Příběh pryskyřice

Příběh pryskyřice
16/01/2023

Kdo za vaší značkou jmenovitě stojí? A kdy vaše značka vznikla? 

Jmenuji se Petra Lorenncová a před 7 lety jsem stála u založení firmy Composites for Czech s.r.o. zabývající se prodejem kompozitních materiálů. Patří k nim i pryskyřice, která v našem příběhu hraje hlavní roli. S pryskyřicí jsem v kontaktu denně a vždy mě fascinovalo, co vše se díky ní dá vytvořit. Ale Composites for Czech vyrábí převážně pro firmy z automobilového sektoru, a i když mám svou práci moc ráda, chybělo mi setkávat se s krásnými věcmi, kterým se bohužel naši zákazníci nevěnují. Když už jsem našla ke koupi pěkný výrobek, vždy jsem zjistila, že tvůrcem je někdo ze zahraničí. Na našem trhu byly k mání většinou pouze výtvory bez dekorací. Proto jsem čím dál více přemýšlela o vlastní výrobě designových kousků a tím doplnění činnosti naší firmy.

Pak, na jaře roku 2022, uzrál čas na realizaci 😊. Říkala jsem si, že máme materiál ve skladech, šikovný tým i dost zkušeností, tak není na co čekat a od dubna 2022 jsme se vrhli do příprav. Výrobu stále zastřešuje firma Composites for Czech s.r.o., ale výrobky jsme od podzimu zařadili pod vlastní značku Composites4you.

Kdy jste poprvé přišli do kontaktu s pryskyřicí a jak vás napadlo s ní začít pracovat? 

První kontakt s pryskyřicí byl pro mě již v dětství. Otec se věnoval kanoistice a opravoval s ní lodě. To se však jednalo o polyesterovou pryskyřici. Na naše výrobky ale používáme pryskyřici epoxidovou, ta má lepší mechanické vlastnosti a také vyšší odolnost proti opotřebení. S tou jsem se dostala do kontaktu až později, když jsem začala pracovat v oboru. Jak jsem již zmínila, je úžasné sledovat, co se díky ní dá vyrobit. Necháváme žít pryskyřici vlastním životem, a tak vznikají jedinečné epoxidové výrobky. 

 

Jaké byly vaše začátky, narazili jste při výrobě na nějaké překážky? 

Každé začátky jsou těžké a byly i pro nás, i když s tímto materiálem máme, díky prodeji, několikaleté zkušenosti. Jsme schopni řešit technologické problémy u zákazníků, ale samotnou výrobu i přesto doprovází řada věcí, které si musí každý vychytat sám. Ať už správné poměry dávkování, tak i důkladnou aplikaci, vhodnou teplotu, odpovídající nástroje, výběr dřeva a materiálů k jeho ošetření i přípravu forem. Samotným zalitím to nekončí. Stejně důležité je i broušení a finální úprava. Vše je o detailech a pokud se jeden přehlédne, má to vliv na konečný vzhled výrobku. Na překážky jsme tedy narazili tam, kde bychom je vůbec nečekali. Jsem ale ráda, že se nám je podařilo odstranit a první výrobky mají již své spokojené majitele.


Co vám je inspirací pro kompozice, které vytváříte? 

Každé prkénko, stůl či dekorace vznikly díky krásnému prostředí, příjemné vzpomínce či fajn lidem. První naše prkénko bylo zdobeno mechem pro mého bratra ke svatbě, aby doplnilo jejich mechové hodiny. Další vzniklo po návštěvě levandulového pole u Nezabudic, korálkové pak díky krásným korálkům české výroby, doutníkové jako dárek k narozeninám a modré pro pocit, že jsme u moře. Každé prkénko má nějaký příběh, vyrobili jsme kolem padesáti druhů, ale v základní edici jich najdete kolem dvaceti. Naše pařezy plněné pryskyřicí zase odráží lásku k lesu. Dřevěná srdíčka zdobila stoly na svatbě, zalité makronky putovaly na veletrh jako dekorace. Nádherné věci jsou všude kolem nás a v kombinaci s pryskyřicí si je můžeme uchovat napořád. Velkou inspirací je pro mě také dcera, která je díky svému uměleckému cítění kritikem i rádcem v jedné osobě. 

 

Jaký z vašich produktů je bestseller a proč? 

Nejvíce mají lidé zájem o prkénka, která se hodí k barvě jejich kuchyně. Oblíbené dárky jsou prkénka s kořením. Pak různé upomínkové zalité předměty jako jsou prstýnky, fotografie, mušle či kamínky. Na prkénka jsme sázeli, protože je to nejen krásný doplněk v kuchyni, praktický servírovací pomocník, ale také originální dárek.

 

Děláte i výrobky na zakázku, podle přání klienta? Pokud ano, co nejzajímavějšího jste kdy vyráběli? 

Ano, vyrábíme většinou na přání. Z těch menších věcí jde hlavně o vzpomínky z cest. Oblibu má i zalévání dětských dudlíků či botiček a také sportovních předmětů. Zájem je i o stoly, kde si zákazník vybere svoji dekoraci, kterou chce uvnitř mít. Ojedinělé bylo i použití knoflíků, protože i knoflíky se vyrábí z pryskyřice, takže se vlastně jednalo o pryskyřici v pryskyřici. Velmi se také líbí svatební doplňky jako jsou podvazky pro nevěsty nebo motýlky pro pány.

 

Jaké máte plány do budoucna, chystáte nějaké novinky?

Plánů máme spoustu, ale jen omezený čas a kapacity. Proto bychom nyní chtěli ustálit základní edici, dostupnou na našem e-shopu, aby si každý mohl pořídit prkénko či jinou dekoraci. Dále zůstane výroba na zakázku podle přání a představ zákazníka. Novinkou v tomto roce je účast na Dyzajn marketu, kam se moc těšíme a spolupráce s několika kamennými obchůdky. Cením si také navázání spolupráce s resortem, kde vám uspořádají nezapomenutelnou svatbu a jako dárek dostanete vzpomínku od nás.

11. a 12. března vás návštěvníci mohou poprvé vidět na jarním Dyzajn marketu. Proč jste se rozhodli přihlásit a co od účasti očekáváte? 

Koncept Dyzajn marketu znám už dlouho, protože ho sama pravidelně navštěvuji a moc se mi líbí atmosféra této akce. Proto byla volba jasná a jsem ráda, že jsme dostali příležitost a byli vybráni. Rádi bychom naši tvorbu představili více lidem a byli součástí tohoto projektu. Očekáváme hodně spokojených zákazníků, kteří si odnesou náš výrobek. 

 

Je něco na co jsem se nezeptala a měla jsem?

Ano, komu bych chtěla poděkovat 😊.
Především svým kolegům, kteří do toho šli se mnou. Patří jim díky, ať už jsou do projektu aktivně zapojeni, nebo nás jen podporují. Jsem ráda, že se mnou sdílí nadšení a radují se z každého dalšího hotového výtvoru. A snad je to i vidět, že každý kus je zhotoven nejen s pečlivostí, ale také s radostí a láskou. Za to jim všem moc děkuji. 

 

---anna---