Tak trochu jiný svetr

Tak trochu jiný svetr
17/01/2023

Kdo za vaší značkou jmenovitě stojí? A kdy vaše značka vznikla?

Jmenuji se Michal Richter a značku jsem založil v roce 2016 pod názvem Live Sweaters a v roce 2020 ji přejmenoval na Merino.live, protože už to nebylo jen o svetrech, ale rozhodně čím dál víc o merino vlně. V průběhu let mi pomáhala již desítka skvělých lidí, s některými stále spolupracuji a moc všem děkuji. 

Co bylo impulsem k tomu, abyste založil Merino.live?

Celé to začalo návštěvou jednoho hipsterského krámku v San Franciscu. Tam jsem totiž objevil tak trochu jiný svetr. Barevnější, nápaditější. Prostě cool.
Kamarádi mi ho po návratu do Prahy chválili a často mě díky němu oslovovaly i cizí dámy. Obratem mi došlo, že takových svetrů chci víc.

 

Merino materiál je u nás stále ještě vnímán spíše jako hřejivá vrstva, která patří pod oblečení. Proč jste se rozhodl vyrábět právě z něj?

Na začátku pro mě byl důležitý originální design a pletená ilustrace. Materiálům jsem vůbec nerozuměl. Při vzorování prvních svetrů jsem náhodou narazil na merino vlnu a od té doby na ni nedám dopustit. Je to přírodní materiál, který má skvělé funkční vlastnosti a zároveň je opravdu pohodlný. Ten náš i na holé tělo. A nemluvíme jen o zahřátí. Skvělé dýchá a přizpůsobí teplotu jeho nositeli, takže je vhodný i na léto, kdy vás může naopak příjemně ochladit. 

Další úžasná funkce merino vlny je také ta, že ji nemusíte často prát. Když jsme uváděli na trh naše trička, tak jsme díky testování zjistili, že triko začne “být cítit” většinou až po 3-4 týdnech v průběhu 30 dnů intenzivního nošení, což je oproti bavlně úplně jinde. 


 
Jaký kousek je váš bestseller a proč?

Mezi naše bestsellery patří primárně naše svetry s ilustracemi. Pleteme je vždy v omezeném počtu a často se po uvedení na trh nový design brzy vyprodá. 
Bestseller ze stálé nabídky je určitě klasické černé triko. Skvěle nahrazuje triko bavlněné, které má ve skříni snad každý i v několika vydáních. Díky vlastnostem merino vlny můžete mít tričko už jen jedno nebo dvě, a ne deset :).

 

V nabídce máte svetry s designovými vzory. Vymýšlíte je vy, nebo na to máte v týmu nějakou kreativní duši?

Skoro každý design navrhuji s různými zajímavými ilustrátory. Vývoj nového designu mě na Merino.live baví snad úplně nejvíc. Je to o sladění představ dvou osobností, mé a konkrétního ilustrátora. Grafici či ilustrátoři, se kterými spolupracuji, mají většinou představu o konkrétní grafice a já si ji dokážu lépe představit na svetru. Uplést ilustraci na svetr má svá technická pravidla, která je nutné respektovat, aby se výsledek povedl. 

Například design posledního svetru Cumulus navrhla Dana Nerudová, o které jste mohli slyšet také ve spojení s projektem Piknikon.

 

Chystáte nějaké novinky, které nám v tomto roce představíte?

Můžete se těšit na nové barvy trik, casual svetrů, nový design ilustrovaných svetrů a pokud se bude dařit vše jak má, tak představíme i nějaké spodní prádlo. 

Uvažuje o rozšíření nabídky o plus size kousky?

Uvažujeme. Zatím neumím říct, součástí které kolekce budou. Pokud jsou mezi čtenáři konkrétní představy o tom, jaké produkty by to měly být, tak mi prosím napište, určitě to zohledníme.

 

Je něco, na co jsem se nezeptala a měla jsem?

Všem, komu se líbí, co děláme, doporučuji zapsat se k odběru našeho newsletteru v patičce u nás na webu merino.live. Každý přihlášený již teď dostává s předstihem zprávy o chystaných kolekcích, zákulisní informace včetně výjimečných akcí a brzy spustíme i možnost předobjednávek některých limitovaných kousků jen pro naše odběratele a zákazníky. 

 

---anna---