Tak trochu jiný svetr

Tak trochu jiný svetr
17/01/2023

Kdo za vaší značkou jmenovitě stojí? A kdy vaše značka vznikla?


Značku jsem založil v roce 2016 pod názvem Live Sweaters a v roce 2020 jsem ji přejmenoval na Merino.live, postupně už to nebylo jen o svetrech a rozhodl jsem se, že to bude jenom o Merino vlně. V průběhu let mi pomáhalo již desítky skvělých lidí, s některými stále spolupracuji a moc všem děkuji. 

Co bylo impulsem k tomu, abyste založil  Merino.live?

Celé to začalo návštěvou jednoho hipsterského krámku v San Franciscu. Tam jsem totiž objevil tak trochu jiný svetr. Barevnější, nápaditější. Prostě cool.
Kamarádi mi ho po návratu do Prahy chválili, a oslovovaly mě díky němu i cizí slečny. Obratem mi proto došlo, že takových svetrů chci víc. 

Merino materiál je u nás ještě stále vnímán spíše jako hřejivá vrstva, která patří pod oblečení. Proč jste se rozhodl vyrábět právě z něj?

Na začátku pro mě byl důležitý originální design a pletená ilustrace. Materiálům jsem vůbec nerozuměl. Při vzorování prvních svetrů jsem náhodou narazil merino vlnu a od té doby na něj nedám dopustit. Je to přírodní materiál, který má skvělé funkční vlastnosti a zároveň je opravdu pohodlný, ten náš i na holé tělo. A není jen o zahřátí, skvělé dýchá a přizpůsobí teplotu jeho nositeli, takže je skvělý i na léto, kdy vás může i příjemně ochladit. 


Další úžsaná funkce merino vlny je také to, že ji nemusíte často prát. Když jsme uváděli na trh naše trička, tak jsme je s našimi testery testovali. Test spočíval v nošení trika 30 dní v kuse na různé aktivity, sledovali jsme po jaké době začne triko “být cítit”. Většinou to bylo až po 3-4 týdnech, což je oproti bavlně někde jinde. :) Na našem instagramu jsou ještě výstupy některých testerů. 


 
Jaký kousek je váš bestseller a proč?


Mezi naše bestsellery patří primárně naše svetry s ilustracemi. Pleteme je vždy v omezeném počtu a často se po uvedení do prodeje nový design brzy vyprodá. 
Bestseller ze stálé nabídky je určitě klasické černé triko. Skvěle nahrazuje triko bavlněné, které má ve skříni snad každý i v několika vydáních. Díky vlastnostem merino vlny už můžete mít ve skříni jen jedno až dvě a ne trik deset. :) 

V nabídce máte svetry s designovými vzory. Vymýšlíte je vy nebo na to máte v týmu nějakou kreativní duši?


Skoro každý design navrhuji s různými a zajímavými ilustrátory. Vývoj nového designu mě baví na Merino.live snad uplně nejvíc. Je to o sladění představ dvou osobností, mě a konkrétního ilustrátora. Grafici či ilustrátoři se kterými spolupracuji mají většinou představu o konkrétní grafice a já si jí dokáži lépe představit na svetru. Uplést ilustraci na svetr má svá technická pravidla, které je nutné respektovat, aby se výsledek povedl. 
Např.: design posledního svetru Cumulus navrhla Dana Nerudová o které jste mohli slyšet také ve spojení s projektem Piknikon. 

Chystáte nějaké novinky, které nám v tomto roce představíte?


Můžete se těšit na nové barvy trik, casual svetrů, nový design ilustrovaných svetrů a pokud se bude dařit vše jak má, tak představíme i nějaké spodní prádlo. 

Uvažuje o rozšíření nabídky o plus size kousky?


Uvažujeme. Zatím neumím říct, součástí které kolekce budou. Pokud jsou mezi čtenáři konkrétní představy o tom jaké produkty by to měli být, tak mi prosím napište, určitě to zohledníme. 

Je něco, na co jsem se nezeptala a měla jsem?


Všem, komu se líbí co děláme, doporučuji zapsat se k odběru našeho newsletteru v patičce našeho webu merino.live. 
Všichni kdo jsou přihlášeni již teď dostávají s předstihem informace o chystaných kolekcích, zákulisní informace vč. výjimečných akcí a brzy spustíme i možnosti předobjednávek některých limitovaných kousků jen pro naše odběratele a zákazníky. 

 

---anna---