Len kam se podíváš

Len kam se podíváš
12/04/2023

Kdo za vaši značkou jmenovitě stojí? A kdy vaše značka vznikla?

Jmenuji se Jana Špačková a původní profesí jsem speciální pedagožka, vychovatelka, učitelka a terapeutka. Spojuji ve svém životě dva zdánlivě neslučitelné obory, které mě naplňují. 
Značku Grazia jsem založila v roce 2020, v době druhého lockdownu. V mojí hlavě však vznikala už dlouho předtím. Od vysoké školy jsem učila na speciálních školách a v roce 2012 jsem si jako koníček a uspokojení mého "kreativního já" otevřela v Klatovech butik s italskou módou. Dopoledne jsem učila a odpoledne prodávala. Značky jsem do butiku pečlivě vybírala a jezdily jsme s kamarádkou dokonce do italské Florencie pro zboží k jednomu známému návrháři. Postupně jsem začala objevovat české tvůrce, u kterých jsem pak dlouho zůstala. A už tenkrát jsem přemýšlela o vlastní značce oblečení.
Šila jsem odmalička. Někdy v pubertě jsem si ušila první zvonáče a klobouk. K osmnáctinám jsem od rodičů dostala šicí stroj. Mezi školou, dvěma malými dětmi a butikem ale nebyl pro návrhářství moc prostor, tak jsem 8 let zapisovala nápady a střádala střihy.
V roce 2020 jsem dala výpověď v práci, udeřil Covid a zároveň s tím jsem byla v očekávání svého třetího potomka. To všechno dalo věci najednou nečekaně do pohybu a GRAZIA byla na světě.

Proč jste si pro svou tvorbu oblíbila právě len, co vás k němu přivedlo?

Jak jsem již zmínila, koncept vznikal téměř osm let. Během té doby prošlo mýma rukama nespočetné množství oděvních značek a materiálů a byla jsem téměř v každodenním kontaktu se zákaznicemi. Vycházela jsem tedy z nabytých zkušeností a také z potřeb a přání zákaznic. Zásadní pro mě také byla znalost materiálů, které jsem prodávala i sama nosila a pozorovala, jak se chovají při dlouhodobém používání. Len mi nakonec vyšel jako správná volba.


Jaké jsou hlavní benefity používání lněného oblečení oproti jiným materiálům?

Lněné plátno zažívá v dnešní době právem svojí renesanci. Lněné oděvy totiž vypadají velmi elegantně i přesto, že se jedná vesměs o velmi pohodlné, volné a ležérní střihy. 
Len má navíc úžasné vlastnosti. Poskytuje ochranu proti UV záření, je prodyšný a skvěle odvádí vlhkost, přičemž stále zůstává suchý na dotek. Schne výrazně rychleji než bavlna a také je pocitově chladnější, je proto skvělý na léto. Zároveň ale termoregulační vlastnosti lnu způsobují malý zázrak, v zimě totiž naopak krásně hřeje. Jako bonus vydrží dlouho svěží a bez nežádoucích pachů, nepřitahuje a nepohlcuje prach. Když zrovna nemůžete oblečení vyprat, stačí ho vyvěsit a nechat vyvětrat. Len je také vhodný pro alergiky, má vysokou odolnost proti plísním, houbám a neláká moly ani jiný hmyz.

Klientky se často ptají,  jestli se mačká a škrábe. Naštěstí se mi postupně daří tyto dva mýty vyvracet. Při dnešních technologiích výroby už nemůže být o škrábání ani řeč, navíc používáním a praním len měkne a je čím dál jemnější.
A muchlání? Ano, muchlá se, ale muchlá se krásně, berte to jako přednost, dodává to oděvu nádech ležérní elegance.

Jaká je vaše nejoblíbenější část procesu tvorby lněného oblečení a proč?

Tak to není jednoduchá otázka. Miluju proces tvorby opravdu celý, ale jak se výroba rozrostla a musela jsem předat šití mým úžasným švadlenkám, užívám si teď asi nejvíc dvě věci.
První je vymýšlení každého nového produktu. To jsou chvíle, kdy občas ani nespím, protože musím v noci vstát a něco si nakreslit nebo napsat. Také mě moc baví následné testování prototypu. Všechny nové střihy i materiály totiž nejdříve testujeme, abychom si byly jisté, že do výroby půjde perfektní model. Testujeme já a moje dcera Bára, která je v této části procesu mojí nadšenou konzultantkou.
A potom se vždy těším na tu část, kdy nový produkt obleče první zákaznice! Provází to samozřejmě i obavy z první reakce, ale to k tomu patří. Strašně moc si užívám kontakt s lidmi na trzích a venkovních akcích, pokaždé mě to neskutečně nabije energií a inspirací pro další tvorbu.

 

Jakým způsobem se snažíte minimalizovat dopad vaší tvorby na životní prostředí?

Vlastně už samotným výběrem materiálu. Len nemá ekologickou a neekologickou variantu jako bavlna. Len je ekologický sám o sobě a plně recyklovatelný, biologicky odbouratelný, nepotřebuje hnojit a ošetřovat pesticidy. Pro výrobu lněných tkanin nejsou třeba chemické úpravy jako u jiných látek. Veškerá výroba od návrhu po realizaci probíhá v místě mého bydliště, eliminovali jsme tím pádem různá převážení materiálu a snažíme se také při šití spotřebovat materiál beze zbytku. Z odstřižků šijeme různě velké stahovací pytlíčky, do nichž balíme oblečení při zasílání z e-shopu.
A také ráda posílám zpátky do oběhu použité krabice. Když posílám objednávku z e-shopu, tak věřím, že mi zákaznice tento méně estetický detail po vybalení balíčku odpustí.

Odkud pochází len, který používáte a jak dlouho vám trvalo najít ideální variantu?

Spolupracuji přímo s výrobci. Původně jsem chtěla používat pouze český len. První česká tkalcovna, kterou jsem oslovila, byla skvělá volba a dlouho jsem si s ní vystačila. Minulý rok, kvůli válce na Ukrajině a následném půlročním výpadku dodávky mých dvou nejoblíbenějších barev, jsem byla donucena hledat jinde a podařilo se mi navázat spolupráci s jinou tkalcovnou. Ta se nachází přímo za hranicemi ČR a už mi jejich materiál v repertoáru zůstal. A aktuálně navazuji spolupráci s další českou tkalcovnou. Používám tedy převážně certifikovaný český len a částečně i evropský.
Jen pro upřesnění, když hovoříme o "českém lnu", jedná se o státem schválené obchodní označení. Jde sice o tkaninu vyrobenou u nás, ale z dovezených přízí. Surový materiál se dováží většinou z Litvy, Francie, Belgie nebo z dalších evropských zemí. Len se totiž v České republice už několik dekád z různých důvodů nepěstuje, ale pouze zpracovává.

 

Co je váš nejprodávanější / nejoblíbenější kousek a proč?

Těžká otázka, každý si u nás vybere, ale nejprodávanější jsou zřejmě naše kalhoty, a to téměř všechny střihy. Od začátku jsem měla jasný směr. Nejen ve výběru materiálu, ale i v tom, že se chci zaměřit hlavně na propracované a padnoucí střihy kalhot. Viděla jsem v tom velkou mezeru na trhu všeobecně a mezi podobnými mikro fashion brandy, jako jsem já, ještě více. Kalhoty jsou náročné a riskantní v několika ohledech. Navrhnout dobře padnoucí střih je náročnější než šaty nebo tričko. Složitější je i šití a třeba nákup kalhot na e-shopu s sebou nese ještě jeden velký risk, a to vysokou pravděpodobnost, že nebudou sedět a tím pádem budu jako výrobce u kalhot častěji řešit vratky než u oversized tuniky. To je pro takové malé značky docela velký zásah do cash flow.
V současné době nabízíme osm střihů kalhot pro různé typy postav, a protože nešiju jen ze lnu, ale i z vlny, najdete v nabídce pro zimní sezónu v limitovaných edicích i kašmírové a vlněné kalhoty, které jsou velice oblíbené.

Jsem taková bojovnice proti pohodlné uniformě "džíny a triko", snažím se dělat osvětu kalhotám z jiných materiálů a pomalu ukazovat (nejen) ženám, že můžou být stejně pohodlné a navíc dodají outfitům i jejich nositelce na originalitě.


Máte v nabídce plus size kousky a oblečení pro muže?

Mám v nabídce obojí. Plus size kousky od samého začátku, byla to jedna z hlavních myšlenek při zrodu Grazie. Len si totiž o použití na oversized a plus size oděvy přímo říká. Lněný oděv je velmi lichotivý k postavě, neobepíná totiž kritické partie. Většina kousků je navíc neuvěřitelně variabilních a vhodných k vrstvení, a to opticky ubírá nositelce na váze. Mám v nabídce i vesty, plédy, šály a podobné doplňky, které při správné kombinaci způsobují stejné kouzlo.
Vrstvení také umožňuje nošení jednoho oděvu napříč sezónami, což je příjemné jak pro jeho majitelku, tak pro její peněženku. Navíc vydrží roky. Cena za jedno nošení tak klesá na minimum.
Oblečení pro muže pro mne donedávna byla neprobádaná oblast, ale mám ráda výzvy. Nedalo mi to a pustila jsem se po krátkém výzkumu do pánských košil. Mám momentálně v nabídce dva střihy. Oba v několika přírodních barvách, které jsem přivezla na jarní edici Dyzajn marketu. A protože reakce byly pozitivní, rovnou jsem se začala vyptávat, jaký by pánové ocenili střih kalhot. Určitě budu nabídku pro pány postupně rozšiřovat.

Na Dyzajn marketu už nejste žádný nováček, co vám účast přináší?

Tak toho je spousta. V první řadě osobní kontakt se zákaznicemi, příležitost poradit a doporučit. Dále cítím jako přínos možnost poznat kolegy z branže a sdílet si vzájemně zkušenosti. Také vychytávat mouchy díky zkušenému týmu organizátorů. Víkend v Praze je pro mě mimo jiné velký gurmánský zážitek – výběr účastníků v oblasti gastro mě nikdy nenechá chladnou. Jsem totiž labužník a "vychutnávač" jídla. A také ráda lovím dyzajnové kousky pro sebe – vždy u kolegů nadšeně utrácím.

Když si odmyslím tu jedinou nepříjemnou věc, a to je páteční balení a pondělní vybalování dodávky, celé mě to nabíjí energií, elánem a chutí pokračovat v tom, co dělám.

 

Chystáte na letní edici nějaké novinky?

Určitě! Na každou edici vozím novinky. Jednak kvůli měnícím se sezónám a také kvůli vracejícím se zákazníkům, kteří už pár kousků Grazia mají a těší se na něco nového. Navíc začínám koketovat ještě s jedním materiálem, který je stejně nebo možná ještě lépe odbouratelný a přirozeně ekologicky pěstovaný – tencel. Je vyroben z eukalyptového dřeva, ze stromů, které rychle rostou a není třeba je zavlažovat, hnojit ani ošetřovat proti škůdcům. Tencelové vlákno je chladivé jako len, hřejivé jako vlna, jemné jako hedvábí, pevné jako polyester a neuvěřitelně sametové, takže plně zapadá do konceptu GRAZIA. Můžete se tedy těšit na tencelové letní šaty.
Pořád mi ke lnu a vlně chyběl ještě jeden stoprocentně přírodní materiál s podobnými vlastnostmi. Teď ho konečně mám a už jsem spokojená.

---anna---