Nápoj bohů

Nápoj bohů
07/02/2024

Kdo za vaší značkou stojí a kdy vznikla?

Jmenuji se Martina Matějíčková. V roce 2018 jsem propojila svou lásku ke kakau s lidskou empatií a založila Kakaw Co+. Kvalitní kakao si dovážíme z Peru či z Kolumbie a naši zaměstnanci ho pak pečlivě balí v integrační balírně v Bratislavě.

Co vás přivedlo k dovážení kakaa z Latinské Ameriky k nám?

Důležitá je kvalita a chuť, která je úzce spojena s tím, kde je kakao pěstováno. A právě půda v Jižní Americe poskytuje pro růst kakaovníků mimořádně příznivé podmínky. Dalším motivujícím aspektem byl zájem pomoci farmářům živit se prodejem kakaa, aby se již více nemuseli podílet na nelegálním obchodu s drogovými kartely.

 

Co bylo v začátcích vaší značky nejobtížnější, na jaké překážky jste se narazili?

Nejtěžší bylo sehnat kvalitní a spolehlivé dodavatele, protože jsou z druhé strany světa. To je také důvod, proč pravidelně osobně navštěvuji Kolumbii a Peru. Chci mít jistotu, že kakao má takovou kvalitu, jakou chceme garantovat našim zákazníkům. Kromě toho je proces kolem sociálního podniku na Slovensku složitou záležitostí, která vyžaduje hodně administrativy a trpělivosti. To nám na začátku dalo zabrat, ale jsme velmi rádi, že se nám podařilo tento krásný projekt zrealizovat tak, jak jsme si to na začátku představovali a rádi bychom ho rozšířili i o českou pobočku.

Jste součástí součástí projektu Cacao for peace. Co přesně to znamená?

Program Kakao pro mír je výsledkem historické mírové dohody podepsané mezi kolumbijskou vládou a levicovými povstalci známými jako FARC v listopadu 2016 při ukončení občanské války, kdy si Kolumbie prošla 53 lety násilí. V tomto programu odborníci z Penn State pomáhají chudým farmářům přecházet od pěstování koky, suroviny pro výrobu kokainu, k pěstování kakaa, hlavní složce čokolády.

Který z vašich produktů je u zákazníků nejoblíbenější a proč?

Z kakaa je to určitě 70% kakaový prášek z regionu Caqueta v Kolumbii. Zákazníci si ho oblíbili nejen pro skvělou chuť, ale také pro jeho všestrannost. Lze z něj připravit horké kakao a čokoládu či jej použít při vaření, nasypat si ho třeba do ranní kaše nebo do smoothie. A pokud bychom mluvili o něčem ideálním na chrupání, jsou nejoblíbenější Crunchy Cacao - kakaové fazolky v křupavé polevě. Jsou skvělým snackem i dárkem, který výborně chutná a navíc poskytuje potřebnou energii díky stimulující látce teobrominu a přírodnímu hořčíku.

Kakao se v poslední době těší velké oblibě a rozhodně ne jen u malých dětí. Proč tomu tak je?

Kakao kromě vynikající chuti nabízí také mnoho dalších benefitů, které příznivě ovlivňují nejen naše zdraví, ale také duševní stav. To je v poslední době velkým lákadlem pro většinu milovníků kakaa. Dokonce i Mayové a Aztékové si cenili kakaa tak, že ho používali jako platidlo. Proto bylo jen otázkou času, kdy lidé znovu objeví tento starověký poklad, jehož přínos se s možností dovozu rozšiřuje i na našem kontinentu. K tomu rozhodně přispívá i trend kakaových ceremonií, kde účastníci k připravenému kakaovému nápoji přidávají svůj vlastní záměr, a tak si z toho okamžiku tvoří krásné chvíle lásky k sobě samým a sebepoznání.

 

Jaké účinky má kakao na náš organismus a náladu?

Kakao je vynikající superpotravina, která je plná hořčíku, zinku, vápníku a vitamínů. Má protizánětlivé účinky, posiluje imunitu a podporuje tvorbu hormonů štěstí. Je velmi bohaté na antioxidanty, a tak pomáhá předcházet oxidaci a stárnutí buněk. Také harmonizuje metabolismus a reguluje krevní oběh. Takže pozitivních vlivů má několik a jediný negativní je ten, že vám může dojít. :-)

V čem se liší vaše produkty od konkurenčních značek?

Naše kakao je zcela přírodní, není alkalizované ani odmaštěné, a tak si uchovává všechny živiny a vitamíny, o které kakao běžně při alkalizaci a chemické úpravě přichází. To je asi nejvýraznější faktor, díky kterému se odlišujeme od konkurence.

Dyzajn marketu jste se již několikrát účastnili, co vám přináší, jaké jsou ohlasy zákazníků na Kakaw Co+?

Je to skvělá akce, kde se opakovaně rádi setkáváme se všemi nadšenci pro kakao. Těší nás, že se s našimi stálými i novými milovníky kakaa můžeme osobně setkat, prozradit jim například něco ze zákulisí výroby produktů a nechat je ochutnat všechny dobroty. Myslím si, že osobní kontakt je právě to, co si zákazníci cení a stejně tak i my. Je přece o hodně příjemnější, když si s vámi někdo o kakau popovídá, než když si tyto informace jen přečtete. To stejné platí i o ochutnávce.

Kakao je superpotravina nabitá tělu i mysli prospěšnými látkami. Přijďte to pravé kakao ochutnat na jarní Dyzajn market 16. a 17. března na Výstaviště v Praze, Holešovicích.