HH

HH
09/01/2023

Kdo za vaší značkou jmenovitě stojí? A kdy vaše značka vznikla?


Jmenuji se Michaela Urbanová, žiji u Plzně ve Vochově. Značku Homeherbs jsem založila na podzim roku 2020 díky mé vášni k bylinkám, květinám a aromaterapii. Zprvu jste u mě mohli koupit například i sušené květiny či bylinky.

Proč jste se rozhodla začít vyrábět svíčky, co bylo prvním impulsem?


Asi vám nepovím, co přesně bylo prvním impulsem. Prostě jsem to nějak věděla. Svíčky jsem vždycky ráda pálila, ale začala jsem se zajímat o to, jaké mají účinky na dýchací cesty, protože jsem vždy milovala jejich vůni v bytě.

Z jakých materiálů svíčky vyrábíte a odkud pochází obaly?


Svíčky vyrábím z čistého sójového vosku. Ten se vyrábí ze sójových bobů. Sójové boby se pak drtí, srolují do vloček a z těchto vloček se pak extrahuje olej. Ten se následně hydrogenuje a mění na vosk. 
 
Mé obaly jsou buď upcyklované sklo nebo produkty od českých tvůrců – keramické hrníčky, cukřenky či vázičky. Snažím se myslet na udržitelnost obalů a možnost jejich dalšího využití. Svíčky jsem nejprve vyráběla do klasických lékovek, ale jak šel čas, začala mi vadit spotřeba skla. Málokdo je totiž schovával doma k dalšímu použití. Lékovky jsou sice z recyklovaného skla, ale stále je to odpad, který se hází do kontejneru a musí se dále zpracovávat.
Upcyklované sklo, které nyní používám, nejde do kontejnerů a k dalšímu zpracování. Ale z lahví od vína, které by jinak skončilo právě na skládce, či v dalším zdlouhavém procesu v peci, se vyrobí sklenička pro svíčku. Zpočátku jsem si lahve od vín řezala a brousila sama. Ale kapacitně jsem to nestíhala. Nyní mám dodavatele. Ten okraje nebrousí, ale tepelně opracuje, máte pak po vypálení svíčky skleničku.

Máte v nabídce i jiné produkty než svíčky?


V roce 2022 jsem začala s workshopy nejen pro jednotlivce, ale i pro firmy například v rámci vánočních večírků. Dříve jsem jako manažerka hotelu, měla jsem na starosti školení, večírky či svatby. Začalo mi chybět setkávání s lidmi a organizování akcí. Zvolila jsem právě i tuto cestu naplňování si svých radostí. Při workshopech si můžete vylít svou svíčku, dozvíte se, jak přírodní svíčku poznáte a jak se o ni starat. Vzhledem k tomu, že miluji aromaterapii, snažím se předávat informace i z této oblasti.

Co vás na výrobě svíček nejvíc baví, naplňuje?


Nejsem velkovýrobce, takže mě baví to, že žádná není stejná, každá je originální a každá má svou duši. Mnoho lidí mi píše, že z mých svíček tu energii opravdu cítí. Naplňuje mě i synergie právě s aromaterapií, kterou miluji.

Jaká svíčka je bestseller a proč?


Nejvíce prodávanou svíčkou je Klid mysli. Řekla bych, že je to proto, že jsem si to tak sama v sobě určila, věděla jsem to a cítila. Takový šestý smysl.😊 Já ji mám nejraději také. Obsahuje levanduli, mou oblíbenou bylinku, kterou mám vytetovanou na rameni.

Jaké byly vaše začátky, co bylo nejobtížnější při výrobě “vychytat”?


Na začátky budu vždy vzpomínat jako na moje uvědomění toho, za čím bych ráda v životě šla. A pořád je to dlouhý proces. Po mém boku vždy stála rodina, přátelé a jmenovitě i Pája, která se mnou začínala objíždět právě i Dyzajn markety. Děkuji  moc všem.
Při výrobě a v začátku bylo nejobtížnější vychytat správné knoty a poměr vůní.

Jaké máte plány do budoucna, chystáte nějaké novinky?


Od jara budu studovat v Praze na institutu aromaterapie, kde bych doufám, po splnění zkoušek a diplomové práce, se mohla stát odborným aromaterapeutem.
Ráda bych pak Homeherbs propojila více právě s aromaterapií.
Workshopy připravuji zatím v Praze, ale plánuji například i Plzeň a jiná města.

Je něco, na co jsem se nezeptala a měla jsem?


Možná čím se liším od jiných svíčkařů. Jako jediná uvádím výrobce esenciálních olejů, které do svíček používám (Nobilis Tilia český výrobce).  Kromě udržitelnosti jsou to i bylinky z mé zahrádky, které používám ke zdobení 😊. Homeherbs mají duši.