Papírový příběh, co začal odvahou

Papírový příběh, co začal odvahou
07/06/2021

Kdo za značkou Papírníci jmenovitě stojí?
Za značkou Papírníci se skrývám já, Adéla Schovancová. Jsem máma 3 dětí a žena s hlavou v oblacích, co tvoří a nebojí se riskovat. Učím se věřit svým snům a zároveň správně formulovat svá přání. Jsem vystudovaná polygrafka a knihařka, co se jako malá holčička neustále ptala, jak se vyrábí papír. Spolupracuji se skvělou partou kolegů, bez kterých by Papírníci nebyli. Ať to jsou přátelé, kteří mi pomáhají příležitostně nebo kolegové, se kterými se znám už skoro dvacet let a moc si vážím naší spolupráce i našeho přátelství. 


Čím vám knihařské řemeslo uchvátilo?
Jsem z rodiny grafiků, tatínek v dobách minulých pracoval v tiskárně jako tiskař, posléze v předtiskové přípravě, pak byl grafikem. Moje maminka se počítačové grafice věnuje dodnes. Tento obor je mi blízký, miluju vůni tiskárny, fascinují mně stroje v dokončovacím zpracování. V době, kdy jsem tento obor studovala, jsem ale opravdu měla myšlenky někde jinde, na Petříně a na Kampě. Ale nějak to v sobě mám a jsem teď moc spokojená a občas opravdu lovím v hlavě informace ze střední školy. Třeba spotřeba materiálu, počítání cen atd. Je to docela úsměvné.  Ale stejně se vidím na útesu s malířským plátnem, zachycující ranní rozbřesk. Přání na pozdější čas. Jednou... Teď žiji Papírníky a je mi v tom dobře. 
Knihařská dílna, která je propojená s Papírníky, sídlí v prostorách hned vedle nás a je tam již 20 let. Knihaře jsem poznala při studiu na vysoké škole, naše první spolupráce bylo vyhotovení jídelních lístku pro jednu pražskou kavárnu, kde jsem tehdy při vysoké pracovala. Pak mi vázali bakalářskou práci. A já jsem u nich po vysoké začala pracovat, následovala práce v grafickém studiu a 12ti letá mateřská. Ke konci mateřské jsem se vrátila k počítačové grafice, ale nějak mi něco chybělo. Chyběl mi kontakt s materiálem, ruční práce, být součástí výroby daných produktů. Vrátila jsem do knihařství a do party chlapů, kteří mě vzali mezi sebe. Fascinoval mě klid při práci. Vyrovnanost kolegů, kteří nahlíží na svět s takovou bezstarostností. Naprostá oáza uprostřed uspěchaného světa. Pracovala jsem u nich dva roky, v té době ve mně sílila touha mít obchod s papírovými poklady, vyrobené spolu s knihaři. A vyslovila jsem to přání, jasně a konkrétně. Vedle knihařství, ve stejném domě se uvolnil obchod. A já se rozhodla. Cesta to nebyla úplně jednoduchá, měl jsem jasnou představu, jak by měl obchod vypadat, což byla trochu krkolomná cesta k dosažení cíle. Nakonec ke spokojenosti všech zúčastněných se mi podařilo obchod otevřít přesně podle mých představ v čase, v kterém jsem si naplánovala. I pro rodinný život to byla najednou změna, příprava a vedení obchodu mě hodně zaměstnávalo a zaměstnává dodnes. Ale i to se usadilo.


Který z vašich produktů je u zákazníků nejoblíbenější?
Nejoblíbenější produkt jsou u nás sešity formátu A5 obecně. Je to formát, na který jsou zákazníci nejvíce zvyklí. Podle statistiky jsou to nyní sešity z edice Zvířátka. Edice je to novější. Předtím to býval sešit Jelen. Sešit v tmavě modrých deskách ozdobený zlatotiskem, ražba Jelena a s textem „Každý příběh začíná odvahou“ a doplňujícím textem Expecto Patronum, který navazuje na příběh Harryho  Pottera, na jeho odvahu se postavit zlu, na počátek jeho příběhu, na jeho moc si vyvolat svého patrona, jelena. Nynější nejprodávanější sešity jsou tedy sešity z Edice Zvířátka, které jsou ozdobené akvarelovými obrázky, které namalovala mé kolegyně a přítelkyně Kateřina Klímová, přímo pro nás. 


A který nejraději vyrábíte vy?
Momentálně vymýšlím, jak dále zpracovat zbytkové materiály z knihařství. Vznikají malé bločky svázané japonskou vazbou, ozdobená slepotiskem - japonský znak pro list papíru.


Jaký nejzvláštnější produkt / projekt jste dělala / dělali?
Bylo to v dobách, kdy jsem u knihařů pomáhala při mateřské dovolené. Zadání bylo: úložná krabice na šnečí ulity pro vášnivého sběratele. Byla to ohromná krabice s malými přihrádkami a každá z nich měla jiný rozměr, přesně podle ulity. Ten sběratel měl i samostatný byt pro skladování svých ulit a plánoval i koupit ponorku, aby se mohl kochat podmořskými šneky. Zvláštní setkání, ale mělo svůj velký půvab.


Jaké workshopy na tento rok připravujete?
Plánování workshopů jsem prozatím odsunula na podzim 2021. Součást mého business plánu bylo i pořádání workshopů, přiblížení knihařské práce dětem i dospělým. Spolupracovala a jsem s jednou úžasnou výtvarnicí, která vedla výtvarný kroužek pro děti, ale doba se změnila. A po několika měsících v pandemii, co workshopy nebylo možné pořádat, nám začali chodit zakázky na výrobu našich papírových pokladů pro firmy. V rámci udržení financí se naše fungování překlopilo tímto směrem.  A je to moc fajn, najednou to pro mě získalo takový srozumitelnější rytmus, kde využiji své zkušenosti a dovednosti. 
Takže workshopy ano, ale v menší míře, než bylo původně plánováno.


Jste sama „paperholic“?
Ano jsem, akorát se to legračně projevuje neustále se množícími se papírky, které mi trčí odevšud. Nechám jim volný pohyb. Vždy najdu to, co potřebuji. Mám několik bloků, kde zapisuji různé myšlenky, básně, nápady, kreslím, a nebo sepisuji objednávky.

Jak koronavirová doba ovlivnila vaši značku? Vidíte v té době i nějaká pozitiva?
Změnilo se hodně věcí, workshopy sice ustaly, ale přibylo nám mnoho zakázek pro firmy, které si přejí produkt přímo pro jejich potřeby s jejich designem nebo jim ho pomáháme dotáhnout. Toto je pro nás asi jedna z největších změn. Dále jsme uprostřed pandemie otevřeli e-shop. Což nám také velmi pomohlo. Koronavirová doba na mě měla dopad ten, že jsem si opravdu odpočinula a měla čas na rodinu, na sezení v lese, kde mi přicházejí nové nápady. Vše je tak, jak má být.


Co vás přimělo se poprvé přihlásit na Dyzajn market?
Na Dyzajn marketu jsem ještě s Papírníky nebyla. S trhy jsem trochu opatrná, z důvodů nejistoty, člověk nikdy neví, jak to dopadne, co počasí, jestli budou lidi nakupovat, co konkurence. Tak jsem cítila, že je čas to zkusit vylézt z ulity a risknout to.


Jaké plány máte na léto? Na prázdniny?
Léto je pro mne krásný čas, který se budu snažit trávit v lese na chalupě, ale člověk nikdy neví, možná budu v knihařství a pracovat na zakázce, jejíž dokončení předtiskové přípravy je na spadnutí. Dále bych ráda pobyla chvilku jako brigádnice v jedné malé papírně na severu Čech. V této papírně nám i vyrábějí akvarelové listy do našich akvarelových bloků. A to bude naše novinka na podzim. Prodejna Papírníci zůstane po celé léto otevřena ve zkrácené otevírací době, až na první týden v červenci, kdy odjíždím s kamarádkami na čundr a obchod bude zavřený.

Naší hlavní letní novinku představíme na Dyzajn marketu 19. a 20. června. Už jsme po fázi navrhování a přecházíme do výroby. Jedná se o tři speciální bloky, která v mém obchodě chybí a je o ně zájem. Těšte se!


Je něco, co by mělo zaznít a já se nezeptala?
Asi mě napadá jen to, že jsem opravdu vděčná, že mohu podnikat v oboru, který jsem vystudovala. Že mohu být sama se sebou, vymýšlet si produkty podle vlastních představ, že jsem obklopena přáteli a kolegy, se kterými se vzájemně podpoříme. I když se mé nápady občas zdají nereálné, můžu se spolehnout na sebe a na své blízké, že dotáhneme vše dokonce. Asi bych chtěla vyjádřit vděčnost, že mohu. I když... co se týká byrokracie okolo podnikání, tak je to velmi náročné a zabírá to hodně času, ale prostě to k tomu patří.
 

Foto kredit

Marie Hejl Brousilová

 

---dyzajnmama---