz jejich partnerky. Není jich ale tolik, takže většinou pro pány šijeme na základě objednávky.


Máte ve standardní nabídce i plus size oblečení? Máte po něm poptávku? Měla by podle vás přijít dřív nabídka nebo poptávka?

Em: Všechny naše produkty šijeme standardně ve 3 velikostech, ale většina střihů je jednoduchá a není problém za příplatek ušít šaty větší, delší a naopak. Zákaznice jsou už zvyklé si o své úpravy na míru psát do objednávek. Dáme hodně na to, co potřebují a podle toho i navrhujeme nové modely. Díky Záze máme i perfektní zákaznický servis a vždy se snažíme poradit a individuálně řešíme podle toho, kdo má jaké míry, doladit správně velikost.

 


Čím to je, že nabízíte pouze jednobarevné modely? Chystáte se do budoucna vytvořit nějakou kolekci třeba s autorským potiskem?

Em: V jednoduchosti je krása a my máme rádi věci jednoduché, protože se dají jakkoliv kombinovat. Ale kdo ví, třeba i k potisku se někdy dopracujeme. V nabídce máme limitku puntík a už to u nás považujeme za výstřelek.
Zazoo: Jednoduše už nemáme čas trávit hodiny před zrcadlem a zkoušet co se k sobě hodí. Prostě vezmeme crop top Lana, kalhoty Lennon a letíme do práce.


Jak dlouho jezdíte na Dyzajn market a co vám účast přináší?

Em: Na Dyzajn marketu jsem byla poprvé už s náhrdelníky v roce 2016. Byl to pro mě úžasný zážitek a start podnikání. Zjistila jsem, že to asi půjde a začala jsem si získávat první zákazníky, kteří jsou s námi dodnes. Jelikož nemáme vlastní kamenný obchod, je pro nás důležité se setkávat se zákaznicemi osobně. Máme rádi, když můžeme osobně poradit, vidět, jak to těm našim ženám sluší a pokecat s nimi o tom, co by se jim ještě do šatníku hodilo. Ta zpětná vazba, pochvaly, připomínky, to je k nezaplacení! Navíc jednu dobu to byla pro nás také jediná reklama. Dyzajn je totiž boží komunita a dokáže přilákat spoustu milých lidí, kteří jsou pak našimi stálými zákazníky.
Zazoo: Pamatuji si jak jsem jela jako doprovod s těhotnou Em (asi v 8. měsíci) na předvánoční Dyzajn market, kde jsem málem umrzla. A ona prodávala náhrdelníky s úsměvem na rtech. Už tehdy měla můj obdiv. 


Jak byste popsaly vaši spolupráci, u čeho probíhá výměna názoru a na čem se naopak vždy shodnete? 

Em: Musím to zaťukat, ale k žádným ostrým výměnám názorů u nás nedochází. A vlastně ani neostrým. (haha) Známe se z doby náct, vždy jsme měly podobný vkus a smýšlení. Společným podnikáním jsme se jen víc napojily a vzájemně se doplňujeme. Kolikrát říkáme stejné věty najednou. S humorem se nazýváme manželkami, protože mít firmu napůl je vlastně jako manželství.
Zazoo: Em je hnací motor, který žene věci dopředu a já se to snažím ukočírovat a zorganizovat. Každá ví, co má dělat a můžeme se na sebe spolehnout. Navzájem se respektujeme a věci rozhodujeme společně. I když je to kolikrát zbytečné se té druhé ptát, když už víme dopředu odpověď


Je něco, na co jsem se nezeptala, a měla jsem? 

Zazoo: Kde se vidíte za 5 let?
Em: Pokud ustojíme všechny covidové a energetické krize tak vás oblíkneme všechny. (haha)

 

 

---anna---