Grazia

Grazia
12/04/2023


Kdo za vaši značku jmenovitě stojí? A kdy vaše značka vznikla?


Jmenuji se Jana Špačková a původní profesí jsem speciální pedagožka, vychovatelka, učitelka a terapeutka. Spojuji ve svém životě dva zdánlivě neslučitelné obory, které mě naplňují. 
Značka vznikla v roce 2020, v době druhého lockdownu. V mojí hlavě však vznikala už dlouho předtím. Od vysoké školy jsem učila na speciálních školách a v roce 2012 jsem si jako koníček a uspokojení mého “kreativního já” otevřela v Klatovech butik s italskou módou. Dopoledne jsem učila a odpoledne prodávala. Značky jsem do butiku pečlivě vybírala a jezdily jsme s kamarádkou dokonce do italské Florencie pro zboží k jednomu známému návrháři. Postupně jsem začala objevovat české tvůrce a u nich jsem dlouho zůstala. Už tenkrát jsem začala přemýšlet o vlastní značce oblečení.
Šila jsem odmalička a už někdy v pubertě jsem si ušila první zvonáče a klobouk. K osmnáctinám jsem od rodičů dostala šicí stroj. Ve škole jsem učila výtvarnou výchovu a s dětmi jsme často šili masky a další výtvory. Mezi školou, dvěma malými dětmi a butikem na to ale nebyl prostor, tak jsem 8 let zapisovala nápady a střádala střihy.
V roce 2020 jsem dala výpověď v práci, udeřil Covid a souběžně s ním těhotenství s mým třetím potomkem. To všechno dalo věci najednou nečekaně do pohybu a GRAZIA byla na světě.
 
Proč jste si pro svou tvorbu oblíbila právě len, co vás k němu přivedlo?


Jak jsem již zmínila, koncept vznikal téměř osm let. Během té doby prošlo mýma rukama nespočetné množství oděvních značek a materiálů a byla jsem téměř v každodenním kontaktu se zákaznicemi. Vycházela jsem tedy z nabytých zkušeností a také potřeb a přání zákaznic. Zásadní pro mě také byla znalost materiálů, které jsem prodávala i sama nosila a pozorovala, jak se chovají při dlouhodobém používání. Len mi nakonec vyšel jako správná volba.
 
Jaké jsou hlavní benefity používání lněného oblečení oproti jiným materiálům?


Lněné plátno zažívá v dnešní době právem svojí renesanci. Lněné oděvy totiž vypadají velmi elegantně i přesto, že se jedná vesměs o velmi pohodlné, volné a ležérní střihy. 
Len má navíc úžasné vlastnosti. Poskytuje ochranu proti UV záření, je prodyšný a skvěle odvádí vlhkost, přičemž stále zůstává suchý na dotek. Schne výrazně rychleji než bavlna a také je pocitově chladnější, je proto skvělý na léto, cestování autem a dovolené u moře. Lněné oděvy jsou krásně prodyšné a na dotyk působí chladivě. Termoregulační vlastnosti lnu způsobují malý zázrak, v zimě totiž naopak krásně hřeje. Jako bonus vydrží dlouho svěží a bez nežádoucích pachů, nepřitahuje a nepohlcuje prach. Když zrovna nemůžete oblečení vyprat, stačí ho vyvěsit a nechat vyvětrat. Len je také vhodný pro alergiky a má vysokou odolnost proti plísním a houbám a neláká moly ani jiný hmyz.
A ta častá otázka, jestli se mačká a jestli škrábe?
Jsem ráda, že se mi postupně daří tyto dva mýty vyvracet. Při dnešních technologiích výroby už nemůže být o škrábání ani řeč, navíc používáním a praním len měkne a je čím dál jemnější. Nezažila jsem například příjemnější materiál na spaní (povlečení i pyžamo) než je len.
A muchlání? Ano, muchlá se, ale muchlá se krásně, berte to jako přednost. Dodává to oděvu nádech ležérní elegance, a hlavně mým klientkám radím nežehlit klasickou žehličkou, ale vyprat, vyvěsit a nechat volně uschnout. Na údržbu mezi nošením stačí někdy jenom vyvětrat nebo použít vertikální napařovač.

Jaká je vaše nejoblíbenější část procesu tvorby lněného oblečení a proč?


Tak to není jednoduchá otázka. Miluju opravdu celý proces tvorby, ale jak se výroba rozrostla a musela jsem předat proces šití mým úžasným švadlenkám, užívám si teď asi nejvíc dvě věci.
Začátek – vymýšlení každého nového produktu – to jsou chvíle, kdy občas ani nespím, nebo musím v noci vstát a něco si nakreslit, zapsat...a následné testování prototypu. Všechny nové střihy i materiály totiž nejdříve testujeme, abychom si byly jisté, že do výroby půjde perfektní model. Testujeme já a moje dcera Bára, která je v této části procesu mojí nadšenou konzultantkou.
A potom se vždy těším na tu část, kdy nový produkt obleče první zákaznice! Provází to samozřejmě i obavy z první reakce, ale i to k tomu patří. Strašně moc si užívám kontakt s lidmi na trzích a venkovních akcích, pokaždé mě to neskutečně nabije energií a inspirací pro další tvorbu.

Jakým způsobem se snažíte minimalizovat dopad vaší tvorby na životní prostředí?


Tak za prvé už samotným výběrem materiálu. Len nemá ekologickou a neekologickou variantu jako bavlna. Len je ekologický sám o sobě a plně recyklovatelný, biologicky odbouratelný, nepotřebuje hnojit a ošetřovat pesticidy. Pro výrobu lněných tkanin nejsou třeba chemické úpravy jako u jiných tkanin.
A za druhé, veškerá výroba od návrhu po realizaci probíhá v místě mého bydliště, eliminovali jsme tím pádem veškeré dojíždění a převážení materiálu sem tam a snažíme se také při šití spotřebovat materiál beze zbytku. Z odstřižků šijeme různě velké stahovací pytlíčky, do kterých balíme oblečení při zasílání z e-shopu. Nemusíme tak kupovat ten krásný elegantní hedvábný papír, který používá většina e-shopů, a navíc náš sáček potom zákaznice využije třeba při cestování do kufru na zabalení prádla, nebo praní prádla v pračce.
A také ráda posílám zpátky do oběhu použité krabice, každý jich má doma plno, nevidím důvod, proč je nepoužít, když posílám objednávku z e-shopu, tak věřím, že mi zákaznice tento malý – méně estetický detail po vybalení balíčku odpustí…

Odkud pochází len, který používáte a jak dlouho vám trvalo najít ideální variantu?


Nespolupracuji s velkoobchody, ale přímo s výrobci. Původně jsem chtěla používat pouze český len, a první česká tkalcovna, kterou jsem oslovila byla skvělá volba a dlouho jsem si s ní vystačila. Minulý rok, kvůli válce na Ukrajině a následném půlročním výpadku dodávky mých dvou nejoblíbenějších barev, jsem byla donucena hledat jinde a podařilo se mi navázat spolupráci s další tkalcovnou. Ta se nachází přímo za hranicemi ČR a už mi jejich materiál v repertoáru zůstal. Aktuálně navazuji spolupráci s další českou tkalcovnou. Používám tedy převážně certifikovaný český len a částečně i evropský.
Jen pro upřesnění. I když hovoříme o "českém lnu", jedná se o státem schválené obchodní označení. Jde sice o tkaninu vyrobenou u nás, ale z dovezených přízí. Surový materiál se dováží většinou z Litvy, Francie, Belgie nebo dalších evropských zemí. Len se totiž v české republice už několik dekád z různých důvodů (od klimatických po ekonomické) už nepěstuje, ale pouze zpracovává. 

 Co je váš nejprodávanější/nejoblíbenější kousek a proč?


Těžká otázka, každý si u nás vybere, ale nejprodávanější jsou zřejmě naše kalhoty, a to téměř všechny střihy. Od začátku jsem měla jasný směr – nejen ve výběru materiálu, ale i v tom, že se chci zaměřit hlavně na propracované a padnoucí střihy kalhot. Viděla jsem v tom velkou mezeru na trhu všeobecně a mezi podobnými mikro fashion brandy, jako jsem já, ještě více. Kalhoty jsou náročné a riskantní v několika ohledech. Navrhnout dobře padnoucí střih je náročnější, než šaty nebo tričko. Náročnější je i šití a je u nich ještě jeden velký risk, a to vysoká pravděpodobnost, že při objednání na e-shopu nebudou sedět, a tím pádem budu jako výrobce u kalhot častěji řešit vratky než u oversized tuniky. To je pro takové malé značky velký risk a zásah do cash flow.
V současné době nabízíme osm střihů kalhot pro různé typy postav, a protože nešiju jen ze lnu, ale i z vlny, najdete v nabídce pro zimní sezónu v limitovaných edicích i kašmírové a vlněné kalhoty, které jsou velice oblíbené.
Jsem taková bojovnice proti pohodlné uniformě „džíny a triko“, snažím se dělat osvětu kalhotám z jiných materiálů a pomalu ukazovat (nejen) ženám, že můžou být stejně pohodlné, a navíc dodají outfitům i jejich nositelce na originalitě.
 
Máte v nabídce plus size kousky a oblečení pro muže?


Mám v nabídce obojí. Plus size kousky od samého začátku – byla to jedna z hlavních myšlenek při zrodu Grazie. Len si totiž o použití na oversized a plus size oděvy přímo říká. 
Je to termoregulační materiál a oděv z něj příjemně chladí, je vzdušný, prodyšný a větrá…Ideální pro ty, kteří řeší zvýšené pocení, nebo návaly horka. Lněný oděv je také velmi lichotivý k postavě, neobepíná totiž kritické partie. Většina kousků je navíc neuvěřitelně variabilních a vhodných k vrstvení, a to opticky ubírá nositelce na váze. Mám v nabídce i vesty, plédy, šály a podobné doplňky, které při správné kombinaci způsobují stejné kouzlo.
Vrstvení také umožňuje nošení jednoho oděvu napříč sezónami, a to je příjemné jak pro jeho majitelku, tak pro její peněženku. Navíc vydrží roky. Cena za jedno nošení klesá na minimum.
Oblečení pro muže pro mne donedávna byla neprobádaná oblast, ale mám ráda výzvy. Nedalo mi to a pustila jsem se po krátkém výzkumu do pánských košil. Mám momentálně v nabídce dva střihy. Oba v několika přírodních barvách, které jsem přivezla na jarní edici, a protože reakce byly pozitivní, rovnou jsem se začala vyptávat, jaký by pánové ocenili střih kalhot. Určitě budu nabídku pro pány postupně rozšiřovat.
 
Na Dyzajn marketu už nejste žádný nováček, co vám účast především přináší?


Tak toho je spousta. V první řadě osobní kontakt se zákaznicemi, možnost poradit a doporučit. Dále cítím jako přínos možnost poznat kolegy z branže a sdílet si vzájemně zkušenosti. Vychytávat také mouchy díky zkušenému týmu organizátorů. 
Víkend v Praze je pro mě mimo jiné velký labužnický zážitek – výběr účastníků v oblasti gastro mě nikdy nenechá chladnou. Jsem totiž labužník a vychutnávač jídla a také ráda lovím „dyzajnové“ kousky pro sebe – vždy u kolegů nadšeně utrácím :) 
Když si odmyslím tu jedinou nepříjemnou věc, a to je páteční balení a pondělní vybalování dodávky, celé mě to nabíjí energií, elánem a chutí pokračovat v tom co dělám.
1O. Chystáte na letní edici nějaké novinky?
Určitě! Na každou edici vozím novinky – jednak kvůli měnícím se sezónám a také kvůli vracejícím se zákazníkům, kteří už pár kousků Grazia mají a těší se na něco nového...
Navíc začínám koketovat ještě s jedním materiálem, který je stejně nebo možná ještě lépe odbouratelný a přirozeně ekologicky pěstovaný – tencel. Nejudržitelnější materiál současnosti a jednička udržitelné módy. Vlákno je vyrobeno z eukalyptového dřeva, ze stromů, které rychle rostou a není třeba je zavlažovat, hnojit ani ošetřovat proti škůdcům.
Tencelové vlákno je chladivé jako len, hřejivé jako vlna, jemné jako hedvábí, pevné jako polyester a neuvěřitelně sametové…plně zapadá do konceptu Grazia. Můžete se těšit na tencelové letní šaty.
Pořád mi ke lnu a vlně chyběl ještě jeden stoprocentně přírodní materiál s podobnými vlastnostmi, a teď ho konečně mám a už jsem spokojená.
 
Je něco, na co jsem se vás nezeptala a měla jsem?


Jé, tak to opravdu nevím. Základní informace o značce a o sobě jsem vám řekla, možná by stálo za zmínku ještě popsat, jaké mám plány do budoucna, nebo jaké musejí malí tvůrci jako já překonávat překážky, obzvláště v začátcích. Co pro mě bylo nejtěžší se naučit, co mě zaskočilo, co jsem se nedokázala naučit, co jsem na své cestě nečekala. Také co jsem objevila a co jsem se naopak díky Grazii naučila a kde se dobíjím, když jsem z toho vyčerpaná….
Jsem teprve v rozjezdu, takže i takových věcí je víc než dost, protože někdy věci nejdou podle plánů, ale na sociálních sítích i na firemních profilech to většinou vypadá, že ano…Prezentujeme se na veřejnosti tou povedenou částí, ale učíme se chybami, opouštěním nefungujících modelů a rozvíjením těch fungujících. A tak se pomalu v těch našich plánech posouváme…ale to jsou témata na celý další rozhovor… :) 
Tak možná příště.
Bylo mi potěšením a zastavte se ;)