Překvap sám sebe pro Bellis

Překvap sám sebe pro Bellis
19/11/2022

Zimní Dyzajn market se koná 10. a 11. prosince a již tradičně na něm budete moct pořídit balíčky "Překvap sám sebe", jejichž výtěžek putuje na konto vybrané neziskové organizace. Letos si sami sledující na našich sociálncíh sítí odhlasovali, že společně podpoříme projekt Bellis. V balíčcích najdete produkty od více jak 300 značek, které jsme od našich dyzajnérů poctivě celý rok sbírali a schraňovali. Aby i tak nebylo málo, vše jsme doplnili o produkty dalších 3 kosmetických značek, které jsme nakoupili. 

A kdo tedy "Bellisky" jsou a komu projekt pomáhá jsme zjišťovali od Nikol Pazderové, která jej už 9 let vede. 

Kdo jmenovitě za projektem Bellis stojí a kdy vznikl?

Projekt Bellis - mladé ženy s rakovinou prsu vznikl před 10 lety. Je projektem Aliance žen s rakovinou prsu, který vedu již devátým rokem. Sama jsem onemocněla ve 23 letech a aktuálně se s tímto onemocněním léčí moje maminka. V organizačním týmu Bellisek již pátým rokem působí na pozici koordinátorky Petra Svobodová, který onemocněla ve 29 letech. Na projektu se podílí další spolupracovnice a edukátorky samovyšetření prsu, které tvoří skvělý tým.

Co bylo impulsem k jeho vzniku?

Impulsem byla skutečnost, že stále častěji onemocní rakovinou prsu ženy v produktivním věku. Pokud žena onemocní v tomto věku řeší celou řadu oblastí a témat, které jsou specifické (těhotenství, mateřství, antikoncepce, ztracené sebevědomí, rekonstrukce prsu, partnerské vztahy, návrat do zaměstnání…). Celá onkologická léčba je velmi náročná a zanechá doživotní trvalé následky, se kterými se musí každá pacientka denně vyrovnávat a to je opravdu velmi obtížné. Proto vznikl projekt Bellis, který těmto ženám pomáhá.

Komu a jakým způsobem projekt Bellis pomáhá?

Projekt Bellis pomáhá a podporuje pacientky s rakovinou prsu (v produktivním věku), které procházejí nebo prošly léčbou spojenou s nádorovým onemocněním prsu. Pořádá pro ženy s rakovinou prsu, jejich blízké a děti odborné a podpůrné projekty a akce. Věnuje se prevenci rakoviny prsu, pořádá workshopy samovyšetření prsu (.)(.). Vydal knihu Nejsi na to sama - průvodce rakovinou prsu. 

Jaké máte plány pro příští rok?

Kromě osobní podpory pacientek plánujeme v příštím roce pokračovat ve všech našich aktivitách podporující pacientky s rakovinou prsu - uspořádáme tři tearpeutické pobyty, realizujeme projekt, který pomáhá k návratu do běžného života a zmírňuje trvalé následky onkologické léčby “Zpět do kondice”. Dále po celý rok budou mít naše Bellisky možnost cvičit online speciální onko-jógu, plánujeme opět sérii webinářů a seminářů na různá témata související s léčbou, pychoterapii. Plánujeme uspořádat Benefiční večer, kde proběhne charitativní módní přehlídka, kdy v roli modelek se představí naše pacientky, toto má velmi terapeutický účinek. Chystáme také nový foto projekt na podporu prevence rakoviny prsu. Dotiskneme knihy Nejsi na to sama - průvodce rakovinou prsu, které darujeme nově diagnostikovaným pacientkám. Budeme dále učit na workshopech samovyšetřen prsu a chystáme natočit nové video, kdy odlehčeným tónem chceme učit ženy pečovat o zdraví svých prsou. Kromě výše zmíněného se chceme aktivně věnovat advokační činnosti a chystáme výzkum na téma trvalé následky léčby. Dále chceme také rozvíjet a posouvat kampaň v rámci #PinkOctober s názvem #HlidejSiJe.

Co byste vzkázala ženám, kterým do života vstoupila rakovina prsu?

Ač se to možná teď nezdá, zvládnete to! Léčba uteče a vy opět budete moc žít svůj život, možná malinko jiný, ale krásný. Nikdy se nevzdávejte, stojí to za to. Poslouchejte své tělo a dopřejte si odpočinek. Ženská krása nespočívá v dokonalosti, i když přijdete o prso nebo vám přibude na těle jizva, jste stále krásnou ženou. Jizvy jsou důkazem vaší obrovské síly a bojovnosti.

Bellis v číslech

Za dobu deseti let své existence pomohly více než 1 800 ženám s rakovinou prsu konkrétní pomocí, poskytly podporu více než 15 000 ženám s rakovinou prsu, naučily, jak si správně samovyšetřit prsa více než 88 000 žen a mužů. Vydaly knihu Nejsi na to sama - průvodce rakovinou prsu a do dnešního dne ji darovaly více než 2 000 ženám v onkologické léčbě.

 

---anna---